ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Modificarea legislatiei privind terenurile agricole

09 August 2017   |   Radu Diaconu, Stefan Mantea - Radu și Asociații SPRL | EY Law

Legea fondului funciar nr. 18/1991 (”Legea Fondului Funciar”) a fost modificată și completată de Legea nr. 186/2017 publicată în Monitorul Oficial nr. 598 din 25 iulie 2017 (”Legea nr. 186/2017”).

 
 
Legea fondului funciar nr. 18/1991 (”Legea Fondului Funciar”) a fost modificată și completată de Legea nr. 186/2017 publicată în Monitorul Oficial nr. 598 din 25 iulie 2017 (”Legea nr. 186/2017”).

În principal, noile prevederi au în vedere:
(i)    aprobarea schimbării categoriei de folosință a terenurilor arabile;
(ii)    amplasarea construcțiilor pe terenuri agricole din extravilan;
(iii)    scoaterea din circuitul agricol a terenurilor agricole situate în extravilan; și
(iv)    posibilitatea intrării în legalitate în cazul construcțiilor edificate (anterior intrării în vigoare a Legii nr. 186/2017) pe terenuri agricole fără aprobare de scoatere din circuitul agricol.


1    Aprobarea schimbării categoriei de folosință a terenurilor arabile

De la data intrării în vigoare a Legii nr. 186/2017, schimbarea categoriei de folosință a terenurilor arabile se aprobă de direcția de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru suprafețe de teren de peste 1 hectar. Pentru suprafețele de teren de până la 1 hectar, inclusiv, schimbarea categoriei de folosință se aprobă de direcția pentru agricultură județeană.

Prin excepție, persoanele fizice care au calitatea de proprietari ai unor terenuri agricole cu o suprafață de până la 1 hectar, inclusiv, pot schimba categoria de folosință a acestora pe bază de declarație. În termen de 30 de zile de la data declarației, proprietarii au obligația să comunice schimbarea categoriei de folosință la primăria din raza localității unde se află terenul.

La rândul său, primăria are obligația să înregistreze schimbarea categoriei de folosință în registrul agricol. Ulterior, primăria va elibera o adeverință în baza căreia proprietarul, în termen de 30 de zile, va solicita biroului de cadastru și publicitate imobiliară competent actualizarea cărții funciare cu privire la categoria de folosință a terenului. În cazul terenurilor neînregistrate încă în cartea funciară, adeverința va fi atașată la cererea de înscriere în cartea funciară, pentru a atesta actuala categorie de folosință a terenului.

Schimbarea categoriei de folosință a terenurilor agricole care constituie zone de protecție a monumentelor se face cu acordul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice și/sau al Comisiei Naționale de Arheologie. Legea nr. 186/2017 nu prevede cazurile în care proprietarii trebuie să se adreseze uneia dintre cele două comisii ori ambelor comisii. Această temă va fi probabil clarificată de procedura privind aprobarea schimbării categoriei de folosință a terenurilor agricole situate în extravilanul localităților, care va fi aprobată prin ordin al Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

2    Amplasarea construcțiilor pe terenuri agricole din extravilan

Până la data intrării în vigoare a modificărilor aduse de Legea nr. 186/2017, Legea Fondului Funciar reglementa în mod sumar amplasarea construcțiilor în extravilan. Astfel, legea prevedea că amplasarea noilor construcții de orice fel era permisă în intravilan iar, prin excepție, anumite construcții (care generau efecte poluante) puteau fi amplasate în extravilan. Totodată, Legea Fondului Funciar dispunea că este interzisă amplasarea construcțiilor de orice fel pe terenuri agricole de clasa I si a II-a de calitate, cu excepția categoriilor de construcții expres enumerate în lege (ex: căi ferate, linii electrice de înaltă tensiune).

De la data intrării în vigoare a Legii nr. 186/2017, amplasarea construcțiilor pe terenuri agricole din extravilan, indiferent de clasa de calitate, este în mod expres interzisă. Excepțiile privind amplasarea construcțiilor pe terenuri agricole de clasa I și a II-a de calitate rămân în continuare în vigoare.

În plus, legiuitorul a introdus o enumerare exhaustivă a construcțiilor (denumite în lege obiective de investiții) care pot fi amplasate pe terenuri agricole de clasa a III-a, a IV-a și a V-a de calitate, având categoria de folosință arabil, vii și livezi, precum și cele amenajate cu lucrări de îmbunătățiri funciare, situate în extravilan. Cu titlul de exemplu, vor putea fi edificate construcții care servesc activităților agricole, precum silozuri, magazii și șoproane.

3    Scoaterea din circuitul agricol a terenurilor agricole situate în extravilan

Pentru a folosi terenurile agricole în alte scopuri decât producția agricolă ori silvică, acestea trebuie scoase temporar ori, după caz, definitiv din circuitul agricol.

Conform Legii nr. 186/2017, scoaterea temporară din circuitul agricol a terenurilor pentru amplasarea construcțiilor (permise de lege) se aprobă pentru o perioadă de 2 ani. Beneficiarul aprobării trebuie să achite jumătate din tariful prevăzut în anexa I a Legii nr. 186/2017 (tarifele integrale fiind minim 2 RON/mp pentru terenuri agricole aflate în clasa a V-a de calitate și, respectiv, maxim 4 RON/mp pentru terenuri agricole aflate în clasa I de calitate). Textul legal prevede diferite categorii de construcții pentru care nu este datorat tariful (ex: construcții care servesc activităților agricole, anexe gospodărești ale exploatațiilor agricole).

Beneficiarii pot solicita prelungirea termenului inițial cu o perioadă de încă 2 ani. Într-un asemenea caz, beneficiarul este obligat să achite integral tariful prevăzut de lege.

La expirarea perioadei de scoatere temporară din circuitul agricol, beneficiarii pot solicita aprobarea scoaterii definitive din circuitul agricol, cu achitarea a jumătate din tariful prevăzut de Legea nr. 186/2017.

În cazul în care nu se solicită scoaterea definitivă din circuitul agricol, beneficiarii au obligația de a reda terenurile în circuitul agricol (la clasa de calitate și categoria de folosință avute anterior aprobării) în termen de 1 an de la expirarea perioadei de scoatere temporară din circuitul agricol. Beneficiarilor care nu redau terenurile agricole în circuitul agricol în termenul de 1 an nu li se va mai aproba scoaterea definitivă ori temporară din circuitul agricol a altor terenuri, pe o perioadă de 10 ani de la data constatării neîndeplinirii obligației în termenul legal.

Totodată, Legea nr. 186/2017 prevede că neredarea terenurilor agricole situate în extravilan, după expirarea perioadei aprobate pentru scoaterea temporară din circuitul agricol, reprezintă contravenție sancționată cu amendă de până la 20.000 RON (în cazul persoanelor fizice), respectiv de până la 40.000 RON (în cazul persoanelor juridice).

4    Posibilitatea intrării în legalitate în cazul construcțiilor edificate pe terenuri agricole fără aprobarea de scoatere din circuitul agricol

În cazul construcțiilor edificate înainte de 28 iulie 2017 pe terenurile agricole situate în extravilanul unităților administrativ-teritoriale, fără aprobarea de scoatere din circuitul agricol a acestor terenuri, se poate solicita scoaterea din circuitul agricol a acestor terenuri, până pe data de 28 iulie 2019, cu condiția achitării tarifului stabilit de lege, multiplicat de trei ori.

5    Proceduri pentru aplicarea noilor dispoziții legale

Procedurile privind (i) aprobarea schimbării categoriei de folosință a terenurilor agricole situate în extravilanul localităților; (ii) introducerea sau redarea în circuitul agricol a terenurilor situate în extravilanul localităților; și (iii) scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a terenurilor situate în extravilanul localităților vor fi aprobate în 30 de zile de la data intrării în vigoare a Legii nr. 186/2017 prin ordin al Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Dispozițiile Legii nr. 186/2017 au devenit aplicabile începând cu data de 28 iulie 2017.

***
Radu și Asociații SPRL | EY Law este societatea de avocați din România care face parte din rețeaua globală EY Law, în cadrul căreia își desfășoară activitatea peste 2.000 de avocați din 80 de țări. În România, echipa Radu și Asociatii SPRL | EY Law, formată din peste 30 de avocați, oferă atât servicii de consultanță juridică (remarcându-se în următoarele arii de practică: drept societar, drept comercial, fuziuni și achiziții, finanțări, drept imobiliar și dreptul muncii), cât și asistență și reprezentare în fața autorităților și instanțelor judecătorești românești și internaționale. Experiența noastră a fost recunoscută în mod constant de piață și de publicații de specialitate precum Legal 500, PLC Which Lawyer sau Chambers & Partners.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 315 / 10834
   

  Ascunde Reclama
   
   
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  RTPR Allen & Overy a asistat ADM Capital la vânzarea Brikston. Ce avocați au făcut parte din echipa despre care clientul spune că are ”una dintre cele mai bune practici de M&A din țară”
  Litigiile dintre bănci și clienți continuă. Ce case de avocați au fost apelate de instituțiile bancare în dosarele importante
  În agricultură, interesul investitorilor este orientat în special către fermele specializate pe cultura plantelor și industriile procesatoare de materii prime. Elementele care fac un business agricol atractiv, explicate de Cristian Radu, Partener al Țuca Zbârcea & Asociații
  Avocații NNDKP spun că se conturează o piață ‘secundară’ pentru NPL: o piață ‘retail’, de vânzare individuală, în funcție de profilul creanței și pachetului de garanții aferente. Alina Radu, Partener: Structura echipei ne permite să acordăm asistență în proiecte dificile care necesită găsirea unor soluții încă neîncercate pe piața românească
  O noua firmă de avocatură, propulsată de avocați cu experiență. Ijdelea Mihăilescu are în portofoliu clienți de talie mare din mai multe industrii
  IFLR 1000, ediția 2018: Nestor și Țuca sunt pe prima treaptă a podiumului. Birourile locale ale firmelor internaționale își întăresc poziția în ‘clubul’ celor mai bune case de avocați din România
  Cele mai active firme de avocați implicate în fuziuni și achiziții în T1-T3 2017. Ce giganți cu prezență la București au intrat în Top 25 Thomson Reuters global, european și regional
  Avocații ZRP, implicați în câteva tranzacții de credit sindicalizat, în derulare, în care asistă împrumutații. Elena Iacob, Partener: Finanțatorii și companiile au un apetit încă redus pentru credite noi
  PeliFilip și Linklaters asistă Min. Finanțelor în emisiunea de euroobligațiuni în valoare de 1 mld E. Clifford Chance a asistat managerii tranzacției coordonate de la București. Ce avocați au fost implicați
  Avocații Leroy și Asociații au asistat clienții în 10 finanțări complexe în ultimul an. Practica de Banking & Finance asigura 25% din veniturile firmei
  Când apelează firmele la head-hunting în domeniul juridic. Criteriile în selecția posibililor candidați, explicate de Antonella Papp (expert internațional) și Monica Paisa (Staff Coordinator, TZA)
  Trei firme de avocați apără proprietatea intelectuală pe lux în România
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...