ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CDR solicită Parlamentului să nu adopte în grabă modificările la legea dialogului social pentru a nu perturba piaţa muncii

18 Iunie 2020   |   AGERPRES

Coaliţia face referire la la propunerea legislativă înregistrată la Camera Deputaţilor cu nr. Pl-x nr. 715/2018.

 
 
Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) îşi exprimă îngrijorarea cu privire la evoluţia procesului legislativ de modificare a legii dialogului social în România, precizând că propunerea legislativă înregistrată la Camera Deputaţilor riscă să aducă o perturbare suplimentară a pieţei muncii şi aşa afectată de efectele crizei pandemiei COVID-19.

"Constatăm că acest proiect este repus în discuţie şi este înregistrat pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, riscând să aducă o perturbare suplimentară a pieţei muncii, care este în prezent foarte afectată de efectele crizei pandemiei COVID-19 şi care are mare nevoie de stabilitate şi predictibilitate în contextul economic şi social actual. Discuţiile avute în trecut referitoare la acest Proiect au dus la concluzia clară că este nevoie de timp, de o analiză detaliată şi de dezbateri deschise, pentru a identifica soluţia care să permită realizarea unui dialog social eficient şi constructiv în România. La acel moment nu s-a ajuns la un consens între partenerii sociali, iar reluarea în grabă a acestor dezbateri riscă să ducă la tensiuni care trebuie evitate, în special în acest context dificil. În prezent, prioritatea trebuie să fie găsirea de soluţii care să permită asigurarea stabilităţii şi păstrarea locurilor de muncă", se arată într-un comunicat al CDR remis joi AGERPRES.


Coaliţia face referire la la propunerea legislativă înregistrată la Camera Deputaţilor cu nr. Pl-x nr. 715/2018.

Totodată, CDR consideră că procesul de modificare a legii dialogului social trebuie să urmeze toate etapele procesului legislativ. Mai mult, în multe dintre aspectele prevăzute în proiect şi Consiliul Concurenţei trebuie să exprime o opinie.

"De asemenea, este foarte important ca discuţiile pe legea dialogului social să aibă loc ulterior corectării modului defectuos în care sunt definite în prezent sectoarele de activitate, deoarece în momentul de faţă avem sectoare de activitate care conţin industrii complet diferite, care se confruntă cu realităţi şi particularităţi atât de diferite, încât este absolut imposibil de realizat un dialog real, concret şi eficient la nivelul respectivului sector de activitate. Practica arată că acolo unde sectoarele sunt corect definite, există şi un dialog social eficient. Graba cu care se doreşte adoptarea unui proiect de modificare a legii dialogului social este nejustificată", mai spun reprezentanţii CDR.

Potrivit sursei citate, proiectul, în forma discutată la Camera Deputaţilor, instituie un dezechilibru major între partenerii sociali şi conţine prevederi care anulează de facto conceptul de dialog social constructiv şi echilibrat. Pe de altă parte, proiectul a primit aviz nefavorabil de la Consiliul Economic şi Social, menţionează CDR.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României consideră că unul dintre pilonii de bază ai competitivităţii economiei României îl constituie piaţa muncii, care întâmpină în prezent probleme majore. O reglementare care ar dezechilibra dialogul social nu poate fi nici în interesul salariaţilor şi nici în cel al investitorilor.

În acest context, CDR solicită Parlamentului României şi Guvernului să nu adopte aceste modificări în grabă, fără o amplă consultare cu toate părţile implicate.

"Pentru a avea o legislaţie stabilă care să nu deterioreze suplimentar piaţa muncii, Parlamentul ar trebui să caute un acordul al patronatelor şi al sindicatelor reprezentative la nivel naţional pe schimbările propuse", mai spun reprezentanţii CDR.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) este o iniţiativă privată, construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi şi reuneşte organizaţii cum sunt Camera Americană de Comerţ în România (AmCham), Camera Franceză de Comerţ în România (CCIFER), Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerţ şi Industrie Română Germană (AHK), Romanian Business Leaders (RBL), Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Confederaţia Patronală Concordia şi Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Membrii CDR contribuie voluntar cu resursele şi expertiza necesară formulării unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri. Companiile reprezentate de cele 25 de organizaţii de afaceri membre CDR angajează peste un milion de oameni şi generează aproximativ 50% din PIB. Scopul CDR este de a oferi o bază coerentă pentru consultare cu Guvernul şi alte instituţii publice pe teme care au impact asupra climatului economic şi de afaceri din România.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3110 / 5131
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...