ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Iordăchescu & Asociații | Cum vor funcționa unitățile de învățământ în noul an școlar?

08 Septembrie 2021   |   BizLawyer

Ca un element de noutate, se impune a preciza că este recomandată utilizarea măștii de uz medical.

 
 
În data de 06.09.2021 a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 848/06.IX.2021, Ordinul comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății care prevede modalitatea în care unitățile de învățământ vor putea funcționa în noul an școlar. Odată cu redeschiderea școlilor, se impun a fi analizate mai multe scenarii după care acestea vor funcționa. 
 
„Potrivit ordinului mai sus amintit, consiliul de administrație al unității de învățământ propune inspectoratului școlar județean aplicarea scenariului de organizare și desfășurare a cursurilor pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenței cumulate la nivelul localității”, afirmă Alina Tiocan, Avocat Iordăchescu & Asociații.
 
a) Scenariul 1 se aplică atunci când incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 6/1000 de locuitori și  presupune participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție;
 
b) Scenariul 2 se aplică atunci când incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1000 de locuitori, până la instituirea stării de carantină la nivelul localității și presupune participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și a elevilor din învățământul special. Cursurile pentru elevii din celelalte clase/ani de studiu se vor desfășura în sistem on-line. Cu titlu de excepție, se prevede că unitățile de învățământ vor putea să-și desfășoare activitatea didactică în sistem on-line inclusiv atunci când incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitatea este mai mică de 6/1000 de locuitori. 
 
În ipoteza instituirii măsurii carantinei zonele, activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și a elevilor în unitățile de învățământ nu sunt permise, ele urmând a fi desfășurate exclusiv în sistem on-line. De asemenea, suspendarea cursurilor cu prezență fizică în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe se dispune pentru o perioadă de 14 zile la apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal. În acest caz, se impune a preciza că activitățile cu prezență fizică vor continua pentru elevii din clasele a VII- XII-a/ a XIII-a care sunt vaccinați și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, precum și pentru cei care au fost confirmați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile, dar nu mai devreme de ultimele 14 zile. Activitatea didactică a celorlalți elevi va continua în sistem online. În ceea ce-i privește pe elevii testați, aceștia vor reveni cu prezența fizică astfel: în a-8-a zi dacă sunt testați negativ sau după a 14-a zi dacă sunt testați pozitiv sau refuză testarea.
 
Indiferent de scenariul în care se desfășoară activitatea în unitatea de învățământ, preșcolarii sau elevii care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, boli cardio-vasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunorepresiv sau alte afecțiuni cronice pot fi scutiți de prezența fizică la școală. Pentru scutire va fi nevoie de avizul și recomandările specifice ale medicului curant, precum și de acordul scris al părinților.
De asemenea, preșcolarii sau elevii care locuiesc împreună cu o persoană diagnosticată cu afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă, pot fi scutiți de prezența fizică la școală, chiar dacă sunt vaccinați cu schema completă.
 
Masca de protecție va fi utilizată în permanență în interior, atât de către personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic, cât și de către elevi. Preșcolarii sunt scutiți de portul măștii, indiferent de vârstă. Ca un element de noutate, se impune a preciza că este recomandată utilizarea măștii de uz medical.
 
Totodată, se prevede în sarcina părinților obligația de a anunța unitatea de învățământ cu privire la absența elevului în următoarele situații: - elevul prezintă simptome specifice infectării cu virusul SARS-CoV-2; - elevul a fost diagnosticat cu virusul SARS-CoV-2; - elevul este contact direct al unei persoane diagnosticate cu virusul SARS-CoV-2 și se află în carantină. Părinții sunt încurajați să monitorizeze starea de sănătate a copiilor și să acționeze responsabil.
 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1825 / 5135
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...