ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Parlamentul European a adoptat regulile de protecţie a avertizorilor de integritate

16 Aprilie 2019   |   AGERPRES

Cei care dezvăluie informaţii dobândite în context profesional asupra unor activităţi ilegale sau dăunătoare vor fi mai bine protejaţi de noi reglementări europene aprobate marţi.

 
 
Parlamentul European (PE) a adoptat marţi regulile care protejează avertizorii de integritate în UE, astfel încât aceştia să poată avertiza direct opinia publică asupra unor fraude, fără a se teme de represalii, se menţionează într-un comunicat al PE.

Noile norme, adoptate cu 591 de voturi pentru, 29 împotrivă şi 33 de abţineri, convenite deja de negociatorii Parlamentului cu miniştrii UE, conţin noi reglementări la nivel european pentru protecţia avertizorilor de integritate ce semnalează încălcări ale dreptului european în diverse domenii, precum achiziţiile publice, serviciile financiare, spălarea de bani, siguranţa produselor sau a transportului, siguranţa nucleară, sănătatea publică, protecţia consumatorilor sau a datelor.


Cei care dezvăluie informaţii dobândite în context profesional asupra unor activităţi ilegale sau dăunătoare vor fi mai bine protejaţi de noi reglementări europene aprobate marţi.

Pentru a garanta siguranţa potenţialilor avertizori de integritate şi confidenţialitatea informaţiilor dezvăluite, noile norme permit dezvăluirea informaţiilor fie la nivel intern al organizaţiei în cauză, fie direct autorităţilor naţionale competente, precum şi instituţiilor, organismelor sau agenţiilor europene.

În cazurile în care nu a fost luată nicio măsură adecvată ca răspuns la semnalarea iniţială sau dacă există un pericol iminent la adresa interesului public sau un risc de represalii, avertizorii vor fi în continuare protejaţi dacă vor decide să facă publice informaţiile.

Reglementările interzic în mod explicit represaliile şi introduc măsuri de protecţie pentru a împiedica suspendarea, retrogradarea şi intimidarea sau confruntarea avertizorului cu alte forme de represalii. Cei care oferă sprijin avertizorului, cum ar fi facilitatorii, colegii sau rudele, sunt de asemenea protejaţi.

Statele membre trebuie să se asigure că avertizorii de integritate au acces gratuit la informaţii şi consultanţă complete şi independente cu privire la procedurile şi căile de atac disponibile, precum şi asistenţă juridică în timpul procedurilor. În timpul procedurilor judiciare, avertizorii pot beneficia, de asemenea, de sprijin financiar şi psihologic.

Raportorul Virginie Roziere (S&D, Franţa) a declarat: "Scandalurile recente, cum ar fi LuxLeaks, Panama Papers sau Football leaks, au adus în atenţie problematicile cu care se confruntă astăzi avertizorii de integritate. În ajunul alegerilor europene, Parlamentul s-a reunit pentru a transmite un semnal puternic: a auzit preocupările cetăţenilor săi şi a impus reguli ferme care să garanteze siguranţa acestora şi a celor care aleg să vorbească deschis"

Reglementările urmează a fi aprobate şi de către miniştrii UE. Statele membre vor avea apoi doi ani la dispoziţie pentru a se conforma cu regulile prevăzute de directivă.

În prezent, doar 10 ţări UE (Franţa, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Malta, Olanda, Slovacia, Suedia şi Regatul Unit) oferă o protecţie juridică completă. În celelalte ţări, protecţia este doar parţială sau se aplică anumitor sectoare sau categorii de angajaţi.

Un studiu realizat în 2017 de către Comisia Europeană a estimat că pierderea potenţialelor avantaje datorate lipsei de protecţie a avertizorilor de integritate, numai în cadrul achiziţiilor publice, se situează între 5,8 şi 9,6 miliarde EUR pe an la nivel UE.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4620 / 5131
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...