ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Senat: Preşedintele ANCOM rămâne să fie numit de Parlament, la propunerea Guvernului; vot final, marţea viitoare

16 Mai 2018   |   Ioana Duta

Plenul a respins amendamentul senatorilor PNL Florin Cîţu şi Alina Gorghiu prin care se solicita acelaşi lucru - preşedintele ANCOM să fie numit de şeful statului, la propunerea Guvernului.

 
 
Comisia economică a Senatului a decis miercuri, după analizarea cererii de reexaminare solicitată de preşedintele Iohannis pentru OUG 33/2017 referitoare la ANCOM, să menţină prevederea potrivit căreia preşedintele acestei instituţii este ales, la propunerea Guvernului, de către Parlament.

Comisia economică a întocmit un raport de admitere proiectului de adoptare a ordonanţei în forma care a trecut de Camera Deputaţilor, for care a inclus în actul normativ mai multe puncte din cererea de reexaminare înaintată de şeful statului, cu excepţia celui prin care se solicita revenirea la procedura prin care preşedintele ANCOM să fie numit de preşedintele României, la propunerea Guvernului.

Miercuri, plenul Senatului a dezbătut proiectul de lege şi raportul întocmit de Comisia economică, dar, având caracter organic, actul normativ urmează să fie votat marţea viitoare, la sesiunea de vot alocată proiectelor de lege cu caracter organic.


Plenul a respins amendamentul senatorilor PNL Florin Cîţu şi Alina Gorghiu prin care se solicita acelaşi lucru - preşedintele ANCOM să fie numit de şeful statului, la propunerea Guvernului.

Potrivit ordonanţei, preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi ai ANCOM sunt numiţi de către Parlament, în şedinţa comună a celor două Camere, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi.

"Observăm că întreaga putere executivă (atât Guvernul, cât şi preşedintele României) este eliminată din cadrul procedurii de numire a conducerii ANCOM, ceea ce determină un dezechilibru între puterile statului în ceea ce priveşte atribuţiile legate de propunerea, numirea şi controlul care vizează o autoritate administrativă autonomă precum ANCOM. Doar repartizarea echitabilă a acestor atribuţii între puterile legislativă şi executivă şi, în cadrul acesteia din urmă, între preşedintele României şi Guvern poate asigura independenţa operaţională a ANCOM", subliniază şeful statului în cererea de reexaminare.

Senatul va vota acest act normativ marţea viitoare în calitate de for decizional.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 1432 / 13527
   

  Ascunde Reclama
   
   
   
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...