ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Kelemen: Nu poate statul să administreze, să înfiinţeze aprozare în toată ţara | Dacă vor pleca administratorii pensiilor private, va exista o criză

13 Martie 2019   |   Mediafax

Preşedintele UDMR susţine că pensiile private nu ar trebui desfiinţate, dar şi că o capitalizare ar fi binevenită.

 
 
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că statul ”nu poate statul să administreze, să înfiinţeze aprozare în toată ţara”, fiindcă nu aşa funcţionează economia de piaţă, ca reacţie la intenţia anunţată de liderul PSD, Liviu Dragnea, în acest sens.

”Economia de piaţă nu funcţionează cu firme de stat, nici măcar la acest nivel. Nu, deci nu poate statul să administreze, să înfiinţeze aprozare sau, mă rog, magazine în toată ţara. Nu se poate. E treaba privaţilor”, a declarat la Digi 24 preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

El a mai spus că se pot da subvenţii pentru cei care investesc în agricultură, în piaţa de desfacere sau în piaţa de prelucrare a produselor agricole, pe model polonez.


Reacţia liderului UDMR vine după ce Liviu Dragnea a declarat duminică la Călăraşi că ar trebui refăcută reţeaua de aprozare, astfel încât românii nu să nu mai fie obligaţi să mănănce "toate E-urile". Totodată, el a pledat pentru ca România să nu mai exporte materie primă, cum ar fi grâul, ca să importe napolitane.

"Ni s-a spus mereu că nu avem ce să facem. Păi de ce, că până la a pune mâinile pe piept chiar avem ce să facem, adică să folosim acest pământ pe care îl are România, inteligent şi cu patriotism. Adică de ce nu putem să refacem reţeaua de aprozare în România? Nu e păcat ca producătorii români să nu poată să vândă marfa lor în magazinele care funcţionează în România? Nu e o ruşine naţională asta. Să îi văd că ţipă şi pentru asta", a explicat Dragnea.

Kelemen Hunor: Dacă vor pleca administratorii pensiilor private, va exista o criză

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a avertizat marţi seara că dacă vor pleca administratorii fondurilor de pensii private, după intrarea în vigoare a OUG 114/2018, nu vor exista încasări la buget, ci va exista o criză.

„Degeaba dai tu voie primarului să crească cu 41% bugetul dacă nu dai şi banii, de unde să ia banii? Fără bani degeaba creşte din pix. Dacă pleacă administratorii pensiilor private eu nu cred că bugetul va avea de încasat ceva, ci va avea de rezulvat o problemă mult mai mare, o criză în zona respectivă. Dacă băncile nu reuşesc să facă faţă la aceste provocări uriaşe care va fi încasarea? În continuare dacă lipsesc investiţiile ce vor simţi şi ce vor înţelege oamenii? Problemele bugetului nu vor fi rezol vate cu aceste sume”, a declarat Kelemen Hunor, la Digi 24.

Preşedintele UDMR susţine că pensiile private nu ar trebui desfiinţate, dar şi că o capitalizare ar fi binevenită.

„Şi la pensiile private trebuie să existe o schimbare, fiindcă cei care administrează aceste pensii private nu au cum să vină cu 800 milioane euro pentru capitalizare în condiţiile în care randamentul este de 2 % şi tu vei primi banii, pentru că nu ai cum să primeşti sub 4% şi nici nu este foarte clară ordonanţă. Nu spune că vei face o dată această capitalizare şi ce vei face în 2020. Dacă citesc ordonanţa foarte uşor pot să înţeleg că pot să fac şi anul viitor Nu se poate. Dacă vrei să omori Pilonul II trebuie să spui direct. Eu cred că pensiile private trebuie să rămână şi dacă se poate ajunge la o soluţie, o capitalizare este binevenită, pentru că ei sunt jucători importanţi pe bursă, dar nu poţi să loveşti brusc această zonă. Economia simte ceea ce s-a întâmplat cu OUG 114”, a adăugat Hunor.

El a afirmat că OUG 114/2018 ar trebui modificată, în special prevederile privind „taxa lăcomiei” pentru bănci.

„În decembrie am spus un lucru şi în continuare cred că am, avut dreptate. Eu am spus că nu e bine să dea Guvernul această OUG. Nu e bine să dai cu câteva zile înaintea anului calendaristic şi fiscal să schimbi regulile jocului pentru că oricum ar trebui să laşi şase luni la dispoziţia instituţiilor ca toată lumea să se pregătească de aceste schimbări. Suntem pe 12-13 martie, mâine, poimâine ar trebui să fie operaţională OUG şi încă se discută dacă trebuie modificată. Eu nu zic că nu sunt chestiuni utile în această oug, dar nu au existat consultări cu cei care sunt loviţi şi trebuie să plătească aceste taxe. Cred că cel puţin în 3-4 zone trebuie amendată această oug. Trebuie făcută această mişcare repede lza zona de bănci, taxa lăcomiei trebuie redusă”, a continuat Kelemen Hunor.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi, la Parlament, că dacă discuţiile în privinţa OUG 114 din domeniul fiscal nu se încheie până pe 31 martie, când actul normativ ar începe să-şi producă efectele, soluţia de rezervă este prorogarea termenului de aplicare.

Şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat sâmbătă că în a doua parte a lunii Guvernul ar putea adopta o Ordonanţă de Urgenţă care să completeze OUG 114/2018, după ce vor fi găsite soluţii acceptate de toate părţile din domeniile bancar, energie şi opratorii de telefonie mobilă.

Guvernul a adoptat, pe 21 decembrie, OUG privind măsurile fiscale, numită şi OUG privind „taxa pe lăcomie”.

Principalele prevederi: Preţul la gaze şi energie electrică va fi plafonat pentru 3 ani de zile; impozitarea activelor băncilor dacă ROBOR este mai mare de 2%; mişcorarea comisionului fondului de pensii private de la 2,5 la 1% şi majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 307 / 14143
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează asistentă|secretară recepție
Bucharest Arbitration Days – termenul de înscriere a fost prelungit până la data de 31 mai 2019
Business Crime: Țuca Zbârcea & Asociații a obținut, anul trecut, soluții de clasare în faza de urmărire penală într-un număr considerabil de cauze pentru clienți ce au avut calitatea de suspecți sau inculpați. Manuela Gornoviceanu, Managing Associate: Nu există intenții reale de relaxare a legislației anticorupție
Clifford Chance Badea a asistat NE Property B.V. la implementarea programului de obligațiuni de 1.5 miliarde EUR
Cum acționează avocații Schoenherr în mandatele de Concurență. Georgiana Bădescu, Partener: Avem beneficiul unui know-how extraordinar la nivel european și regional, pe care îl fructificăm deplin în interesul clienților. Echipa e orientată în permanență spre învățare și perfecționare
Din vorbă-n vorbă cu Cătălin Micu, partener după ultima rundă de promovări de la ZRP. ”Pentru client, proiectul său este cel mai important, iar avocatul trebui să-l trateze ca atare. Implicarea și disponibilitatea sunt principalele calități cerute unui avocat”
Bondoc și Asociații câștigă definitiv un litigiu privitor la prețurile de vânzare a medicamentelor
Cum percep avocații Budușan Albu & Asociații, prima firmă de penal-comercial înființată în Romania, piața de Businees Crime și cum văd modernizarea sistemului judiciar. Carte de vizită impresionantă: clientelă sofisticată, cazuri complexe și de multe ori transfrontaliere, sume în dispută de peste 1 mld. €
Avocații Enache Pirtea & Asociații au intrat în marile dosare de Business Crime încă din primul an de activitate. Pentru a gestiona relația cu organele de urmărire penală sau cu instanțele de judecată, îți trebuie o doză foarte mare de combativitate și perseverență, dar și un stomac tare și nervi de oțel, spun fondatorii firmei
Biroul Dentons din București are în lucru tranzacții de zeci de milioane de euro în Real Estate. Bogdan Papandopol, Partener: Se observă un grad crescut de „sofisticare” a tranzacțiilor; de cele mai multe ori, atât perioada de due diligence, cât și negocierile, sunt mai extinse
Dublă victorie pentru Suciu Popa la Londra, în cadrul Galei de Premiere Euromoney - Benchmark Litigation Europe Awards. Suciu Popa, firma anului în litigii, Luminița Popa, avocatul anului
Young Ambassadors Forum, la Mușat & Asociații. 35 de tineri din mai multe țări explorează problematica dreptului internațional umanitar și a advocacy-ului
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...