ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

România se aliniază standardelor internaționale privind instrumentele financiare derivate. Proiect realizat cu sprijinul avocaților Clifford Chance Badea

02 August 2017   |   BizLawyer

ISDA - instituție cu reputație globală în domeniul instrumentelor financiare derivate - a acordat ACI România dreptul de copyright pentru documentele necesare la realizarea tranzacțiilor cu instrumente financiare derivate, acestea fiind acum disponibile cu titlu gratuit pentru toate băncile locale.

Cosmin Anghel, Counsel la Clifford Chance Badea

 
 
Începând cu acest an, instituțiile financiare din România ce derulează tranzacții cu instrumente financiare derivate au la dispoziție o documentație contractuală standardizată, aliniată la practicile internaționale și adaptată pentru legislația românească. Prin această inițiativă, finalizată cu succes de către ACI România - Asociația Piețelor Financiare, cu sprijinul Clifford Chance Badea, se continuă demersurile de îmbunătățire și dezvoltare a pieței financiare din România.

„Suntem încrezători că existenţa acestui cadru contractual uniform va contribui la dezvoltarea tranzacţionării instrumentelor financiare derivate şi repo între băncile locale, precum şi între acestea şi clienţii lor, pentru o mai bună gestiune a lichidităţii şi a riscurilor de piaţă (de curs şi rata dobânzii). Răspundem totodată cerinţei reglementare europene de reducere a riscurilor de contrapartidă prin colateralizarea expunerilor din tranzacţiile cu instrumente financiare derivate”, explică Victor Andrei, Preşedintele ACI România.


„Împreună cu echipa Clifford Chance Badea am obținut redactarea unui contract-cadru ce corespunde standardelor internaționale promovate de către International Capital Market Association (ICMA), International Securities Market Association (ISMA) și International Swaps and Derivatives Association, Inc. (ISDA)”, declară Andrei. „Menționez că ISDA - instituție cu reputație globală în domeniul instrumentelor financiare derivate - a acordat ACI România dreptul de copyright pentru documentele necesare la realizarea tranzacțiilor cu instrumente financiare derivate, acestea fiind acum disponibile cu titlu gratuit pentru toate băncile locale”, a precizat Marius Stoica, membru al Consiliului Director al ACI România.

Noile contracte cadru pentru tranzacțiile cu instrumente derivate (de tip swap, forward, opțiuni pe curs și rata dobânzii, etc.) oferă, astfel, instituțiilor financiare românești posibilitatea utilizării pentru tranzacţiile între rezidenţi a unor modele recunoscute pe plan internațional, adaptate totodată legislației din România.

Cosmin Anghel, Counsel la Clifford Chance Badea și coordonator al echipei de proiect, adaugă: „Pentru început, am realizat versiunea pentru România a Global Master Repurchase Agreement (GMRA) pentru tranzacții repo, având ca obiect titluri de stat. Am completat acum documentația existentă cu un contract-cadru aplicabil tranzacțiilor cu instrumente financiare derivate, având la bază documentația standard ISDA. O altă noutate este că instituțiile financiare au acum la dispoziție și un contract de garanție (anexă la contractul-cadru), acesta fiind și el bazat pe documentația standard ISDA, care a fost aliniat la cele mai recente modificări legislative europene, din luna martie a acestui an, dar și la legislația românească, fiind redactat în conformitate cu OUG 9/2004 privind unele contracte de garanție financiară”.

ACI România – Asociaţia Pieţelor Financiare este o organizaţie profesională, fără scop lucrativ a profesioniștilor bancari activând în domeniul pieţelor financiare, având drept obiectiv promovarea standardelor etice şi de competenţă specifice acestei profesiuni. În cei 23 ani de la înființare, ACI România a realizat o serie de proiecte menite să dezvolte și să adapteze piața financiar-bancară din România la standardele mondiale – dintre acestea menționăm publicarea traducerii codului de conduită al arbitrajiştilor și susținerea abordărilor de etică profesională în cadrul trezoreriilor băncilor. De notat, de asemenea, colaborarea ACI România cu instituțiile de reglementare pentru elaborarea unor regulamente ale piețelor monetar-valutare din România, asociația fiind inițiatorul proiectelor de implementare a calculului și publicării zilnice a ratelor de dobândă de referinţă pentru piața monetară (Robid/Robor) şi a preţurilor de referinţă pentru titlurile de stat. Recent, ACI România a salutat publicarea Codului de conduită global de schimb valutar, încurajând membrii săi să adere la acesta. Pe plan internaţional, ACI – Financial Markets Association este o asociație reprezentată în 63 de ţări, având peste 9.000 de membri.

Practica de drept financiar-bancar și piețe de capital de la București este pe deplin integrată în rețeaua globală Clifford Chance și ocupă primul palier de performanță în rândul caselor de avocatură din România (Band 1), conform Legal500, Chambers Global şi IFLR1000. Echipa se implică în mod constant în tranzacţii complexe de împrumuturi sindicalizate, finanţări, restructurări, emisiuni de eurobonduri şi de acţiuni pe pieţe internaţionale de capital, precum și instrumente financiare derivate. Totodată, participă adesea la consultări și proiecte privind elaborarea și alinierea legislației locale la cele mai bune practici de pe plan internațional.
Un proiect notabil în acest sens este programul cadru de eurobonduri suverane – Euro Medium Term Notes (EMTN), lansat în 2011. Avocații Clifford Chance au avut ca atribuții atât redactarea documentației inițiale, cât și pregătirea primelor prospecte de emisiune.
Printre cele mai recente proiecte se numără legea privind emisiunile de obligațiuni ipotecare, care a intrat în vigoare în 2016, fiind rezultatul mai multor ani de consultări și colaborare intensă între autorități și industria bancară, asistată de avocații firmei.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 993 / 11509
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
O nouă firmă de avocați specializați în Real Estate se lansează pe piață
LegiTeam: Voicu & Filipescu is looking for lawyers
Promovare în echipa de banking & finance a Schoenherr. Adina Damaschin devine counsel
Cei mai buni avocați de fuziuni și achiziții din România. Clasamentul Chambers Global 2018
CMS a consiliat consorțiul Raiffeisen Bank S.A. - Swiss Capital S.A. în oferta publică și listarea la bursă a companiei Purcari Wineries PLC
RTPR Allen & Overy a asistat Purcari Wineries în legătură cu Oferta Publică Inițială
PNSA a asistat Unirii View în obținerea unei finanțări de 23 mil. €. Banii merg în dezvoltarea clădirii de 19 etaje
Hategan Attorneys obține în instanță o victorie importantă pentru industria de energie regenerabilă
Stratulat Albulescu își consolidează echipa de Banking & Finance prin cooptarea lui Costin Teodorovici ca Partener
Avocații Mușat & Asociații spun că piața avocaturii de business va suferi schimbări majore în următorii ani, legate în principal de evoluția tehnicii, a dreptului, dar și a nevoilor curente ale clienților. Firma a creat un cadru de cooperare directă la nivel global cu compania Facebook și mizează pe o creștere cu cel puțin 10-15% a volumului activității, anul acesta
Niculeasa Law Firm obține pentru General Leasing anularea măsurilor asiguratorii în cuantum de cca. 42 mil. lei, dispuse de Direcția Regională Antifraudă Fiscală
Mușat & Asociații, NNDKP și ZRP, pe lista scurtă a premianților MIP în domeniul proprietății intelectuale
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...