ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Calea de atac a recursului, suprimată în materia asigurărilor

15 Ianuarie 2019   |   Adina Jivan (Partener) și Andrea Gál (Avocat colaborator) - Schoenherr și Asociații SCA

Având în vedere faptul că noțiunea de „materia asigurărilor” nu este definită în mod expres, precum și varietatea tipurilor de litigii întâlnite în practică, rămâne de văzut, din perspectiva practicii judiciare, ce tipuri de hotărâri vor fi considerate ca fiind pronunțate în materia asigurărilor."

Adina Jivan (Partener, stanga) si Andrea Gál (Avocat colaborator) - Schoenherr si Asociatii SCA

 
 
Hotărârile judecătorești pronunțate în materia asigurărilor nu vor mai fi supuse recursului, urmare a unei modificări legislative care a intrat în vigoare pe data de 21 decembrie 2018.

Modificarea legislativă a fost introdusă prin Legea nr. 310/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative („Legea”), care a fost publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 1074/2018.

Pentru domeniul asigurărilor, una dintre modificările semnificative introduse de acest act normativ este redefinirea tipurilor de litigii care nu sunt supuse căii de atac a recursului, categorie în care Legea include și hotărârile pronunțate în materia asigurărilor.


Aceasta, în condițiile în care art. 483 alin. (2) din Codul de procedură civilă, în noua sa conformație, prevede că: „(2) Nu sunt supuse recursului hotărârile pronunţate (...) în materia (....) asigurărilor (...).”

Având în vedere faptul că noțiunea de „materia asigurărilor” nu este definită în mod expres, precum și varietatea tipurilor de litigii întâlnite în practică, rămâne de văzut, din perspectiva practicii judiciare, ce tipuri de hotărâri vor fi considerate ca fiind pronunțate în materia asigurărilor."

Astfel, dacă, de exemplu, o acțiune întemeiată pe răspunderea contractuală a asigurătorului în baza unei polițe de asigurare facultative nu ridică semne de întrebare (în opinia noastră făcând parte în mod evident din materia asigurărilor), situația nu este la fel de clară în cazul unui litigiu întemeiat pe răspunderea civilă delictuală a asigurătorului, respectiv cazurile în care asigurătorul figurează în proces în calitate de chemat în garanție.

Articol scris de Adina Jivan, Partener (a.jivan@schoenherr.eu) și Andrea Gál, Avocat colaborator (a.gal@schoenherr.eu), avocați specializați în litigii și arbitraje în cadrul Schoenherr și Asociații SCA, cu experiență considerabilă în litigii din asigurări.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 397 / 13878
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Rundă de promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații. Șapte avocați urcă în ierarhia firmei
  Mandate complexe și variate în practica de Dreptul muncii de la Bondoc & Asociații. Mihaela Bondoc, Partener: Experiența în a lucra cu echipe pluridisciplinare este importantă când asiști clienții în restructurarea businessului
  Dentons lansează “Ghidul de investiții în proiecte de energie regenerabilă in Europa”, ediția 2019
  RTPR Allen & Overy își consolidează echipa de litigii. Alexandru Stănoiu se alătură firmei, în poziția de Counsel
  Avocații Voinescu Lawyers obțin clasarea pentru una dintre societățile importante din domeniul pazei și protecției
  (P) Technology is transforming the property industry – Find out more at SEE Property Forum (21 March 2019)
  LadyLawyer.ro | Doamnele avocat dețin o pondere importantă în cadrul D&B David și Baias. Portretele unor avocate de succes și lunga listă a proiectelor coordonate
  LegiTeam: PeliFilip is looking for an Associate (Finance & Banking )
  LegiTeam: VASS Lawyers is looking for Mid-level to Senior Attorney, Corporate & Employment
  LadyLawyer.ro | Doamnele avocat de la Mușat & Asociații s-au remarcat în toate ariile de practică și au gestionat proiecte mari, asumându-și standarde de exigență și rigurozitate maxime. ”Profesia modelează persoanele care i se dedică și intensifică anumite trăsături în toți”
  Schoenherr susține echipa de studenți la drept care va reprezenta România la Jessup 2019
  Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ICCJ | Organele fiscale, obligate la plata unor daune interese de 2,8 mil. lei către clientul asistat. Instanța a clarificat și situația transferului administrativ al contribuabilului
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...