ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Expert Opinion - Derogări importante de la Legea dialogului social introduse printr-o ordonanță de urgență a Guvernului

18 Noiembrie 2017   |   Mușat & Asociații

Noua reglementare introduce obligativitatea inițierii negocierii colective în toate unitățile în care nu sunt încheiate contracte/acorduri colective de muncă, indiferent de numărul de angajați din unitatea respectivă.

 
 
Prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 82/2017 au fost aduse o serie de derogări de la prevederile Legii dialogului social nr. 62/2011 care urmează a se aplica angajatorilor în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie 2017.

Cu titlu introductiv menționăm că aceste derogări privesc în principal negocierea contractelor colective de muncă, fiind impuse, potrivit motivării actualului Guvern, de necesitatea punerii in aplicare a ultimelor modificări aduse Codului Fiscal.

În acest context amintim că Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal a suferit mai multe modificări semnificative, printre care se evidențiază și transferului asigurărilor sociale de la angajator la salariat, aceste modificări urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018.


Astfel, prin derogare de la prevederile Legii dialogului social care stabilesc faptul că negocierea colectivă este obligatorie numai la nivelul unităților care au puţin de 21 de angajaţi, noua reglementare introduce obligativitatea inițierii negocierii colective în toate unitățile în care nu sunt încheiate contracte/acorduri colective de muncă, indiferent de numărul de angajați din unitatea respectivă.

În plus, devine obligatorie și negocierea colectivă a actelor adiționale la contractele și acordurile colective de muncă în vigoare, fără ca angajatorii să mai fie ținuți să inițieze negocierea cu cel puţin 45 de zile calendaristice înaintea expirării contractelor colective de muncă sau a expirării perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate în actele adiţionale la contractele colective de muncă și nici de durata maximă a negocierii colective de 60 de zile calendaristice, în cazul în care nu există acordul părților.

Pentru punerea în aplicare a măsurilor de mai sus, noua reglementare introduce posibilitatea ca, în unitățile în care nu există sindicat reprezentativ afiliat la o federație reprezentativă la sectorul de activitate, reprezentanți ai federației sindicale să participe la negocierea contractelor/acordurilor colective de muncă sau a actelor adiționale, în baza mandatului sindicatului, împreună cu reprezentanții salariaților.

De asemenea, în situația unităților în care nu există sindicat la negocierea contractelor/acordurilor colective de muncă sau a actelor adiționale pot participa reprezentanții salariaților împreună cu un reprezentant al unei federații reprezentative la sectorul de activitate sau a unei confederații sindicale reprezentative la nivel național, la invitația reprezentanților salariaților.

Deși noul act normativ nu introduce în mod expres nicio sancțiune în cazul unităților care nu inițiază negocierea contractelor/acordurilor colective de muncă sau a actelor adiționale la acestea, nu am putea exclude ca în această situație să se considere că devin aplicabile prevederile Legii dialogului social care stabilesc că refuzul angajatorului de a începe negocierea contractului colectiv de muncă constituie infracțiune și se sancționează cu amenda cuprinsă între 5.000 lei şi 10.000 lei.

Ordonanța de Urgență nr. 82/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 902 din data de 16 noiembrie 2017.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 1800 / 12801
   

  Ascunde Reclama
   
   
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Reff & Associates - Associate | Corporate and M&A
  Reff & Associates - Senior Lawyer Banking & Finance
  Cele mai importante modificări normative de care companiile ar trebui să țină cont într-o procedură de achiziții publice, explicate de avocații Clifford Chance Badea. Proiectele firmei în această arie de practică
  NNDKP și Wolf Theiss, în finanțarea de 46 mil. E obținută de Globalworth de la BCR. Banii vor merge în dezvoltarea Renault Bucharest Connected
  Schoenherr, EY Romania și Maravela|Asociații, în tranzacția prin care belgienii de la United Petfood preiau activitățile de producție și distribuție ale liderului local în producția de hrană uscată pentru animale
  Reff & Associates - Senior Associate | Corporate and M&A
  Avocații Suciu Popa spun că un program de conformare poate fi o oportunitate de prevenție și reducere a expunerii. Ghidul de conformare elaborat de Consiliul Concurenței reprezintă un punct de start pentru firmele care doresc să devină responsabile în acest domeniu
  LegiTeam: Bohâlțeanu & Asociații recrutează avocați stagiari
  Consiliul Concurenței folosește în investigații ‘procedura forensic’, o metodă de verificare demnă de FBI. Noile tendințe din această practică, analizate de Manuela Guia, Partener D&B David și Baias, unul dintre cei mai buni avocați de concurență de pe piața locală (partea I)
  Cum lucrează echipa de concurență de la D&B David și Baias. O discuție cu Manuela Guia (Partener) despre “shadowing”, “fishing expeditions” și strategii de apărare (partea a II-a)
  LegiTeam: Voicu & Filipescu is looking for lawyers
  LegiTeam: Wolf Theiss is looking for lawyers
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...