ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

OMV Petrom şi Romgaz spun că obligaţia de a tranzacţiona gaze pe bursă contravine ideii de piaţă liberă

25 Iunie 2020   |   AGERPRES

Producătorii de gaze vor fi obligaţi să vândă pe bursă 40% din producţie, în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2020, la un preţ de pornire stabilit de ANRE, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, pentru modificarea Legii energiei 123/2012.

 
 
Obligaţia producătorilor de gaze, impusă prin legislaţie, de a vinde pe bursă anumite cantităţi, la anumite preţuri, prin programul de gas release, care intră în vigoare la 1 iulie, contravine ideii de piaţă liberă, au declarat reprezentanţii celor doi mari producători de gaze din România, OMV Petrom şi Romgaz, prezenţi joi la webinarul 'Marea Neagră în Noua Economie', organizat de România Durabilă şi EM360.

"Acest gas release şi obligaţia de tranzacţionare fac ca piaţa să nu fie liberă şi acest lucru cu siguranţă nu este pozitiv pentru investitori. Mai mult decât atât, să creştem de la 30% la 40% (ponderea din producţie care trebuie tranzacţionată pe bursă - n. r.) este cu siguranţă negativ din perspectiva investitorilor care se bazează pe o piaţă liberă, aşa cum este promovat la nivel european", a afirmat Alina Popa, directorul financiar al OMV Petrom.


Ea a menţionat că existenţa unei pieţe libere este un element esenţial pentru deblocarea investiţiilor în proiectele de gaze din Marea Neagră.

Ideea a fost împărtăşită şi de Vasile Ciolpan, directorul comercial al Romgaz, care a afirmat că, atâta timp cât există anumite obligaţii pentru companii, acea piaţă nu mai este liberă.

"Cel mai important legat de aceste procente nu este mărimea lor, ci corectitudinea cu care sunt gândite. Pur şi simplu, termenul 'obligatoriu' denaturează libertatea de a încheia contracte, este ceea ce ne deranjează. Odată ce eşti obligat, eşti deposedat de anumite cantităţi să realizezi contracte care nu se pot încheia pe bursă, cum sunt contractele pe termen lung pe care încearcă să le negocieze investitorii din Marea Neagră, care au alt specific, altă structură", a susţinut Ciolpan.

În plus, nu toate companiile au acces la bursă, a arătat el.

"Piaţa trebuie lăsată liberă. Atunci când stabileşti anumiţi piloni din contract, precum preţ, cantitate, piaţa nu mai este liberă. Prin astfel de obligaţii: preţ impus, cantitate stabilită, perioadă stabilită, toţi cei trei piloni ai contractului sunt stabiliţi, aşa că nu mai putem vorbi de piaţă liberă. Trebuie să lăsăm cererea şi oferta să funcţioneze", a precizat reprezentantul Romgaz.

Producătorii de gaze vor fi obligaţi să vândă pe bursă 40% din producţie, în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2020, la un preţ de pornire stabilit de ANRE, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, pentru modificarea Legii energiei 123/2012.

Aceasta în contextul în care, de la 1 iulie, piaţa gazelor va fi complet liberalizată.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3093 / 5142
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...