ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Raport favorabil în comisiile de specialitate din Senat pentru reglementarea vânzării terenurilor agricole situate în extravilan

15 Mai 2018   |   Ioana Duta

"Dacă terenul este cumpărat de cineva pentru a face agricultură, cu siguranţă va face agricultură 15 ani, fără nicio problemă. Dacă este cumpărat doar în interes de a face speculă cu el, atunci este interdicţia aceasta de vânzare a lui"

 
 
Comisiile juridică şi de agricultură din Senat au dat, marţi, raport comun de admitere pentru proiectul care vizează modificarea şi completarea Legii nr.17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului.


"Evaluările efectuate, privitoare la aplicarea legii şi evoluţiile pe piaţa funciară, au identificat aspecte care implică necesitatea condiţiilor de vânzare a terenurilor agricole, astfel încât tinerii să aibă acces pe piaţa funciară, să se realizeze exploataţii economice are să producă pentru piaţă, comasarea terenurilor agricole, precum şi diminuarea achiziţiei terenurilor pe piaţa funciară pentru scopuri speculative", se arată în expunerea de motive.


În textul de lege propus de iniţiatori, parlamentari PSD şi deputatul Florică Ică-Calotă, se mai precizează că "în vederea consolidării pieţei funciare româneşti, măsurile preconizate a fi aplicate prin prezentul proiect de lege vizează: stabilirea ordinii de preempţiune astfel: coproprietari şi rude până la gradul I; arendaşi; statul român prin Agenţia Domeniilor Statului şi proprietari de terenuri agricole vecini".

Un amendament propus de parlamentarii UDMR şi adoptat în cadrul şedinţei de marţi vizează schimbarea ordinii preemptorilor la cumpărare, vecinii urmând să fie înaintea statului.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii, terenul nu poate fi înstrăinat timp de 15 ani, conform proiectului legislativ, pentru a se evita specula.

"Aceasta este raţiunea pentru care noi vrem să stopăm. Dacă terenul este cumpărat de cineva pentru a face agricultură, cu siguranţă va face agricultură 15 ani, fără nicio problemă. Dacă este cumpărat doar în interes de a face speculă cu el, atunci este interdicţia aceasta de vânzare a lui", conform acestora.

În replică, senatorul USR George Edward-Dîrcă a spus că grupul său nu va susţine acest proiect, pe motiv că, de fapt, "vorbim de o naţionalizare mascată a pământurilor".

"Deşi propunerea pare una bună şi se doreşte favorizarea tinerilor fermieri, eu consider că aici vorbim de o naţionalizare mascată a pământurilor şi mă refer aici la acest termen de 15 ani instituit pentru vânzarea terenurilor dobândite prin orice modalitate după intrarea în vigoare a prezentei legi. Şi mai consider că preţurile terenurilor vor ajunge să fie influenţate de către stat. Cred că aici intervenim în circuitul civil al bunurilor, ceea ce mi se pare inacceptabil, şi această lege va genera tot felul de artificii legale prin care oamenii vor încerca să scape de aceste terenuri. Sunt mulţi locuitori ai oraşelor care vor primi moşteniri bucăţi de teren prin ţară, pe care nu vor mai putea să le vândă. Deşi ei nu au nicio legătură cu mediul rural, vor fi obligaţi să deţină acele terenuri pe care să le dea în arendă pe o perioadă de 15 ani şi se va ajunge la situaţia în care vor începe să facă contracte de împrumut care ulterior vor fi executate de către împrumutător, această lege neputând produce efecte în această situaţie. În momentul în care împrumutătorul vine şi mă execută, el se poate îndrepta împotriva oricărui bun din patrimoniul meu şi atunci el se va îndrepta împotriva acestui teren, deci vom ajunge la contracte fictive de împrumut tocmai pentru a se putea realiza vânzări", a comentat senatorul.

Propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice, Senatul fiind prima Cameră sesizată.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 1439 / 13527
   

  Ascunde Reclama
   
   
   
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...