ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Expert Opinion - Derogări importante de la Legea dialogului social introduse printr-o ordonanță de urgență a Guvernului

18 Noiembrie 2017   |   Mușat & Asociații

Noua reglementare introduce obligativitatea inițierii negocierii colective în toate unitățile în care nu sunt încheiate contracte/acorduri colective de muncă, indiferent de numărul de angajați din unitatea respectivă.

 
 
Prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 82/2017 au fost aduse o serie de derogări de la prevederile Legii dialogului social nr. 62/2011 care urmează a se aplica angajatorilor în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie 2017.

Cu titlu introductiv menționăm că aceste derogări privesc în principal negocierea contractelor colective de muncă, fiind impuse, potrivit motivării actualului Guvern, de necesitatea punerii in aplicare a ultimelor modificări aduse Codului Fiscal.

În acest context amintim că Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal a suferit mai multe modificări semnificative, printre care se evidențiază și transferului asigurărilor sociale de la angajator la salariat, aceste modificări urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018.


Astfel, prin derogare de la prevederile Legii dialogului social care stabilesc faptul că negocierea colectivă este obligatorie numai la nivelul unităților care au puţin de 21 de angajaţi, noua reglementare introduce obligativitatea inițierii negocierii colective în toate unitățile în care nu sunt încheiate contracte/acorduri colective de muncă, indiferent de numărul de angajați din unitatea respectivă.

În plus, devine obligatorie și negocierea colectivă a actelor adiționale la contractele și acordurile colective de muncă în vigoare, fără ca angajatorii să mai fie ținuți să inițieze negocierea cu cel puţin 45 de zile calendaristice înaintea expirării contractelor colective de muncă sau a expirării perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate în actele adiţionale la contractele colective de muncă și nici de durata maximă a negocierii colective de 60 de zile calendaristice, în cazul în care nu există acordul părților.

Pentru punerea în aplicare a măsurilor de mai sus, noua reglementare introduce posibilitatea ca, în unitățile în care nu există sindicat reprezentativ afiliat la o federație reprezentativă la sectorul de activitate, reprezentanți ai federației sindicale să participe la negocierea contractelor/acordurilor colective de muncă sau a actelor adiționale, în baza mandatului sindicatului, împreună cu reprezentanții salariaților.

De asemenea, în situația unităților în care nu există sindicat la negocierea contractelor/acordurilor colective de muncă sau a actelor adiționale pot participa reprezentanții salariaților împreună cu un reprezentant al unei federații reprezentative la sectorul de activitate sau a unei confederații sindicale reprezentative la nivel național, la invitația reprezentanților salariaților.

Deși noul act normativ nu introduce în mod expres nicio sancțiune în cazul unităților care nu inițiază negocierea contractelor/acordurilor colective de muncă sau a actelor adiționale la acestea, nu am putea exclude ca în această situație să se considere că devin aplicabile prevederile Legii dialogului social care stabilesc că refuzul angajatorului de a începe negocierea contractului colectiv de muncă constituie infracțiune și se sancționează cu amenda cuprinsă între 5.000 lei şi 10.000 lei.

Ordonanța de Urgență nr. 82/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 902 din data de 16 noiembrie 2017.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 2307 / 13308
   

  Ascunde Reclama
   
   
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea Oltchim de către Chimcomplex. Ce avocați de Maravela & Asociații și Bondoc & Asociații au fost implicați în finalizarea tranzacției
  Dana Dunel-Stancu revine în echipa Biriș Goran după doi ani în care a coordonat departamentul juridic al Hidroelectrica
  LegiTeam: Maravela|Asociații is looking for consultancy lawyers
  MiFID II: Impactul noilor reglementări, resimțit major de instituțiile de credit care furnizează servicii și activități de investiții în legătură cu instrumentele financiare. Efectele conformării cu noile reguli, explicate de Andrei Burz-Pînzaru, Managing Partner Reff și Asociații
  Instituțiile de credit trebuie să revizuiască documentația și fluxurile interne. Yolanda Ghiță-Blujdescu, Associate Clifford Chance Badea: MiFID II integrează noi prevederi privind tranzacționarea algoritmică și supravegherea acesteia
  Victorie importantă pentru Maspex România, reprezentată de RTPR Allen & Overy, într-un litigiu cu Ministerul Energiei
  Cristi Minculescu și colegii săi fac un pas important pentru recâștigarea dreptului de utilizare a mărcii ”IRIS”. Avocații de la Milcev Burbea SCA au obținut soluția favorabilă
  LegiTeam: ZRP recrutează avocat definitiv pentru departamentul Litigii
  Ce schimbări trebuie să facă actorii pieței financiare pentru a nu plăti o amendă de până la 10% din cifra de afaceri. Elementele de noutate, explicate de Alexandra Ovedenie, coordonatorul practicii de Banking, Finance & Capital Markets la Radu și Asociații SPRL
  Cum lucrează avocații specializați în Dreptul Muncii de la Suciu | The Employment Law Firm. Tendințele pieței, analizate de Andreea Suciu, Managing Partener
  LegiTeam: Experienced Lawyer (Environmental Law) - Reff & Associates
  Avocații Zamfirescu Racoți & Partners și Tănăsescu Gavrilă & Asociații câștigă pentru România arbitrajul ICSID cu Alpiq
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...