ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Calea de atac a recursului, suprimată în materia asigurărilor

15 Ianuarie 2019   |   Adina Jivan (Partener) și Andrea Gál (Avocat colaborator) - Schoenherr și Asociații SCA

Având în vedere faptul că noțiunea de „materia asigurărilor” nu este definită în mod expres, precum și varietatea tipurilor de litigii întâlnite în practică, rămâne de văzut, din perspectiva practicii judiciare, ce tipuri de hotărâri vor fi considerate ca fiind pronunțate în materia asigurărilor."

Adina Jivan (Partener, stanga) si Andrea Gál (Avocat colaborator) - Schoenherr si Asociatii SCA

 
 
Hotărârile judecătorești pronunțate în materia asigurărilor nu vor mai fi supuse recursului, urmare a unei modificări legislative care a intrat în vigoare pe data de 21 decembrie 2018.

Modificarea legislativă a fost introdusă prin Legea nr. 310/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative („Legea”), care a fost publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 1074/2018.

Pentru domeniul asigurărilor, una dintre modificările semnificative introduse de acest act normativ este redefinirea tipurilor de litigii care nu sunt supuse căii de atac a recursului, categorie în care Legea include și hotărârile pronunțate în materia asigurărilor.


Aceasta, în condițiile în care art. 483 alin. (2) din Codul de procedură civilă, în noua sa conformație, prevede că: „(2) Nu sunt supuse recursului hotărârile pronunţate (...) în materia (....) asigurărilor (...).”

Având în vedere faptul că noțiunea de „materia asigurărilor” nu este definită în mod expres, precum și varietatea tipurilor de litigii întâlnite în practică, rămâne de văzut, din perspectiva practicii judiciare, ce tipuri de hotărâri vor fi considerate ca fiind pronunțate în materia asigurărilor."

Astfel, dacă, de exemplu, o acțiune întemeiată pe răspunderea contractuală a asigurătorului în baza unei polițe de asigurare facultative nu ridică semne de întrebare (în opinia noastră făcând parte în mod evident din materia asigurărilor), situația nu este la fel de clară în cazul unui litigiu întemeiat pe răspunderea civilă delictuală a asigurătorului, respectiv cazurile în care asigurătorul figurează în proces în calitate de chemat în garanție.

Articol scris de Adina Jivan, Partener (a.jivan@schoenherr.eu) și Andrea Gál, Avocat colaborator (a.gal@schoenherr.eu), avocați specializați în litigii și arbitraje în cadrul Schoenherr și Asociații SCA, cu experiență considerabilă în litigii din asigurări.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii



    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
    MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
    LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
    LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
    Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
    Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
    Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
    SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...