ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministrul Finanţelor a trimis în Parlamentul European noile măsuri europene privind combaterea spălării banilor

22 Ianuarie 2019   |   Mediafax

Miniştrii de finanţe din UE au purtat marţi noi discuţii privind pachetul InvestEU, programând pentru februarie discuţii tehnice.

 
 
Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a decis marţi să trimită în Parlamentul European (PE) componenta privind combaterea spălării banilor (AML), separat de pachetul legislativ privind Sistemul european de supraveghere financiară (ESFS), în ciuda opoziţiei Franţei, Spaniei şi Italiei.

„Discuţiile au fost substanţiale, dar într-un final constructive. Am decis să separăm componenta privind spălarea banilor şi finanţarea activităţilor teroriste, care este o prioritate pentru Consiliul. În concordanţă cu prevederile Parlamentului European (PE), ne vom implica în negocieri cu Parlamentul European, astfel încât să ne asigurăm că avem un acord privind AML (anti-money laundering – n.red.) până la finalul acestei sesiuni legislative. În ceea ce priveşte restul pachetului ESFS, discuţiile vor continua la nivel tehnic şi politic, cu perspectiva de a ajunge la un acord cât mai curând posibil. Vom reveni asupra acestui subiect, în şedinţa ECOFIN din februarie”, a declarat marţi, Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor din România, în cadrul unei conferinţe de presă, la Bruxelles.


Oficialul român a făcut aceste declaraţii în calitate de preşedinte al Consiliului Afacerilor Economice şi Financiare (ECOFIN), fiind în această funcţie deoarece România deţine, între ianuarie şi iunie 2019, inclusiv, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene (UE). El a prezidat marţi prima şedinţă în această calitate.

În ceea ce priveşte, discuţiile substanţiale, în timpul şedinţei Italia, Franţa şi Spania s-au opus ca noile reglementări europene privind acţiunile de combatere a spălării banilor să fie trimise PE spre discuţie. În plus, reprezentantul Germaniei a atras atenţia că separarea acestor reglementări de pachetul iniţial contribuie la adoptarea unui pachet ESFS cu un impact mai redus.

Ministrul Finanţelor din România a subliniat că a luat această decizie, de a separata componenta privind combaterea spălării banilor, pentru a accelera cu discuţiile în privinţa întregului pachet, caracterizând decizia sa drept „pragmatică”.

„În privinţa acestui dosar (cel privind combaterea spălării banilor - n.red.) cred că putem ajunge la un acord final până la alegeri, dar în ceea ce priveşte întregul pachet, în această perioadă nu cred că este abordarea potrivită (să fie trimise în PE întregul pachet şi nu separat - n.red.)”, a punctat Teodorovici.

Valdis Dombrovskis, comisarul pentru servicii financiare şi stabiltiate financiară, precum şi pentru pieţele de capital, a precizat că discuţiile de marţi au arătat că există susţinere puternică pentru fiecare dintre două propuneri în ceea ce priveşte componenta privind spălarea banilor - să fie separat sau împreună cu întregul pachet privind supravegherea pieţelor financiare, dar există opinii diferite în ceea ce priveşte procedura în care să continue discuţiile.

De asemenea, miniştrii de finanţe din UE au purtat marţi noi discuţii privind pachetul InvestEU, programând pentru februarie discuţii tehnice.

„Pachetul InvestEU poate suţine dezvoltarea şi investiţiile în UE, în special anumite zone care nu au beneficiat de fondurile europene pentru investiţii strategice”, a mai spus Teodorovici.

De asemenea, miniştrii de Finanţe din UE au mai discutat despre pachetele privind Uniunea Bancară şi despre cel privind pieţele de capital şi contrapărţile centrale, precum şi de sistemele de taxare a TVA şi pentru sectorul digital, fără să se ia nicio decizie.

În plus, oficialii europeni au discutat despre semestrul european, lunând două decizii care nu au fost anunţate.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5044 / 5103
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2024 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2024, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
De vorbă cu Monica Mihăilă, Head of Legal CEZ Romania, unul dintre cei mai experimentați consilieri juridici din domeniul energiei | ”Mi-am dorit crearea unui climat de încredere, în care fiecare membru al echipei să își poată exprima opinia și în acest fel mi-am creionat stilul de leadership. Trăim o perioadă plină de schimbări și comunitatea juriștilor va trebui să se adapteze”
NNDKP promovează 14 avocați în 2024 și consolidează șase arii de practică ale firmei
O singură casă de avocatură locală independentă concurează la titlul de ”Firma anului în România” în cadrul IFLR Europe Awards 2024 | Filip & Company, Wolf Theiss și Clifford Chance Badea, printre firmele aflate pe lista scurtă a premianților din acest an
Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
De vorbă cu Ana Busuioc, Legal & Corporate Affairs Director Edenred, omul care își ghidează planurile de viitor după conceptul: „Nu judeca fiecare zi după recolta pe care ai adunat-o, ci după semințele pe care le-ai plantat” | ”Sunt recunoscătoare să pot lucra într-o echipă de profesioniști împreună cu care am convingerea că pot genera stabilitate în dinamica accelerată și volatilă care ne amprentează astăzi viețile profesionale, dar și sociale”, spune azi avocatul
Filip & Company a asistat ROCA Industry în procesul de majorare a capitalului social cu o valoare de 71,7 milioane RON și de transfer al acţiunilor pe Piaţa Principală a BVB
VF Insolvență finalizează transferul de afacere în reorganizarea judiciară a UCM Reșița către Hidroelectrica
Gabriel Resources a pierdut arbitrajul cu statul român pentru proiectul aurifer Roșia Montană, cu pretenții de cca. 6,7 mld. usd | Arbitrul Horacio A. Grigera Naón a opinat separat, în favoarea reclamanților care l-au nominalizat. România a plătit avocaților săi tarife orare cuprinse între 137 și 139 euro ̸ oră, iar Gabriel Resources a cuantificat costuri de 56,5 mil. $ cu avocații săi americani și români. Reclamanții ar ataca decizia, dar au, oare, bani pentru o nouă acțiune?
Reff & Asociații și Deloitte România au obținut sesizarea CJUE de către Curtea de Apel București într-un litigiu care vizează impunerea TVA pentru operațiuni care nu implică livrarea de bunuri sau prestarea unor servicii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...