ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Plata defalcată a TVA

24 Septembrie 2017   |   Mădălina Gatu, Tax Manager Voicu & Filipescu Tax Advisers

Sancțiunile prevăzute de Ordinul 23/2017 pot fi importante, astfel încât este necesară înțelegerea și aplicarea corectă a sistemului de plată defalcată a TVA și obligațiile care decurg din acest sistem.

Mădălina Gatu, Tax Manager Voicu & Filipescu Tax Advisers

 
 
ANAF a emis ordinul 23/2017 publicat în Monitorul Oficial nr. 706 din 31.08.2017 prin care se reglementează plata defalcată a tva.

Conform noilor reglementări, începand cu data de 01 ianuarie 2018, fiecare persoană impozabilă sau instituție publică înregistrată în scopuri de TVA, are obligația de a deține și a utiliza cel puțin un cont de TVA pentru încasarea și plata TVA.

Cine aplică plata defalcată?

Toate persoanele impozabile și instituțiile publice au obligaţia să plătească contravaloarea TVA aferente achiziţiilor de bunuri şi servicii într-un cont de TVA al furnizorului/prestatorului.
Excepția: persoanele fizice impozabile care nu sunt înregistrate și nu au obligația de a se înregistra.

Pentru ce operațiuni se aplică plata defalcată?

Pentru toate livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul impozitării în România, inclusiv pentru avansuri.
Excepția: operațiunile pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA și a operațiunilor pentru care se aplică regimurile speciale.

Din ce cont se plăteste TVA?

Persoanele înregistrate în scopuri de TVA vor achita TVA exclusiv din conturile de TVA.
Exceptia: nu se va aplica regula pentru plătile cu numerar, card sau prin utilizarea substitutelor de numerar.

Cum se stabilește suma aferentă TVA?

Conform facturilor emise de furnizori sau, în cazul plăților parțiale prin aplicarea sumei mărite (extragând valoarea TVA din totalul plății), acoperind cu prioritate sumele cu cote mai mari.

Unde pot fi deschise conturile de TVA?

La unitățile de trezorerie sau la instituții de credit care respectă restricțiile impuse de Ordinul 23/2017.

Cum pot fi deschise conturile de TVA?

Conturile de TVA pot fi deschise automat de către instituțiile de credit (dacă acestea optează pentru deschidere automată), urmând a notifica titularii privind contul, condițiile și costurile și oferind în același timp acestora posibilitatea de a renunța la contul de TVA, fără costuri suplimentare,în temen de 90 de zile, dacă nu au fost efectuate operațiuni în contul respectiv. Conturile de TVA vor fi deschise automat și de unitațile Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal competent în administrarea acestora, pe baza Listei operatorilor economici înregistraţi în scopuri de TVA întocmite şi transmise în sistem informatic de către organele fiscale competente ale ANAF. În termen de 90 de zile persoanele impozabile vor decide dacă mențin contul de TVA (și vor furniza documentele necesare deschiderii contului) sau renunță (fără costuri suplimentare). În cazul în care nu le-a fost deschis un cont automat pe care să îl păstreze, persoanele impozabile pot adresa cereri de deschidere fie unității de trezorerie, fie unei institutii de credit.

Unde sunt listate conturile de TVA?

Conturile de TVA deschise la unitățile de trezorerie se publică pe pagina de internet a Ministerului Finanțelor Publice sau ANAF și se actualizează periodic (lista va cuprinde titularul, CIF, IBAN și unitatea de trezorerie).

Ce operațiuni pot fi admise în conturile de TVA?

Sunt admise exclusiv operațiunile descrise de Ordinul 23/2017. Nu sunt acceptate alte utilizări/retrageri din contul de TVA. Rambursarea TVA se efectuează în alt cont decât contul de TVA, exceptând situația în care persoana impozabilă solicită altfel. Pentru transferurile din conturile de TVA, altele decât plățile către furnizori, este necesară verificarea și aprobarea de către organul fiscal (transferul se aprobă în maximum 3 zile lucrătoare de la depunerea cererii).

Care sunt obligațiile persoanelor impozabile referitor la TVA colectată?

Dintre obligațiile persoanelor impozabile amintim:
► să comunice furnizorilor/prestatorilor și beneficiarilor contul/conturile de TVA;
► să vireze/să depună în termen de 7 zile lucrătoare de la încasare în contul de TVA sumele de TVA aferente încasărilor cu cardul;
► să vireze/să depună în termen de 7 zile lucrătoare de la încasare în contul de TVA sumele de TVA care nu au fost plătite de către beneficiari în contul de TVA;
► să vireze/să depună în termen de 7 zile lucrătoare de la încasare în contul de TVA sumele de TVA aferente încasărilor cu instrumenete de credit emise anterior datei de 01 ianuarie 2018;
► să vireze/să depună în termen de 7 zile lucrătoare de la încasare în contul de TVA diferența între TVA aferentă încasărilor în numerar si TVA aferentă plăților în numerar efectuate într-o zi;
► să vireze/să depună în termen de 7 zile lucrătoare de la încasare în contul de TVA sumele de TVA aferente încasărilor rezultate din facturi emise anterior datei de 01 ianuarie 2018.

Poate fi executat silit contul de TVA?

Contul de TVA poate fi executat silit exclusiv pentru plata TVA datorată bugetului de stat si pentru plata altor obligații bugetare restante sau în baza unor titluri executorii, potrivit legii, pentru TVA aferentă unor achiziții de bunuri și/sau servicii.

Se poate aplica plata defalcată a TVA mai devreme de 01 ianuarie 2018?

Se poate opta pentru aplicarea plății defalcate a TVA începând cu 01 octombrie 2018, persoanele care optează putând beneficia de anumite facilități (o reducere de 5% asupra impozitului pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderii aferent trimestrului IV, anularea penalităţilor de întârziere aferente obligaţiilor fiscale principale reprezentând TVA, restante la 30 septembrie 2017, inclusiv), dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Ordinul 23/2017.

Contravenții și sancțiuni

Sancțiunile prevăzute de Ordinul 23/2017 pot fi importante, astfel încât este necesară înțelegerea și aplicarea corectă a sistemului de plată defalcată a TVA și obligațiile care decurg din acest sistem. Dintre penalități amintim:
► neachitarea sumei în contul de TVA al furnizorului poate conduce la o penalitate de 0,06%/zi (până la 30 zile) sau 50% din suma de TVA (peste 30 zile);
► neachitarea sumei din contul de TVA al plătitorului poate conduce la o penalitate de 0,06%/zi (până la 30 zile) sau 10% din suma de TVA (peste 30 zile);
► necomunicarea contului de TVA poate conduce la amendă cuprinsă între 2000 și 4000 lei;
► nevirarea/nedepunerea în termenul de 7 zile lucrătoare a sumelor obligatorii a fi depuse în contul de TVA conform reglementărilor Ordinului 23/2017 poate conduce la o penalitate de 0,06%/zi (până la 30 zile) sau 10% din suma de TVA (peste 30 zile).


*Sursa: Ordinul 23/2017 privind plata defalcată a TVA

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 838 / 11529
   

  Ascunde Reclama
   
   
   
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...