ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Mai puțin de 5 luni până la intrarea în vigoare în România a Sistemului European de Trasabilitate a Produselor din Tutun. Ce trebuie să știe operatorii din industrie?

26 August 2019   |   Mihai Petre, Director, Comerț International, Asistență Fiscală și Juridică, EY România

Comisia Europeană a acordat României un răgaz până la 31 decembrie 2019 pentru ca acest sistem să devină complet operațional și pe teritoriul său.

Mihai Petre, Director, Comert International, Asistentă Fiscală si Juridică, EY România

 
 
Cel mai complex sistem de “supraveghere orizontală” creat până acum la nivelul Uniunii Europene este în vigoare începând cu data de 20 mai 2019. Este vorba de sistemul de trasabilitate a produselor din tutun menit să combată traficul și evaziunea fiscală din acest domeniu.

Comisia Europeană a acordat României un răgaz până la 31 decembrie 2019 pentru ca acest sistem să devină complet operațional și pe teritoriul său.  

Ce presupune sistemul de trasabilitate?

Fiecare pachet de țigarete produse sau destinate pieței europene va fi identificat printr-un marcaj de trasabilitate numit “identificator unic”, ce va conține informații privind locul, data producției precum și destinația pachetului respectiv. Identificatorul unic permite ca toate pachetele de produse din tutun introduse pe piață să fie înregistrate şi urmărite pe întreg teritoriul UE.


Sistemul de trasabilitate este aplicabil produselor fabricate în UE inclusiv celor destinate exportului.  De asemenea, sistemul este aplicabil produselor din tutun ce nu sunt produse în UE, dar sunt destinate a fi puse în liberă circulație pe această piață.

În cazul importului de produse din tutun, obligația aplicării identificatorului unic apare înainte de efectuarea formalităților vamale de punere în liberă circulație. Așadar, în lipsa unui astfel de identificator, produsele din tutun provenite din țări terțe Uniunii Europene nu pot pătrunde pe piață.

Toate mișcările de astfel de produse sunt supuse înregistrării de la producător până la primul punct de vânzare cu amănuntul (i.e. unitatea în care produsele sunt introduse pe piață pentru prima oară, inclusiv automatele de vânzare pentru produse din tutun).

Cine acordă identificatorul unic în România?

Fiecare Stat Membru UE și-a desemnat autoritatea competentă pentru emiterea identificatorilor unici. În România, autoritatea desemnată este Imprimeria Națională.

În prezent, platforma dezvoltată la nivelul României permite doar o preînregistrare a agenților economici în vederea asigurării condițiilor tehnice necesare emiterii codurilor unice de identificare. Prin urmare, are strict obiectivul de a colecta informațiile necesare creării ulterioare a acestor coduri.

În absența funcționării sistemului, operatorii economici din România pot apela la serviciile unor emitenți de identificatori unici autorizați în alte State Membre, însă nu mai târziu de 31 decembrie 2019, dată la care sistemul ar trebui să fie complet funcțional.

De asemenea, la momentul implementării sistemului național, vor putea fi înregistrate și utilajele, precum și restul operatorilor economici sau unitățile care nu au reușit să asigure preînregistrarea. Vor fi posibile și transmiterile de solicitări de rectificare a datelor comunicate în faza de preînregistrare sau de radiere a acestora.

Ce se va întâmpla cu produsele fabricate până la data de 20 mai 2019 și rămase în stoc?

Legislația europeană recunoaște dinamica lanțului de aprovizionare, inclusiv existența stocurilor de produse rămase nemarcate.

Având în vedere acest aspect, legislația dă posibilitatea producătorilor și importatorilor de a-și epuiza stocurile de produse neconforme într-un anumit interval de timp. Toate țigaretele și tutunul de rulat fabricate în UE sau importate înainte de 20 mai 2019 (nemarcate) pot să rămână în circulație și să fie vândute pe piață timp de un an, până la 19 mai 2020. Ele trebuie eliminate de pe piață imediat după aceasta dată.

Cum sunt afectați transportatorii de astfel de produse? Dar industria de retail?

Operatorii de transport de produse din tutun vor avea obligații specifice, necesare în asigurarea trasabilității produselor pe parcursul transportului, inclusiv în cazul transbordărilor, grupajelor de mărfuri, cum ar fi: scanarea și transmiterea electronică de date despre produsele de tutun transportate, rutele preconizate, cantitățile etc.

Operatorii de retail implicați în vânzarea produselor din tutun direct către consumatorii finali au, de asemenea, obligația de a obține un cod de identificare a locației. Aceste coduri sunt necesare pentru a putea recepționa produsele de la alți operatori economici implicați în lanțul de aprovizionare.

Lupta împotriva comerțului ilicit cu produse din tutun este o componentă importantă a politicilor de supraveghere ale Uniunii Europene. De aceea, este foarte important ca toți cei situați pe lanțul de aprovizionare (producători, importatori, vânzători) să cunoască și să implementeze din timp noile reguli privind sistemul de trasabilitate, pentru a nu risca blocarea tranzacțiilor sau aplicarea de amenzi contravenționale. 

Având în vedere toate aspectele menționate mai sus, cu siguranță că data de 1 ianuarie 2020 va veni cu noi provocări pentru toți jucătorii din industria tutunului, odată ce sistemul de trasabilitate va deveni complet operațional și în România. 

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 4203 / 5131
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
    MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
    LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
    LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
    Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
    Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
    Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
    SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...