ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ce operatori economici pot participa la procedurile de atribuire din Romania

14 Mai 2021   |   Vass Lawyers

Modificarile vizeaza Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice, Legea nr. 99/2016 privind achizitiile sectoriale si Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii si sunt similare pentru fiecare act normativ in parte.

 
 

In M.Of. nr. 346 din data de 5 aprilie 2021 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 25/2021 privind modificarea si completarea unor acte normative in domeniul achizitiilor publice (OUG nr. 25/2021).

Modificarile vizeaza Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice, Legea nr. 99/2016 privind achizitiile sectoriale si Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii si sunt similare pentru fiecare act normativ in parte.

OUG nr. 25/2021 modifica definitia operatorului economic, pe fondul constatarii unei cresteri a numarului de ofertanti din spatiul extracomunitar la procedurile de achizitii publice, care ofera garantii reduse cu privire la respectarea unor cerinte, cum ar fi: standardele de calitate certificate, standardele de mediu si dezvoltare durabila, cerinte legate de conditii de munca si protectie sociala, politici concurentiale. Actul normativ urmareste redefinirea regulilor de participare la procedurile de atribuire in concordanta cu dispozitiile art. 25 din Directiva 2014/24/UE, care stabileste obligatia statelor membre de a asigura un tratament egal cu cel oferit operatorilor economici din statele Uniunii Europene doar pentru operatorii economici din statele semnatare ale acordurilor la care face referire acest text de lege.


Potrivit noii reglementari, prin operator economic se intelege orice persoana fizica sau juridica, de drept public ori de drept privat, sau grup ori asociere de astfel de persoane, inclusiv orice asociere temporara formata intre doua ori mai multe dintre aceste entitati, care ofera in mod licit pe piata executarea de lucrari, furnizarea de produse ori prestarea de servicii, si care este/sunt stabilita/stabilite in:

→    un stat membru al Uniunii Europene;
→    un stat membru al Spatiului Economic European (SEE);
→    tari terte care au ratificat Acordul privind Achizitiile Publice al Organizatiei Mondiale a Comertului (AAP), in masura in care contractul de achizitie publica/sectorial/de concesiune atribuit intra sub incidenta anexelor la Apendicele I al Uniunii Europene la acordul respectiv;
→    tari terte care se afla in proces de aderare la Uniunea Europeana;
→    tari terte care nu intra sub incidenta AAP, dar care sunt semnatare ale altor acorduri internationale prin care Uniunea Europeana este obligata sa acorde accesul liber la piata in domeniul achizitiilor publice.

OUG nr. 25/2021 prevede totodata obligatia autoritatilor contractante de a acorda lucrarilor, produselor, serviciilor si operatorilor economici ai semnatarilor AAP si acordurilor internationale care prevad obligatii in sarcina Uniunii Europene un tratament egal cu cel acordat lucrarilor, produselor, serviciilor si operatorilor economici din Uniunea Europeana.

In plus, orice persoana fizica sau juridica, avand calitatea de ofertant individual / ofertant asociat / candidat / tert sustinator / subcontractant care nu se incadreaza in definitia de operator economic conform noilor modificari va fi exclusa din procedura de atribuire, fara a mai fi necesara verificarea incadrarii in situatiile de excludere (prevazute la art. 164, 165 si 167 din Legea nr. 98/2016, respectiv art. 177, 178 si 180 din Legea nr. 99/2016 sau art. 79-81 din Legea nr. 100/2016).

DISPOZITII TRANZITORII

Lista tarilor la care face trimitere noua definitie a operatorului economic este supusa aprobarii prin ordin comun al ministrului economiei, antreprenoriatului si turismului si al presedintelui Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice, in termen de 30 zile de la intrarea in vigoare a OUG nr. 25/2021. Aceasta lista se actualizeaza anual sau ori de cate ori este necesar, in termen de 30 de zile de la aparitia oricarei situatii de modificare.

Procedurile de atribuire in cadrul carora operatorii economici au depus oferte la data intrarii in vigoare a OUG nr. 25/2021 se supun legislatiei in vigoare la data initierii acestora.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2067 / 5141
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...