ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Camera Deputaţilor: Consumatorii industriali eligibil vor putea să se racordeze direct la Transgaz

13 Iunie 2018   |   Ioana Duta

El a atras atenţia, însă, că prin acest proiect de lege exploatarea de gaze din Marea Neagră să fie blocată.

 
 
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012.


Legea are ca obiect de reglementare accesul solicitanţilor la reţeaua de gaze naturale.

Deputatul PNL Virgil Popescu a arătat că un amendament al legii vizează definirea unui consumator industrial eligibil, precizând că acesta trebuie să aibă un consum minim de gaze naturale de 150.000 de MW, adică aproximativ 1.150.000 de metri cubi.

"Acest consumator va avea dreptul să se lege direct la Transgaz, la operatorul naţional de sistem, printr-o magistrală directă. Asta înseamnă că va evita costurile de distribuţie şi va fi mult mai competitiv", a explicat el.


El a atras atenţia, însă, că prin acest proiect de lege exploatarea de gaze din Marea Neagră să fie blocată.

"Vrem să tragem şi un semnal de alarmă cu privire la un lucru care, după părerea noastră, nu este tocmai în regulă, faptul că prin mutarea unor articole din celebra Ordonanţă de Urgenţă 64 (...) de modificare a aceeaşi legi a energiei şi gazelor naturale, în baza căreia România a ieşit din infringement declanşat de Comisia europeană în acest proiect de lege noi credem că ar putea aduce prejudicii luării deciziei de exploatare a gazelor din Marea Neagră, care este un interes strategic al României", a spus Popescu.

La rândul său, deputatul liberal Sorin-Ioan Bumb a menţionat că un alt amendament vizează descentralizarea concesionării distribuţiei de gaze de la Ministerul Energiei către unităţile administrativ-teritoriale.

"Foarte important pentru toţi primarii din România, pot să-şi facă acum serviciu de utilitate publică, pot să finanţeze din surse locale, pot să atragă bani la echilibrare sau în parteneriat cu consiliul judeţean sau din fonduri guvernamentale pentru înfiinţarea de distribuţie de gaze. (...) Acum ei vor face în termen de 60 de zile doar contractul cadru şi caietul de sarcini cadru pentru a avea o lege unitară la nivelul tuturor administraţiilor publice locale, iar cei de la primărie vor putea să concesioneze sistemul de distribuţie", a spus Bumb.

Proiectul de lege a fost adoptat pe 22 mai de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 472 / 12803
   

  Ascunde Reclama
   
   
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Reff & Associates - Associate | Corporate and M&A
  Reff & Associates - Senior Lawyer Banking & Finance
  Cele mai importante modificări normative de care companiile ar trebui să țină cont într-o procedură de achiziții publice, explicate de avocații Clifford Chance Badea. Proiectele firmei în această arie de practică
  NNDKP și Wolf Theiss, în finanțarea de 46 mil. E obținută de Globalworth de la BCR. Banii vor merge în dezvoltarea Renault Bucharest Connected
  Schoenherr, EY Romania și Maravela|Asociații, în tranzacția prin care belgienii de la United Petfood preiau activitățile de producție și distribuție ale liderului local în producția de hrană uscată pentru animale
  Reff & Associates - Senior Associate | Corporate and M&A
  Avocații Suciu Popa spun că un program de conformare poate fi o oportunitate de prevenție și reducere a expunerii. Ghidul de conformare elaborat de Consiliul Concurenței reprezintă un punct de start pentru firmele care doresc să devină responsabile în acest domeniu
  LegiTeam: Bohâlțeanu & Asociații recrutează avocați stagiari
  Consiliul Concurenței folosește în investigații ‘procedura forensic’, o metodă de verificare demnă de FBI. Noile tendințe din această practică, analizate de Manuela Guia, Partener D&B David și Baias, unul dintre cei mai buni avocați de concurență de pe piața locală (partea I)
  Cum lucrează echipa de concurență de la D&B David și Baias. O discuție cu Manuela Guia (Partener) despre “shadowing”, “fishing expeditions” și strategii de apărare (partea a II-a)
  LegiTeam: Voicu & Filipescu is looking for lawyers
  LegiTeam: Wolf Theiss is looking for lawyers
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...