ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Înscrierea în blockchain ca probă în litigii

09 August 2018   |   Alexandru Goșa (counsel PeliFilip), Kodru Mansour (associate PeliFilip)

Blockchain funcționează ca un registru digital în care sunt înscrise informații (așa-numitele „tranzacții”).

Alexandru Gosa (counsel PeliFilip) si Kodru Mansour (associate PeliFilip)

 
 
Tehnologia registrelor distribuite (cunoscută sub numele de blockchain), devenită faimoasă datorită monedei virtuale Bitcoin, poate dobândi aplicații practice extrem de utile in viața de zi cu zi. Una dintre aceste potențiale aplicații o reprezintă capacitatea blockchain de a certifica data și conținutul unui document electronic sau al unei pagini web, funcționând similar cu „data certă” a înscrisului sub semnătură privată, pe care o conferă notarul sau altă autoritate publică în condițiile legii.

Această utilizare a blockchain a fost validată recent de o instanță din China, care a decis că certificarea datei și conținutului unei pagini web printr-o platformă care utiliza tehnologia blockchain îndeplinește condițiile pentru a putea fi acceptată ca probă în justiție1.


În litigiul respectiv, compania Huatai Yimei (reclamanta) acuza compania Daotong (pârâta) de o încălcare a drepturilor de autor cu privire la un articol publicat on-line (mai exact, Daotong era acuzată că difuzase în mod nelegal articolul asupra căruia Huatai Yimei deținea drepturi exclusive). Pentru a dovedi fapta pârâtei, Huatai Yimei a apelat la serviciile unei platforme specializate în „prezervarea probelor”, platformă care garantează integritatea datelor electronice a căror prezervare este solicitată înscriind o amprentă electronică a acestora  în blockchain-ul Bitcoin. Dacă Huatai Yimei nu putea dovedi data și conținutul articolului postat fără drept de Daotong, aceasta din urmă ar fi putut să șteargă pur și simplu articolul respectiv în timpul procesului și să pretindă că acesta nu a existat niciodată.

Blockchain funcționează ca un registru digital în care sunt înscrise informații (așa-numitele „tranzacții”). Originalitatea blockchain constă în faptul că acest registru este unul descentralizat, adică funcționează fără să necesite intervenția unui „terț de încredere” (trusted third party) – o persoană care ține evidența și garantează că informațiile înscrise în registru nu sunt alterate ulterior. Spre exemplu, un notar public acționează ca un „terț de încredere” atunci când atestă data și conținutul unor înscrisuri.

Prin contrast, blockchain-ul ste format dintr-o reţea de aşa-numite „noduri” interconectate, fiecare nod deținând o copie a registrului, care este actualizat prin consensul nodurilor. Registrul blockchain funcționează prin gruparea tranzacțiilor a căror înscriere se dorește în „blocuri” de date. Blocurile sunt datate și apoi interconectate într-un lanț ordonat. Fiecare bloc este legat criptografic de blocurile anterioare și ulterioare, astfel încât orice modificare ulterioară a unei înscrieri ar atrage modificarea tuturor blocurilor ulterioare ale registrului și ar fi prin urmare detectabilă imediat.

Astfel, tehnologia blockchain garantează cu un grad foarte mare de acuratețe că informațiile înscrise în registrul digital nu pot fi alterate și face acest lucru fără intervenția unui „terț de încredere”.
Se ridică întrebarea dacă, într-un ipotetic litigiu similar care ar avea loc în România, instanța ar putea ajunge la aceeași concluzie precum cea din China.

În România, Legea notarilor publici și Regulamentul de aplicare a acesteia prevăd posibilitatea și condițiile în care se realizează certificarea de către notar a unei pagini web sau a unui program informatic.

O variantă de certificare aplicabilă fișierelor electronice în general este prevăzută de de Legea nr. 451/2004 privind marca temporală, care reglementează condițiile în care se poate realiza certificarea datei și conținutului unui document electronic, prin conferirea unei „mărci temporale”. Potrivit acestei legi, un furnizor autorizat de servicii de marcare temporală, atestă „amprenta atașată documentului electronic supus marcării”, precum și momentul în timp căruia îi corespunde amprenta în cauză. Aceste date sunt înscrise într-un registru special ținut de furnizorul autorizat. Suplimentar, marca temporală poate să conțină și elemente de identificare a solicitantului serviciului de marcare temporală.

Pe de altă parte, din punct de vedere al probelor într-un litigiu, Codul de procedură civilă nu limitează posibilitățile de a dovedi data și conținutul unui document electronic la dobândirea unei mărci temporale sau a unei atestări notariale.
 
În ce privește înscrisurile autentice, nu poate exista discuție cu privire la data și conținutul acestora cât timp nu au fost declarate false. Data și conținutul unui înscris întocmit de un profesionist (de exemplu un comerciant) sunt prezumate valabile până la proba contrară, iar dacă înscrisul nu conține data la care a fost întocmit, aceasta poate fi dovedită cu orice mijloc de probă. În cazul înscrisurilor încheiate între particulari (neprofesioniști), data acestora devină certă față de terți doar în condițiile prevăzute de lege. Metodele „tradiționale” prin care un înscris sub semnătură încheiat între particulari dobândește dată certă includ certificarea datei de către notar, prezentarea înscrisului în fața unei autorități publice, ziua morții autorului etc. Pe lângă aceste modalități, legea prevede că înscrisurile sub semnătură privată mai dobândesc dată certă și „din ziua în care s-a petrecut un alt fapt de aceeași natură (cu cele enumerate mai sus – n.n.) care dovedește în chip neîndoielnic anterioritatea înscrisului”.

Așadar, legea de procedură lasă deschisă posibilitatea de a se proba data și conținutul unui înscris în și prin alte mijloace, cu condiția ca acestea să prezinte același grad de acuratețe cu cele enumerate expres în textul de lege privind data certă.

Or, în cazul fișierelor electronice, instanța chineză a subliniat tocmai gradul de acuratețe extrem de ridicat al certificării pe care o conferă înscrierierea în blockchain. Se poate deci spera că deschiderea legiuitorului român de a accepta și alte mijloace prin care un înscris dobândește dată certă sau prin care i se poate dovedi conținutul se va extinde și la astfel de metode inovatoare din punct de vedere tehnic, care sunt apte să asigure imutabilitatea informațiilor pe care le conțin.  

În măsura în care funcția de certificare conferită de blockchain va fi recunoscută în instanțele din România, aceasta va putea rezolva în mod eficace numeroase aspecte problematice de probațiune, fără a fi necesar a se recurge la terți de încredere precum notarii publici sau furnizorii de servicii de marcă temporală.

Spre exemplu, blockchain-ul ar putea fi utilizat ca dovadă a integrității conținutului și datei unor fișiere electronice nesemnate, de tipul email-urilor sau tabelelor Excel,  care sunt frecvent folosite în probațiune în litigiile din fața instanțelor române.

De asemenea, în situații similare cu cea din litigiul din China, unde s-a dezbătut încălcarea unor drepturi de autor, tehnologia blockchain ar putea servi ca modalitate de a dovedi atât fapta concretă de plagiere / difuzare fără drept a unui material în mediul online, cât și ca probă a anteriorității publicării unui material față de altul identic sau similar.

1.  O traducere în engleză a Hotărârii instanței speciale pentru dispute privind mediul on-line din Hangzhou poate fi descărcată la aici
2.  Valoarea hash, obținută prin aplicarea unor algoritmi criptografici, funcționează ca o amprentă digitală unică a unui fișier electronic. Orice modificare, indiferent cât de mică, făcută în fișierul respectiv atrage modificarea valorii hash și permite astfel detectarea modificării.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 376 / 13152
   

  Ascunde Reclama
   
   
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Avocații SAA au asistat GapMinder în finanțarea acordată start-up-ului SmartDreamers. Silviu Stratulat și Cristina Man au coordonat proiectul
  VIDEO | CMS Expert View: Procedura Insolvenței – soluții clasice și strategii inovative cu Horia Drăghici, Partener, CMS Romania
  VIDEO | CMS: THIS IS US! Rezultate excepționale în ultimii 4 ani, creștere axată strategic pe dezvoltarea unor arii de practică și recrutarea tinerilor talentați. Gabriel Sidere, Managing Partner CMS Romania: “Oamenii sunt în centrul construcției noastre”
  VIDEO | CMS Expert View: Warranty and Indemnity Insurance. Beneficiile asigurării pentru garanții și indemnificări, explicate de echipa de avocați și consultanți specializați ai CMS Romania
  CMS Expert View: VIDEO | Dreptul Energiei – între boom tehnologic și nevoia de legislație modernă. O discuție cu Varinia Radu, Partener, coordonatorul practicii de petrol și gaze pe Europa Centrală și de Est al CMS
  CMS Expert View: VIDEO | Companiile au accelerat măsurile pentru implementarea GDPR, dar încă pot apărea probleme generate de prelucrarea datelor. Aspectele sensibile, analizate de avocații CMS Romania
  LegiTeam: Zamfirescu Racoţi & Partners recrutează avocat definitiv pentru departamentul Litigii
  LegiTeam - Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații!
  2018 va fi anul cu o creștere semnificativă pentru Stratulat Albulescu & Asociaţii. Cele mai mari încasări din S1 au fost generate de Real Estate, dar multe proiecte au fost în domeniul tehnologiei sau au vizat mai multe jurisdicții
  Instanţa anulează amenda de 100.000 lei dată de ASF fostei şefe a NN Pensii și obligă Autoritatea să-i plătească acesteia și daune morale. Victorie obținută de litigatorii ZRP, coordonați de Cosmin Vasile
  D&B David și Baias investește în formarea tinerilor avocați. Anda Rojanschi, Partener: Căutăm viitori colegi care să aibă atât răbdarea de a învăța, cât și dorința de a căuta, de a inova, de a merge în profunzimea textului de lege, de a înțelege concepte și de a opera cu ele
  LegiTeam: Maravela & Asociaţii is looking for a German speaking lawyer
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...