ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Legea privind operaţiunile de leasing, adoptată de Parlament

20 Decembrie 2018   |   Mediafax

Iniţiativa legislativă a fost adoptată de Senat pe 26 martie, Camera Deputaţilor a adoptat-o, miercuri, în calitate de for decizional, astfel că va merge la promulgare de către Preşedintele României.

 
 
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect legislativ care vizează unele măsuri cu privire la realizarea contractului de leasing şi eliminarea unor prevederi considerate abuzive. Utilizatorul este obligat să restituie bunul cumpărat prin leasing dacă nu achită trei luni rata de leasing.

Proiect de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing precum si pentru completarea art.120 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului a fost adoptat de către deputaţi cu 190 de voturi „pentru”, 36 de voturi „împotrivă” şi şapte abţineri.

Art 15 (1) „În cazul în care utilizatorul, care are calitatea de consumator, nu execută obligaţia de plată a ratei de leasing timp de trei luni consecutive, calculate de la scadenţa prevăzută în contractul de leasing, locatorul/ finanţatorul are dreptul de a rezilia contractul de leasing, iar utilizatorul este obligat să restituie bunul şi să plătească toate sumele datorate în temeiul contractului de leasing. În cazul în care utilizatorul restituie bunul în termenul prevăzut în contract, eventualele despăgubiri nu pot cuprinde decât diferenţa între totalul sumelor datorate conform contractului, diminuată cu valoarea obţinută prin valorificare, exclusiv TVA sau după caz printr-un raport de evaluare a bunului emis de un evaluator autorizat conform legii”, prevede articolul 15 (1) din proiectul legislativ.


Comisia pentru politică economică, cea pentru buget şi cea juridică au întocmit un raport de admitere privind proiectul legislativ.

„Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr 51/1997, precum şi completarea OUG nr. 99/2006, în vederea asigurării protecţiei drepturilor conferite consumatorilor în cadrul operaţiunilor de leasing şi în cazul contractelor de credit încheiate cu aceştia, prin eliminarea unor prevederi considerate abuzive. Sunt prevăzute măsuri cu privire la rezilierea contractului de leasing, restituirea bunului, plata despăgubirilor, penalităţi de întârziere, dobânzi sau alte obligaţii de plată accesorii, în sensul eliminării calităţii de titlu executoriu în ceea ce priveşte contractele de leasing încheiate cu consumatorii, al introducerii principiului conform căruia , atunci când situaţia financiară nu îi mai permite continuarea contractului de leasing, consumatorul pate alege stingerea datoriei faţă de finanţator prin predarea bunului, limitarea penalităţilor şi a altor obligaţii de plată acesorii la 50% din suma reprezentând ratele restante la data rezilierii contractului”, prevede proiectul.

Iniţiativa legislativă a fost adoptată de Senat pe 26 martie, Camera Deputaţilor a adoptat-o, miercuri, în calitate de for decizional, astfel că va merge la promulgare de către Preşedintele României.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 399 / 13878
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații. Șapte avocați urcă în ierarhia firmei
Mandate complexe și variate în practica de Dreptul muncii de la Bondoc & Asociații. Mihaela Bondoc, Partener: Experiența în a lucra cu echipe pluridisciplinare este importantă când asiști clienții în restructurarea businessului
Dentons lansează “Ghidul de investiții în proiecte de energie regenerabilă in Europa”, ediția 2019
RTPR Allen & Overy își consolidează echipa de litigii. Alexandru Stănoiu se alătură firmei, în poziția de Counsel
Avocații Voinescu Lawyers obțin clasarea pentru una dintre societățile importante din domeniul pazei și protecției
(P) Technology is transforming the property industry – Find out more at SEE Property Forum (21 March 2019)
LadyLawyer.ro | Doamnele avocat dețin o pondere importantă în cadrul D&B David și Baias. Portretele unor avocate de succes și lunga listă a proiectelor coordonate
LegiTeam: PeliFilip is looking for an Associate (Finance & Banking )
LegiTeam: VASS Lawyers is looking for Mid-level to Senior Attorney, Corporate & Employment
LadyLawyer.ro | Doamnele avocat de la Mușat & Asociații s-au remarcat în toate ariile de practică și au gestionat proiecte mari, asumându-și standarde de exigență și rigurozitate maxime. ”Profesia modelează persoanele care i se dedică și intensifică anumite trăsături în toți”
Schoenherr susține echipa de studenți la drept care va reprezenta România la Jessup 2019
Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ICCJ | Organele fiscale, obligate la plata unor daune interese de 2,8 mil. lei către clientul asistat. Instanța a clarificat și situația transferului administrativ al contribuabilului
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...