ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Camera Deputaţilor: În situaţii deosebite, hotărârile CNSU se aplică de îndată şi se publică în Monitorul Oficial imediat ce e posibil

04 Mai 2022   |   Agerpres

Totodată, actul normativ reglementează reprezentarea CNSU în faţa instanţelor de judecată.

 
 
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege de aprobare a Ordonanţei de urgenţă 63/2021 care prevede că, în situaţii deosebite, care nu suferă întârziere, hotărârile Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă se vor aplica de îndată şi se vor publica în Monitorul Oficial, imediat ce acest lucru este posibil.
 
Totodată, actul normativ reglementează reprezentarea CNSU în faţa instanţelor de judecată.
 
S-au înregistrat 237 de voturi "pentru", 27 "contra" şi 11 abţineri.
 
Ordonanţa de urgenţă modifică art. 15 alin. (4) din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic şi completează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul National de Management al Situaţiilor de Urgenţă.
 
Intervenţiile legislative au ca scop clarificarea unor aspecte referitoare la publicarea hotărârilor Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi la reprezentarea acestui organism în faţa instanţelor de judecată, relevă raportul de specialitate.
 
Potrivit prevederilor adoptate, "toate actele administrative cu caracter normativ, inclusiv hotărârile Comitetului National pentru Situaţii de Urgenţă, privind instituirea, modificarea sau încetarea măsurilor din prezenta lege se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I şi pot fi atacate de către orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, cu acţiune în anulare la instanţa competentă, atât pentru motive de nelegalitate, cât şi de netemeinicie, în termen de 5 zile de la data publicării actului administrativ".
 
"Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă reprezintă şi apără drepturile şi interesele legitime ale Comitetului Naţional în faţa instanţelor de judecată şi a altor organe de justiţie, în cauzele în care Comitetul Naţional este parte şi exercită căi de atac sau orice mijloace legale de apărare. În aceste cauze, renunţarea la judecată sau la calea de atac se aprobă prin notă, la propunerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, de preşedintele Comitetului Naţional sau de persoana desemnată prin decizia acestuia. Cheltuielile de judecată derivate din acţiuni în reprezentarea intereselor statului se achită din bugetul Ministerului Afacerilor Interne", au mai stabilit deputaţii.
 
Textul adoptat mai prevede că hotărârile CNSU cu caracter normativ se publică de îndată în Monitorul Oficial al României, Partea I.
 
Prin excepţie, în situaţii deosebite care nu suferă întârziere, când nu poate fi realizat fluxul de publicare în Monitorul Oficial, hotărârile cu caracter normativ se aplică, de îndată, şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, imediat ce acest lucru este posibil. Situaţiile deosebite care nu suferă întârziere, precum şi aplicarea de îndată sunt consemnate în cuprinsul hotărârii Comitetului Naţional, mai stabileşte ordonanţa.
 
Hotărârile CNSU pot fi atacate în condiţiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004.
 
Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest act normativ. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1358 / 5142
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...