ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Noi informaţii pentru firmele româneşti pe taxele vamale aplicabile în cazul unui Brexit fără acord

18 Martie 2019   |   AGERPRES

Propunerea privind regimul tarifar temporar aplicabil în scenariul "no-deal Brexit" vizează minimizarea costurilor pentru mediul de afaceri şi consumatori, ca urmare a revenirii la clauza naţiunii celei mai favorizate a Organizaţiei Mondiale a Comerţului, se menţionează în documentul MMACA.

 
 
Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) a transmis luni o nouă serie de informaţii firmelor din România referitoare la regimul tarifar provizoriu care ar putea intra în vigoare în relaţia cu Marea Britanie în cazul unui Brexit fără acord.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri urmăreşte permanent evoluţiile legate de procesul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, cu scopul de a pregăti mediul de afaceri pentru orice posibil scenariu care s-ar putea concretiza în perioada următoare, se precizează în comunicatul remis de MMACA.

În contextul celor mai recente evoluţii din Parlamentul britanic, care a respins Acordul de retragere din UE şi a votat pentru a cere prelungirea termenului pentru Brexit, Guvernul condus de prim-ministrul Theresa May a publicat o serie de informări vizând taxele vamale aplicabile în scenariul unui Brexit fără acord, completează sursa.


Propunerea privind regimul tarifar temporar aplicabil în scenariul "no-deal Brexit" vizează minimizarea costurilor pentru mediul de afaceri şi consumatori, ca urmare a revenirii la clauza naţiunii celei mai favorizate a Organizaţiei Mondiale a Comerţului, se menţionează în documentul MMACA.

Regimul tarifar propus va fi temporar, aplicabil pentru o perioadă de maximum 12 luni începând cu 29 martie 2019, în acest timp Guvernul urmând să desfăşoare consultări privind regimul tarifar permanent pe care îl va propune după expirarea perioadei menţionate.

Conform informaţiilor publicate de Guvernul de la Londra, operatorii economici din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (UK) nu vor plăti taxe vamale pentru majoritatea bunurilor importate, în cazul retragerii din UE fără un acord. Din valoarea actuală a importurilor de bunuri în Marea Britanie, 87% nu vor fi supuse unor taxe vamale. Pentru restul de 13% din valoarea importurilor de bunuri vor fi aplicate diferite regimuri tarifare, astfel: o combinaţie de taxe vamale şi contingente tarifare va fi aplicat importurilor de carne de vită, miel, porc, pui şi celor de produse lactate.

Acestor produse li se aplică taxe vamale ridicate şi la importul în UE pentru protejarea fermierilor şi producătorilor europeni, o abordarea similară fiind prevăzută de către Marea Britanie; menţinerea unor taxe vamale pentru autovehicule cu scopul sprijinirii industriei auto britanice.

Cu toate acestea, producătorii de autovehicule din Marea Britanie care depind de lanţurile de producţie europene nu vor plăti taxe vamale adiţionale pentru componentele auto importate din UE; menţinerea unor taxe vamale pentru produse ceramice, fertilizatori şi combustibili, în contextul sprijinirii producătorilor britanici în faţa competiţiei inechitabile din partea producătorilor din alte state în care aceste sectoare sunt subvenţionate excesiv; cu scopul asigurării accesului pe piaţă favorabil statelor în curs de dezvoltare pentru importuri specifice precum banane, trestie de zahăr şi anumite tipuri de peşte, vor fi menţinute taxele vamale aplicabile acestor produse, având în vedere că statele în curs de dezvoltare vor beneficia în continuare de acces preferenţial pe piaţa Marii Britanii.

Acest regim tarifar provizoriu ar urma să fie aplicat tuturor partenerilor terţi ai Marii Britanii, cu excepţia celor cu care are un acord comercial în vigoare şi celor aproximativ 70 de state în curs de dezvoltare care vor beneficia de acces preferenţial. În plus, Londra va menţine 43 de măsuri de apărare comercială ale UE prin care sunt introduse taxe vamale adiţionale pentru importuri din anumite state care aplică practici neconcurenţiale.

"Autorităţile britanice au lansat un instrument pentru consultarea taxelor vamale temporare aplicabile în cazul retragerii din UE fără un acord, îndemnând operatorii economici să urmeze următorii paşi pentru a afla taxele vamale aplicabile produselor pe care le exportă pe piaţa britanică: 1. Utilizarea instrumentului UK Trade Tariff pentru a identifica codul vamal al produsului exportat; 2. Consultarea taxelor vamale temporare aplicabile importurilor după retragerea din UE; 3. Prin consultarea regimului tarifar aplicabil unui anumit tip de produs, operatorii economici vor identifica dacă acestuia îi este aplicabilă o taxă vamală preferenţială sau taxa vamală aplicabilă la nivelul Organizaţiei Mondiale a Comerţului, conform clauzei naţiunii celei mai favorizate (pentru statele membre UE, clauza naţiunii celei mai favorizate va fi aplicabilă în cazul unui Brexit fără acord)", se artă în comunicat.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4749 / 5121
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...