ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Parlamentul European a adoptat regulile de protecţie a avertizorilor de integritate

16 Aprilie 2019   |   AGERPRES

Cei care dezvăluie informaţii dobândite în context profesional asupra unor activităţi ilegale sau dăunătoare vor fi mai bine protejaţi de noi reglementări europene aprobate marţi.

 
 
Parlamentul European (PE) a adoptat marţi regulile care protejează avertizorii de integritate în UE, astfel încât aceştia să poată avertiza direct opinia publică asupra unor fraude, fără a se teme de represalii, se menţionează într-un comunicat al PE.

Noile norme, adoptate cu 591 de voturi pentru, 29 împotrivă şi 33 de abţineri, convenite deja de negociatorii Parlamentului cu miniştrii UE, conţin noi reglementări la nivel european pentru protecţia avertizorilor de integritate ce semnalează încălcări ale dreptului european în diverse domenii, precum achiziţiile publice, serviciile financiare, spălarea de bani, siguranţa produselor sau a transportului, siguranţa nucleară, sănătatea publică, protecţia consumatorilor sau a datelor.


Cei care dezvăluie informaţii dobândite în context profesional asupra unor activităţi ilegale sau dăunătoare vor fi mai bine protejaţi de noi reglementări europene aprobate marţi.

Pentru a garanta siguranţa potenţialilor avertizori de integritate şi confidenţialitatea informaţiilor dezvăluite, noile norme permit dezvăluirea informaţiilor fie la nivel intern al organizaţiei în cauză, fie direct autorităţilor naţionale competente, precum şi instituţiilor, organismelor sau agenţiilor europene.

În cazurile în care nu a fost luată nicio măsură adecvată ca răspuns la semnalarea iniţială sau dacă există un pericol iminent la adresa interesului public sau un risc de represalii, avertizorii vor fi în continuare protejaţi dacă vor decide să facă publice informaţiile.

Reglementările interzic în mod explicit represaliile şi introduc măsuri de protecţie pentru a împiedica suspendarea, retrogradarea şi intimidarea sau confruntarea avertizorului cu alte forme de represalii. Cei care oferă sprijin avertizorului, cum ar fi facilitatorii, colegii sau rudele, sunt de asemenea protejaţi.

Statele membre trebuie să se asigure că avertizorii de integritate au acces gratuit la informaţii şi consultanţă complete şi independente cu privire la procedurile şi căile de atac disponibile, precum şi asistenţă juridică în timpul procedurilor. În timpul procedurilor judiciare, avertizorii pot beneficia, de asemenea, de sprijin financiar şi psihologic.

Raportorul Virginie Roziere (S&D, Franţa) a declarat: "Scandalurile recente, cum ar fi LuxLeaks, Panama Papers sau Football leaks, au adus în atenţie problematicile cu care se confruntă astăzi avertizorii de integritate. În ajunul alegerilor europene, Parlamentul s-a reunit pentru a transmite un semnal puternic: a auzit preocupările cetăţenilor săi şi a impus reguli ferme care să garanteze siguranţa acestora şi a celor care aleg să vorbească deschis"

Reglementările urmează a fi aprobate şi de către miniştrii UE. Statele membre vor avea apoi doi ani la dispoziţie pentru a se conforma cu regulile prevăzute de directivă.

În prezent, doar 10 ţări UE (Franţa, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Malta, Olanda, Slovacia, Suedia şi Regatul Unit) oferă o protecţie juridică completă. În celelalte ţări, protecţia este doar parţială sau se aplică anumitor sectoare sau categorii de angajaţi.

Un studiu realizat în 2017 de către Comisia Europeană a estimat că pierderea potenţialelor avantaje datorate lipsei de protecţie a avertizorilor de integritate, numai în cadrul achiziţiilor publice, se situează între 5,8 şi 9,6 miliarde EUR pe an la nivel UE.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 239 / 14237
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for Experienced Lawyer | Employment
LegiTeam: Reff & Associates is looking for Experienced Lawyer | Competition
Avocații fraților Micula bat Comisia Europeană la Curtea de Justiție a UE. Hotărârea arbitrală ce obligă statul să le plătească investitorilor suedezi reparații de 250 mil. usd poate fi executată
Cum se construiește o carieră de succes peste hotare. Exemplul Monicăi Mitrea, fondator Mitrea & Associés (Lausanne), avocatul care și-a propus să intensifice colaborarea dintre Elveția și România beneficiind de cunoașterea celor două culturi
LegiTeam: Wolf Theiss is looking for highly motivated lawyers - Banking & Finance | Competition | Corporate M&A | Employment
Proiectele de suflet ale avocaților | PNSA a clarificat situația juridică a Casei Enescu. Procesul de renovare poate fi finalizat, iar imobilul - inclus în proiecte culturale ambițioase
LegiTeam: NNDKP is recruiting lawyers with experience in Real Estate
LegiTeam: Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen is recruiting lawyer | Banking & Finance
Dentons primește opt distincții în cadrul galei Europe Women in Business Law Awards
MPR Partners | Maravela, Popescu & Roman a asistat Nederlandse MKB la achiziția companiei IT BusyMachines. Echipă de 9 avocați, coordonată de partenerii Alina Popescu și Dana Rădulescu, implicată în proiect
Alina Stăvaru devine Partener la RTPR Allen & Overy. Promovare din interior, o premieră pentru firma de avocați
Ţuca Zbârcea & Asociaţii scapă Federația de Fotbal de pretențiile de 300 mil. E ale clubului FC Craiova
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...