ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministerul Economiei anunţă aprobarea unor măsuri pentru protecţia consumatorilor ce folosesc servicii de plată electronice

19 Aprilie 2019   |   AGERPRES

Directiva (UE) 2015/2366 a Parlamentului European şi a Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind serviciile de plată în cadrul pieţei interne, numită şi Directiva Serviciilor de Plată 2 sau revizuită, înlocuieşte prima Directivă a Serviciilor de Plăţi - Directiva (CE) 64/2007, transpusă în legislaţia românească prin OUG nr. 113/2009 privind serviciile de plată.

 
 
Guvernul a aprobat joi un proiect de lege ce conţine măsuri pentru protecţia consumatorilor care folosesc servicii de plată, indiferent dacă acestea sunt electronice, prin telefon, internet sau tradiţionale ordine de plată, informează Ministerul Economiei.

Actul normativ transpune în legislaţia românească Directiva (UE) 2015/2366 a Parlamentului European şi a Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind serviciile de plată în cadrul pieţei interne, fiind iniţiat de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin Ministerul Economiei.

"Prin acest act normativ asigurăm protecţia cetăţenilor români care folosesc servicii de plată, indiferent că acestea sunt electronice, realizate la bancomat sau prin aplicaţii pe telefonul mobil sau sunt reprezentate de tradiţionalele ordine de plată. Pentru un stat modern şi pentru comerţul anului 2019, efectuarea serviciilor de plată în condiţii de siguranţă şi de securitate, reprezintă o condiţie esenţială. Mai mult, securitatea plăţilor electronice este fundamentală pentru asigurarea protecţiei consumatorilor şi pentru dezvoltarea unui mediu solid pentru comerţul electronic', a declarat ministrul Economiei, Niculae Bădălău.


Totodată, documentul prevede obligaţia instituţiilor de plată care funcţionează pe teritoriul României, dar al căror sediu real este situat în alt stat membru, să desemneze un punct unic de contact în România, pentru a asigura comunicarea şi raportarea adecvată a informaţiilor privind conformarea cu prevederile actului normativ.

Astfel, la solicitarea BNR, sucursalele şi agenţii economici al căror sediu real este situat în alt stat membru, transmit, în scopuri statistice şi de informare, precum şi pentru asigurarea supravegherii respectării prezentei legi, rapoarte referitoare la activitatea desfăşurată pe teritoriul României.

Directiva (UE) 2015/2366 a Parlamentului European şi a Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind serviciile de plată în cadrul pieţei interne, numită şi Directiva Serviciilor de Plată 2 sau revizuită, înlocuieşte prima Directivă a Serviciilor de Plăţi - Directiva (CE) 64/2007, transpusă în legislaţia românească prin OUG nr. 113/2009 privind serviciile de plată.

Această Directivă extinde scopul şi aria de acoperire a fostei Directive, fiind aplicabilă plăţilor efectuate în interiorul Spaţiului Economic European precum şi plăţilor către şi din ţările din afara acestei zone, în orice valută.

Proiectul de lege adoptat de către Guvern transpune în legislaţia naţională această Directivă, ce conţine prevederi pentru o mai bună protecţie a consumatorilor împotriva fraudelor şi a incidentelor de plată.

De asemenea, sunt prevăzute drepturi sporite ale consumatorilor pentru realizarea de transferuri şi remiteri de bani în afara Europei sau plăţi în monede ale ţărilor terţe.

"Noua reglementare încurajează apariţia unor noi furnizori de servicii şi dezvoltarea de modalităţi inovatoare de plată de pe telefonul mobil şi prin Internet în Europa, pentru a stimula competitivitatea Uniunii Europene la nivel mondial. Totodată, se extinde categoria Instituţiilor de Plată cu noi tipuri de jucători, prin prevederi care permit accesul la contul bancar al unor entităţi externe, ce pot oferi clienţilor informaţii privind conturile şi servicii de iniţiere a plăţilor. Aceşti furnizori vor trebui să respecte aceleaşi standarde în materie de reglementare şi supraveghere ca toate celelalte instituţii de plată", se menţionează în comunicatul ME.

Potrivit sursei citate, instituţiile de credit şi toţi furnizorii de servicii de plată vor trebui să crească nivelul de securitate a tranzacţiilor on-line, prin includerea unui protocol mai strict de autentificare a clientului în vederea efectuării plăţii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4606 / 5130
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...