ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Identificarea persoanei la distanţă, prin mijloace video, va fi recunoscută doar dacă furnizorul de servicii are avizul ADR

22 Iulie 2022   |   Agerpres

Pe 24 noiembrie 2021, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1119 Decizia preşedintelui Autorităţii pentru Digitalizarea României prin care au fost aprobate Normele privind reglementarea, recunoaşterea, aprobarea sau acceptarea procedurii de identificare a persoanei la distanţă utilizând mijloace video.

 
 
Identificarea persoanei la distanţă prin mijloace video va fi recunoscută, de vineri, doar dacă furnizorul de servicii de identificare a persoanei la distanţă a obţinut avizul de la Autoritatea pentru Digitalizarea României, informează instituţia, printr-un comunicat remis AGERPRES.
 
Pe 24 noiembrie 2021, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1119 Decizia preşedintelui Autorităţii pentru Digitalizarea României prin care au fost aprobate Normele privind reglementarea, recunoaşterea, aprobarea sau acceptarea procedurii de identificare a persoanei la distanţă utilizând mijloace video.
 
"Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) anunţă încheierea perioadei de tranziţie pentru intrarea în vigoare a normelor privind reglementarea, recunoaşterea, aprobarea sau acceptarea procedurii de identificare a persoanei la distanţă utilizând mijloace video, conform prevederilor în vigoare din Decizia preşedintelui ADR aprobată şi publicată în Monitorul Oficial în 2021", se menţionează în comunicat.
 
Operatorii economici sau instituţiile care folosesc identificarea la distanţă prin mijloace video au avut la dispoziţie o perioadă de 8 luni pentru a se pune în acord cu acestea. Această perioadă de armonizare tehnică a asigurat faptul că platformele tehnologice dezvoltate până acum în această direcţie pot fi adaptate normelor fără a exista o perioadă de întrerupere. Perioada de tranziţie s-a încheiat joi, 21 iulie 2022.
 
Conform capitolului III, art. 23, din actul normativ ADR exercită controlul şi supravegherea respectării normelor în vigoare, prin structura de specialitate din cadrul instituţiei. Potrivit normelor, în eventualitatea nerespectării prevederilor legale constatate de personalul de control al ADR din cadrul Serviciului Societate Informaţională, Autoritatea este abilitată să intervină pentru corectarea neregulilor, inclusiv se pot lua măsuri privind retragerea avizului tehnic.
 
Activitatea de identificare a persoanei la distanţă prin mijloace video de către furnizorii de servicii de identificare a persoanei la distanţă prin mijloace video, înregistraţi în România, se poate efectua, din acest moment, numai după obţinerea avizului emis de către Autoritatea pentru Digitalizarea României, conform art.25 din normele aflate în vigoare.
 
"Până în prezent, la Autoritatea pentru Digitalizarea României s-au depus documentaţii în vederea avizării, atât de prestatorii de servicii de încredere, prestatorii de servicii de plată, instituţiile de credit cât şi de instituţiile financiare nebancare. De asemenea, în procesul de verificare a identităţii persoanei la distanţă utilizând mijloace video se pot utiliza serviciile furnizate de către terţi în baza unui contract", a declarat Dragoş Cristian Vlad, preşedintele ADR.
 
Până în prezent, trei prestatori de servicii de încredere şi o entitate bancară au primit avizul ADR pentru identificarea video. De asemenea, un singur terţ a fost adăugat în lista terţilor de verificare a identităţii.
 
Normele pentru identificarea video la distanţă prevăd o serie de obligaţii legale care trebuie îndeplinite de platformele de identificare remote prin mijloace video. Astfel, se supun normelor privind identificarea video la distanţă: prestatorii de servicii de încredere; prestatorii de servicii de plată; instituţiile de credit; instituţiile financiare nebancare; organismele din sectorul public; terţii de verificare a identităţii.
 
Normele reglementează cadrul juridic pentru identificarea persoanelor, în interacţiunea lor la distanţă cu instituţiile publice sau cu companiile private. Cetăţenii pot să beneficieze de o serie de servicii publice direct de acasă, îşi pot obţine semnătura electronică de la distanţă, pot accesa produsele instituţiilor bancare fără să meargă la sediul acestora, pot să desfăşoare acţiuni de importanţă juridică la care înainte ar fi fost necesară prezenţa fizică şi identificarea cu buletinul, subliniază ADR. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1125 / 5129
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Concursul de Procese Simulate de Drept Civil Filip & Company și-a desemnat câștigătorii
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
A doua ediție a Summit-ului internațional pe teme de parteneriat public-privat, derulat sub egida IFC ̸ Băncii Mondiale, a reunit peste 100 de invitați speciali
CMS își extinde spațiul de birouri și prelungește pe termen lung contractul de închiriere în One Tower
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Statulat Albulescu anunță o nouă rundă de promovări în cadrul echipei. Cinci avocați au făcut un pas înainte în carieră
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...