ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Chiriţoiu, despre ridesharing: E nevoie de un cadru adaptat care să prevadă siguranţa consumatorului

19 Iunie 2019   |   Mediafax

“Este în interesul public să avem o economie deschisă către inovare. Trebuie să permitem acestor acţiuni să se desfăşoare în România pentru că sunt benefice pentru consumatorul român”, a declarat Bogdan Chiriţoiu.

 
 
Preşedintele Consiliului Concurenţei Bogdan Chiriţoiu a afirmat, miercuri, legat de firmele de ridesharing, că acestea sunt un plus adus economiei prin stimularea domeniului IT, dar indiferent de regulile aplicate, la final trebuie să primeze securitatea consumatorului.

“Este în interesul public să avem o economie deschisă către inovare. Trebuie să permitem acestor acţiuni să se desfăşoare în România pentru că sunt benefice pentru consumatorul român”, a declarat Bogdan Chiriţoiu.

De asemenea, Preşedintele Consiliului Concurenţei a mai adăugat că permiterea funcţionării firmelor de ridesharing pe piaţa românească ne îmbunătăţeşte imaginea noastră în străinătate întrucât “demonstrăm că susţinem dezvoltarea sectorului IT la noi în ţară”.


În privinţa Ordononanţei de Urgenţă împotriva căreia firmele de taximetrie au protestat marţi, Chiriţoiu a spus că susţine “întemeierea unui cadru legal care să fie adaptat acestor noi tehnologii” care să prevadă în continuare “siguranţa consumatorului”, de exemplu “atunci când te urci într-o maşină şoferul să nu facă accident, să fii bine tratat, să nu fii expus unor acte de violenţă. Cam acestea sunt regulile pe care actualele legi ale taximetriei le impun. Trebuie să facem astfel încât şi aceste noi forme alternative la taximetrie să funcţioneze în condiţii de siguranţă cel puţin egale cu cele pe care le oferă taximetria.”

În privinţa avizelor care nu sunt aceleaşi pentru taximetrişti şi pentru firmele de ridesharing, Chiriţoiu a afirmat că “dacă obiectivul este aceleaşi, calea de a ajunge la obiectiv nu trebuie să fie aceeaşi. Aceste servicii îţi permit lucruri care nu existau atunci când a fost formulată legea taximetriei. Rezultatul la care ajungem trebuie să fie acelaşi dar calea poate fi diferită. Nu trebuie să impun reglementări pentru noile tehnologii care nu sunt necesare. “

Preşedintele Consiliului Concurenţei a mai explicat că cei care lucrează în companiile de ridesharing fac asta “ocazional, câteva ore pe zi, ca să îşi suplimenteze veniturile, astfel se justifică un regim mai simplificat.” De asemenea a adăugat că tehnologia utilizată de Uber, Bolt şi Clever “poate foarte bine să fie utilizată şi de companiile de taximetrie” pentru a beneficia de toate avantajele.

“Posibilitatea de a intra în acest business unor oameni care altfel ar sta degeaba acasă. De aceea se numeşte economie colaborativă, pentru că foloseşti nişte maşini care ar sta degeaba. Acesta este câştigul pentru societate, să permiţi acestor oameni să desfăşoare şi ei o activitate economică furnizând nişte servicii de care consumatorii au nevoie”, a mai spus Chiriţoiu, despre funcţionarea acestor firme.

În cursul zilei de marţi a avut loc încă un protest al taximetriştilor în Piaţa Constituţiei. Tot marţi, firmele de transport F.O.R.T., Asociaţia de Monitorizare Taxi Transilvania şi compania Clever au dat C.O.T.A.R. în judecată.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4394 / 5135
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...