ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Programul InvestEU, taxa digitală şi jurisdicţiile necooperante, printre temele reuniunii ECOFIN

12 Martie 2019   |   AGERPRES

Programul InvestEU se bazează pe succesul Fondului european pentru investiţii strategice (FEIS), care a fost lansat în iulie 2015 cu scopul de a stimula investiţiile, creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă în UE.

 
 
Revizuirea listei UE referitoare la jurisdicţiile necooperante, directiva privind structurile accizelor la alcool şi băuturi alcoolice, InvestEU şi impozitarea serviciilor digitale sunt câteva dintre subiectele importante care vor fi abordate la cea de-a treia reuniune a Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), sub Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene, a declarat marţi, la Bruxelles, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

"În ceea ce priveşte jurisdicţiile necooperante, s-au primit o serie de elemente chiar şi ieri din partea unor state. Va trebui să discutăm, să analizăm şi să luăm apoi o decizie. În cazul accizelor la alcool şi băuturi alcoolice, discutăm posibilitatea ca în gospodării să poată fi produsă o anumită cantitate de alcool. Discuţia este pe agendă de ceva timp, sunt progrese dar probabil o decizie pe acest subiect se va lua la următorul ECOFIN, în mai", a afirmat Eugen Teodorovici.


Acesta a adăugat că "la programul InvestEU se încearcă găsirea unei soluţii de compromis privind Secretariatul comitetului de investiţii, unde se va situa acesta. În ceea ce priveşte taxa digitală, au fost discuţii în ultima perioadă şi ţările membre aşteaptă poziţia OECD în acest sens".

Obiectivul InvestEU este de a încuraja participarea investitorilor publici şi privaţi la operaţiuni de finanţare şi de investiţii prin acordarea de garanţii de la bugetul UE, pentru abordarea disfuncţionalităţilor pieţei şi a situaţiilor de investiţii suboptime. Potrivit poziţiei Consiliului, această garanţie a UE este împărţită pentru a acoperi următoarele cinci componente de politică: infrastructura durabilă; cercetarea, inovarea şi digitalizarea; IMM-urile; investiţiile şi competenţele sociale.

Programul InvestEU se bazează pe succesul Fondului european pentru investiţii strategice (FEIS), care a fost lansat în iulie 2015 cu scopul de a stimula investiţiile, creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă în UE.

Principalul partener va fi Grupul Băncii Europene de Investiţii (BEI), care a implementat şi a gestionat FEIS. În plus, băncile naţionale de promovare şi instituţiile financiare internaţionale care îşi desfăşoară activitatea în Europa vor avea acces direct la garanţia UE.

În ceea ce priveşte mecanismele de guvernanţă, Consiliul a convenit asupra unei structuri diferite pentru programul InvestEU comparativ cu FEIS. Aceasta ţine seama şi de faptul că noul program va funcţiona ca ghişeu unic pentru toate instrumentele existente şi că, în afară de BEI, şi alţi parteneri de implementare vor avea posibilitatea de a accesa direct garanţia UE.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 52 / 13878
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații. Șapte avocați urcă în ierarhia firmei
Mandate complexe și variate în practica de Dreptul muncii de la Bondoc & Asociații. Mihaela Bondoc, Partener: Experiența în a lucra cu echipe pluridisciplinare este importantă când asiști clienții în restructurarea businessului
Dentons lansează “Ghidul de investiții în proiecte de energie regenerabilă in Europa”, ediția 2019
RTPR Allen & Overy își consolidează echipa de litigii. Alexandru Stănoiu se alătură firmei, în poziția de Counsel
Avocații Voinescu Lawyers obțin clasarea pentru una dintre societățile importante din domeniul pazei și protecției
(P) Technology is transforming the property industry – Find out more at SEE Property Forum (21 March 2019)
LadyLawyer.ro | Doamnele avocat dețin o pondere importantă în cadrul D&B David și Baias. Portretele unor avocate de succes și lunga listă a proiectelor coordonate
LegiTeam: PeliFilip is looking for an Associate (Finance & Banking )
LegiTeam: VASS Lawyers is looking for Mid-level to Senior Attorney, Corporate & Employment
LadyLawyer.ro | Doamnele avocat de la Mușat & Asociații s-au remarcat în toate ariile de practică și au gestionat proiecte mari, asumându-și standarde de exigență și rigurozitate maxime. ”Profesia modelează persoanele care i se dedică și intensifică anumite trăsături în toți”
Schoenherr susține echipa de studenți la drept care va reprezenta România la Jessup 2019
Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ICCJ | Organele fiscale, obligate la plata unor daune interese de 2,8 mil. lei către clientul asistat. Instanța a clarificat și situația transferului administrativ al contribuabilului
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...