ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Isărescu vrea ‘dezlegarea’ ROBOR de taxarea activelor: Insistăm pentru că este atac la independenţa băncii centrale

12 Februarie 2019   |   AGERPRES

El afirmat că, în cazul în care se doreşte decuplarea ROBOR-ului de acordarea de credite, este posibil ca băncile să perceapă alte tipuri de costuri.

 
 
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat în marţi că Banca Centrală insistă ca, în cazul OUG 114, să aibă loc o "dezlegare" a ROBOR de taxa pe active, pentru că reprezintă un atac la adresa independenţei băncii centrale.

"Este cu două tăişuri, ca să spunem aşa, dezlegarea ROBOR-ului de această ordonanţă. Dezlegarea ROBOR-ului de taxa pe active este altceva. Şi pentru asta insistăm, pentru că este atac la independenţa băncii centrale. Avem deja sesizări de la Banca Centrală Europeană şi nu răspunde sau încalcă Tratatul Unional. Şi la asta nu avem încotro. Am solicitat în mod expres ministrului de Finanţe să găsească o soluţie. Există, deci nimeni nu contestă dreptul Guvernului de a impozita inclusiv băncile. Peste tot în Europa când s-a făcut nu s-a făcut legat de rata de politică monetară, că până la urmă ROBOR-ul este o parte a politicii monetare", a spus Isărescu.


El afirmat că, în cazul în care se doreşte decuplarea ROBOR-ului de acordarea de credite, este posibil ca băncile să perceapă alte tipuri de costuri.

"Întrebarea dacă prin Ordonanţa 50 se poate rupe ROBOR-ul de ce? Înţeleg că ar trebui să se rupă de acordarea de credite. Cu alte cuvinte, referinţele la creditele de consum, cele care dor atât de mult acum. Domnule, populaţia simte că ROBOR-ul este prea mare şi din cauza că ROBOR-ul este prea mare creditul este scump. Este o percepţie corectă, dar noi vă putem spune din experienţă că, dacă condiţiile de creditare nu se îmbunătăţesc, ROBOR-ul poate să scadă şi băncile, că de aia sunt bănci, o să perceapă alte tipuri de costuri. Acesta poate să o dezvolte domnul prim-vice, dar să nu cobim. Da. Această schimbare a referinţei prin schimbarea Ordonanţei 50 este să zicem singura soluţie dacă ROBOR-ul doare, să spunem, nu este cea mai bună. Pentru că Ordonanţa 50 a fost introdusă în urma unei recomandări europene ca la credite acordate populaţiei şi la creditele ipotecare să se facă o conexie cu un indicator de piaţă", a afirmat Isărescu.

El a explicat că prin aplicarea ordonanţei 114 dobânzile la depozite vor scădea, iar taxarea activelor bancare s-a făcut "la grămadă".

"Sunt taxate şi activele bancare reprezentând rezervele minime obligatorii pe care băncile le fac la Banca Naţională, că de aia se numesc obligatoriu, ca să păstreze un minim de lichiditate, pentru că prin bănci se fac plăţile în economie. Deci aia este o obligaţie, nu este un avantaj. S-a pus taxă la grămadă şi pe titlurile de stat, pe care băncile le cumpără, adică împrumuturile pe care le dă statului român, şi pe Prima Casă. Între propunerile Băncii Naţionale de îmbunătăţire este nu numai cuplarea de ROBOR, dar şi scoaterea cel puţin a acestor trei active din bilanţul băncilor din procesul de taxare. Ordonanţa 114 aşa cum este, descurajând creditarea, va descuraja şi mai mult ratele la depozitele bancare. Investiţiile pe cale de consecinţă", a declarat Isărescu.

De asemenea, senatorul Daniel Zamfir i-a spus guvernatorului BNR ca instituţia a ratat în fiecare an ţinta de inflaţie şi l-a întrebat pe Mugur Isărescu dacă ar fi putut folosi profitul din 2009 pentru a atinge ţinta de inflaţie. Daniel Zamfir a afirmat că profitul a fost folosit, printre altele, ca guvernatorul să-şi dea bonus.

"Domnule preşedinte, noi dăm 80% din profit bugetului statului. 80% din profitul nostru în fiecare an este dat bugetului statului. Suntem unii dintre cei mai mari contribuabili. Nu toate băncile centrale fac asta. Puteţi să verificaţi oriunde. Suntem un contribuabil permanent. Suntem singura bancă centrală care are un asemenea impozit pe profit. Restul banilor de 20% se dau conform legii pe care o aveţi probabil în faţă dumneavoastră şi o cunoaşteţi, se dau pentru capitalizarea băncii, pentru fondul de rezervă şi pentru stimularea salariaţilor. Cifra aceea pe care o aveţi dumneavoastră nu era pentru noi", a spus Isărescu.

El a mai declarat că cifrele despre profiturile băncilor prezentate de senatorul Zamfir nu sunt reale şi că au existat 4 sau 5 ani de pierderi masive în sistemul bancar, iar statul român faţă de Europa nu a dat un cent pentru capitalizarea băncilor.

"Faptul că într-un an trei bănci, dintre care o bancă românească, Banca Transilvania, au avut profituri mai mari, şi într-adevăr EBA s-au situat pe primul loc, nu înseamnă să exagerăm. A fost un singur an. În colo, să vedeţi, suntem pe locul 4, 8, 14, în ceea ce priveşte profitabilitatea. De ce răspândiţi repetat în opinia publică acest neadevăr? Nu este adevărată ideea cu profiturile mari", a spus Isărescu.

Senatorul Daniel Zamfir i-a mai cerut guvernatorului să detalieze despre cumpărarea de titluri de stat de către FNI în perioada în care Mugur Isărescu a fost premier. Guvernatorul a afirmat că nu îşi aminteşte despre acest aspect şi că cel mai indicat ar fi Decebal Traian Remeş, ministru de Finanţe în perioada respectivă.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4950 / 5134
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...