ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Curtea Constituţională dezbate sesizările PNL şi USR cu privire la numirea conducerii ASF

16 Ianuarie 2019   |   Mediafax

În textul sesizării, parlamentarii USR susţin că Leonardo Badea, numit pentru un al doilea mandat la şefia ASF, alături de Joszef Birtalan, Gabriela Aura Socol şi Sorin Bota, cel din urmă demisionând între timp, nu îndeplinesc condiţiile de eligibilitate.

 
 
Curtea Constituţională a României (CCR) dezbate miercuri obiecţiile de neconstituţionalitate depuse de USR şi PNL cu privire la numirea unor membri ai Consililului ASF, printre care se numără şi preşedintele instituţiei, Leonardo Badea.

Deputaţii USR au depus o sesizare Curtea Constituţională prin care au contestat decizia Parlamentului de a numi patru din cei nouă membri care fac parte din conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

În textul sesizării, parlamentarii USR susţin că Leonardo Badea, numit pentru un al doilea mandat la şefia ASF, alături de Joszef Birtalan, Gabriela Aura Socol şi Sorin Bota, cel din urmă demisionând între timp, nu îndeplinesc condiţiile de eligibilitate.


"Analizând CV-urile transmise comisiilor parlamentare competente din Camera Deputaţilor şi Senat (Anexele 3-6), constatăm că următorii membri ai Consiliului A.S.F. nu îndeplinesc condiţia de eligibilitate prevăzută la art. 9 alin. (1) lit. a2) din OUG nr. 93/2012, respectiv <>", susţin deputaţii partidului de Opoziţie, în sesizarea depusă la Curte.

Astfel, USR face pentru fiecare membru al Consiliului ASF în parte CV-ul din care, susţin aleşii formaţiunii, reiese că aceştia nu îndeplinesc diferite condiţii pentru a ocupa funcţiile în care au fost numiţi.

"a) Dl. Badea Leonardo, care a ocupat de-a lungul timpului următoarele funcţii şi/sau demnităţi: deputat şi senator la Parlamentul României; preparator, asistent, lector, secretar ştiinţific al consiliului, decan la Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii Valahia din Târgovişte; prorector la Universitatea Valahia din Târgovişte, profesor abilitat în domeniul finanţelor la Universitatea de Vest din Timişoara; preşedinte la A.S.F.; unele dintre acestea corespund criteriilor, însă nu este îndeplinită condiţia de vechime;

b) Dl. Birtalan Jozsef, care a ocupat de-a lungul timpului următoarele funcţii şi/sau demnităţi: inginer la Fabrica de Asistenţă Tehnică şi Servicii Maşini-Unelte Bucureşti; director economic la Prezidiul Executiv UDMR Cluj-Napoca; vicepreşedinte executiv pe probleme economice la UDMR Cluj-Napoca; secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor şi Ministerul Transporturilor; vicepreşedinte la ANIMM; vicepreşedinte şi preşedinte la ANAP; administrator public al judeţului şi vicepreşedinte la Consiliul Judeţean Harghita; membru al consiliilor de administraţie ale Romtelecom şi BCR; membru al consiliilor de supraveghere ale BCR şi Fondului Proprietatea; membru al Consiliului Naţional de Formare Profesională a Adulţilor; preşedinte al Asociaţiei Micro-Întreprinzătorilor Odorheiu Secuiesc; niciuna dintre acestea nu corespunde criteriilor;

c) Dl. Bota Marius Sorin Ovidiu, care a ocupat de-a lungul timpului următoarele funcţii şi/sau demnităţi: administrator şi director general la firme private din domeniul transporturilor, comerţului, consultanţei financiare; secretar de stat la Ministerul Transporturilor; deputat şi senator la Parlamentul României; niciuna dintre acestea nu corespunde criteriilor;

d) Dna. Socol Aura Gabriela, care a ocupat de-a lungul timpului următoarele funcţii şi/sau demnităţi: analist economic şi financiar la Institutul Pro, consilier preşedinte la Fondul Naţional de Garantare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, expert la Ministerul Finanţelor Publice, consilier coordonator la A.S.F., cercetător la Institutul European din România, secretar de stat şi membru al plenului la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, expert la Reprezentanţa Comisiei Europene în România, expert independent la Comisia Naţională pentru Trecerea la Moneda Euro, preparator, asistent, lector, conferenţiar şi profesor la Academia de Studii Economice din Bucureşti; unele dintre acestea corespund criteriilor, însă nu este îndeplinită condiţia de vechime", arată deputaţii USR în sesizare.

Sursa citată conchide că "în considerarea tuturor argumentelor expuse mai sus, solicităm Curţii Constituţionale admiterea prezentei sesizări astfel cum a fost formulată şi pronunţarea unei decizii de constatare a neconstituţionalităţii Hotărârii Parlamentului nr. 37/2018 în ceea ce priveşte numirea domnului Badea Leonardo, a domnului Birtalan Jozsef, a domnului Bota Marius Sorin Ovidiu şi a doamnei Socol Aura Gabriela în funcţia de membru al Consiliului A.S.F".

Pe 29 noiembrie, senatorii PNL au depus la Curtea Constituţională obiecţia de neconstituţionalitate în cazul numirii în funcţie a şase membri ai Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară, susţinând că aceştia nu îndeplinesc criteriul obiectiv al experienţei profesionale cerut de lege.

Grupul parlamentar al PNL din Senat a depus la CCR sesizarea de neconstituţionalitate în cazul numirii în funcţie a şase membri ai Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară.

”Hotărârea Parlamentului României nr.37/2018 este neconstituţională deoarece încalcă dispoziţiile art.1 alin.(3) şi alin.(5) din Constituţia României raportat la art.9 alin.(1) lit.a2) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară prin numirea fără îndeplinirea criteriului obiectiv al experienţei profesionale cerut de lege, în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a domnului Badea Leonardo, doamnei Dascălu Doina, domnului Bota Marius Ovidiu, domnului Birtalan Jozsef, doamnei Socol Aura Gabriela şi a domnului Wlassopol Ovidiu Răzvan”, se arată în sesizarea PNL depusă la CCR.

Liberalii susţin că Parlamentul României, în îndeplinirea obligaţiei constituţionale de a respecta legea în materia organizării şi funcţionării Autorităţii de Supraveghere Financiară (O:U.G. nr.93/2012), avea obligaţia legală de a efectua analiza individuală a încadrării experienţei profesionale a fiecărui candidat în domeniile expres prevăzute de lege – financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare. Vechimea minimă cumulată necesară în aceste domenii de activitate pentru a fi numit în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară trebuie să fie de minimum opt ani de la data absolvirii studiilor de lungă durată, cu diplomă de licenţă.

Pe 14 noiembrie, plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senat a votat, prin vot secret cu buletine de vot, numirea în funcţia de preşedinte al ASF pe actualul preşedinte al instituţiei, Leonardo Badea. În funcţia de prim-vicepreşedinte al ASF a fost votată Elena Doina Dascălu.

Totodată, plenul reunit al Parlamentului a validat atunci şi candidaţii pentru alte funcţii de conducere în cadrul ASF, după cum urmează: "vicepreşedinte membru executiv, sectorul instrumente şi investiţii financiare - Sorin Bota, care între timp a demisionat din funcţie; vicepreşedinte membru executive sectorul asigurări.reasigurări - Cristian Roşu Cristian; vicepresedinte membru executiv, sectorul sistemului de pensii private - Daniel Ştefan Armeanu; membru neexecutiv- Joszef Birtalan; membru neexecutiv - Gabriel Grădinescu; membru neexecutiv - Aura Socol şi membru neexecutiv - Ovidiu Răzvan Wlassopol.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

    ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 5100 / 5130
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
    LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
    LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
    Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
    Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
    CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
    Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
    SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
    Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...