ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Senat: 13 proiecte de lege, adoptate tacit

25 Martie 2019   |   AGERPRES

Nota de adoptare tacită a fost citită în plen de către preşedintele de şedinţă, Claudiu Manda, propunerile urmând să fie transmise Camerei Deputaţilor, for decizional în aceste cazuri.

 
 
Senatul a adoptat tacit, în şedinţa plenului de luni, 13 propuneri legislative, al căror termen pentru dezbatere şi vot s-a împlinit pe 21 martie.

Nota de adoptare tacită a fost citită în plen de către preşedintele de şedinţă, Claudiu Manda, propunerile urmând să fie transmise Camerei Deputaţilor, for decizional în aceste cazuri.

Printre proiectele adoptate tacit se numără cel de modificare a Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, prin care iniţiatorul Petru Movilă, deputat PMP, propune reconfigurarea sferei entităţilor care au obligaţia să asigure accesul la informaţiile de interes public.

Proiectul de completare a Legii 137/1995, iniţiat de un grup de parlamentari USR, modifică definiţiile anumitor termeni din legislaţia protecţiei mediului, iar un grup de deputaţi ALDE propun, prin modificarea OUG 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, instituirea unor limite în ceea ce priveşte numărul de persoane care îşi pot stabili domiciliul între o locuinţă. Modificarea aceleiaşi OUG 97/2005 este vizată şi de iniţiativa unui grup de parlamentari USR, în scopul simplificării procedurii de eliberare a unui act de identitate în cazul expirării termenului de valabilitate a actului de identitate anterior.


O altă propunere legislativă a unor parlamentari USR adoptată tacit, luni, vizează modificarea Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice şi a Legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismului, în scopul de a permite administraţiei publice să intervină pentru reabilitarea unor zone valoroase din punct de vedere cultural a aşezărilor umane.

Tot un grup de parlamentari USR propun, în iniţiativa legislativă privind combaterea birocraţiei în activitatea de relaţii cu publicul a autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, stabilirea, în sarcina acestora, a obligaţiei asigurării unui program de lucru cu publicul până la ora 20,00 în două zile lucrătoare pe săptămână.

Propunerea legislativă privind finanţarea şi implementarea programului "Tineri în Parlament", iniţiată de un grup de parlamentari preponderent de la PNL, care a fost adoptată tacit luni, stipulează că fiecare deputat poate face lista de vizită la Camera Deputaţilor a 38 de vizitatori pe an în grupuri de maximum 15 elevi şi studenţi şi patru însoţitori pe parcursul unei sesiuni parlamentare.

Iniţiativa deputatului PNL Florin Roman pentru modificarea OUG 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, adoptată tacit de Senat, prevede majorarea de la trei la maximum cinci persoane pe care le poate angaja o persoană fizică autorizată şi majorarea de la opt la cel mult 15 salariaţi în cazul unei întreprinderi individuale.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 277/2015 privind Codul fiscal, iniţiată de parlamentari de la UDMR, USR, PSD şi PMP şi propunerea legislativă pentru completarea Legii 333/2003 privind paza obiectivelor bunurilor valorilor şi protecţia persoanelor, care instituie posibilitatea exercitării pazei civile comunale/locale prin voluntari, au fost, de asemenea, adoptate tacit de Senat.

Plenul Senatului a mai adoptat tacit, ca urmare a depăşirii termenului de dezbatere, propunerea legislativă pentru programul naţional "Prima lumină", prin care iniţiatorii, parlamentari USR, vor îmbunătăţirea gradului de acces a gospodăriilor izolate şi a consumatorilor vulnerabili la reţeaua de energie electrică sau la alte surse de energie electrică, prin instituirea unui sistem de vouchere pentru familiile ale căror locuinţe nu au fost racordate niciodată la reţeaua electrică şi care nu îşi permit să acopere costurile de conectare.

Totodată, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 8/2019 privind unele măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO), înscris pe lista actelor normative adoptate tacit luni la Senat, reglementează procedura de desemnare a celor trei candidaţi din partea României pentru funcţia de procuror european.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4729 / 5131
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...