ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Senat - Comisia juridică: Raport de admitere pentru proiectul de modificare a Legii ANSPDCP

15 Mai 2018   |   Ioana Duta

"Se reclamă un volum foarte mare de lucru, personalul este acum insuficient, sperăm că lucrurile acestea de natură organizatorică, funcţională vor reuşi să fie depăşite".

 
 
 Comisia juridică din Senat a dat, marţi, raport de admitere proiectului pentru modificarea şi completarea Legii nr. 102/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), precum şi pentru abrogarea Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date.


Senatorul PSD Şerban Nicolae a prezentat o serie de propuneri referitoare la actualizarea modului de organizare şi funcţionare a ANSPDCP, raportat la regulamentul european care urmează să intre în vigoare începând din data de 25 mai.

"Am făcut câteva propuneri legate de modul în care se numesc preşedintele şi vicepreşedintele şi în care aceştia îşi încetează mandatul, adăugând criteriul încălcării legii şi al îndeplinirii cu abateri grave a atribuţiilor de serviciu. De asemenea, am încercat să clarificăm chestiunea legată de aprobarea statului de funcţii, a structurii organizatorice şi a regulamentului de funcţionare a autorităţii, în aşa fel încât printr-o procedură simplificată în Biroul permanent al Senatului să poată funcţiona autoritatea la standardele pe care le dorim", a precizat Nicolae.


O altă propunere a senatorului social-democrat vizează mărirea numărului de posturi din cadrul ANSPDCP.

"Se reclamă un volum foarte mare de lucru, personalul este acum insuficient, sperăm că lucrurile acestea de natură organizatorică, funcţională vor reuşi să fie depăşite. Schema actuală este de 50 de posturi, din câte înţeleg, funcţionează cu 37 de angajaţi, am mărit schema până la un total de cel mult 85 de posturi, în condiţiile în care are competenţă la nivelul întregii ţări, dar nu are structuri teritoriale, funcţionează doar cu angajaţii de la nivel central, de la nivelul autorităţii şi atunci încercăm să găsim soluţii prin care să-şi poată exercita activitatea în mod eficient şi în teritoriu, nu doar în Capitală", a afirmat Nicolae.

Proiectul de lege urmăreşte, în principal, "asigurarea competenţelor şi sarcinilor de monitorizare şi control ale ANSPDCP în acord cu prevederile art. 55-59 din Regulamentul UE 2016/679, asigurând în acest mod un cadru legal pentru respectarea drepturilor specifice ale persoanelor fizice în domeniul prelucrării datelor cu caracter personal (dreptul de informare, de acces, dreptul de rectificare, la restricţionarea prelucrării, dreptul la ştergerea datelor, dreptul de opoziţie, dreptul la portabilitatea datelor), precum şi o interacţiune eficientă în relaţia administraţie-cetăţeni", se arată în expunerea de motive a textului legislativ.

Proiectul, iniţiat de Guvern, face parte din categoria legilor organice şi a fost adoptat de Camera Deputaţilor.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 1443 / 13527
   

  Ascunde Reclama
   
   
   
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...