ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Senat: Raport favorabil la proiectul privind exonerarea de la plată a unor sume acordate cu titlu de ajutor de urgenţă

12 Iunie 2018   |   Ioana Duta

De asemenea, la articolul 3 al proiectului se precizează că "la data intrării în vigoare a prezentei legi încetează plata de către persoanele aflate în dificultate a sumelor reprezentând acordarea ajutoarelor de urgenţă pentru care Curtea de Conturi sau alte instituţii cu atribuţii de control au constatat că au fost acordate cu crearea de prejudicii".

 
 
Senatorii din Comisia pentru muncă au adoptat un raport favorabil la propunerea legislativă care prevede exonerarea de la plată pentru sumele reprezentând ajutoare de urgenţă acordate persoanelor aflate în stare de dificultate, pe care acestea trebuie să le restituie unităţilor administrativ-teritoriale drept consecinţă a constatării de către Curtea de Conturi a unor prejudicii.


La articolul 1 al proiectului de lege se arată că "prezenta lege se aplică persoanelor care au beneficiat de ajutoare de urgenţă în baza actelor administrative privind venitul minim garantat, care au fost fundamentate pe prevederile Legii 416/2001 (...)", cu completările şi modificările ulterioare.

În articolul 2 alineat 1 al iniţiativei legislative se menţionează: "se aprobă exonerarea de la plată pentru sumele reprezentând acordarea ajutoarelor de urgenţă persoanelor aflate în stare de dificultate, pe care acestea trebuie să le restituie unităţilor administrativ-teritoriale drept consecinţă a constatării de către Curtea de Conturi sau alte instituţii cu atribuţii de control a unor prejudicii".


Totodată, la alineatul 2 al articolului 2 din proiect se prevede: "se exonerează de la plată sumele nerecuperate de către instituţiile publice şi accesoriile la acestea reprezentând acordarea ajutoarelor de urgenţă persoanelor aflate în stare de dificultate acordate prin hotărâri ale consiliilor locale, pe care cetăţenii unităţilor administrativ teritoriale trebuie să le restituie drept consecinţă a constatării de către Curtea de Conturi sau alte instituţii cu atribuţii de control a unor prejudicii".

De asemenea, la articolul 3 al proiectului se precizează că "la data intrării în vigoare a prezentei legi încetează plata de către persoanele aflate în dificultate a sumelor reprezentând acordarea ajutoarelor de urgenţă pentru care Curtea de Conturi sau alte instituţii cu atribuţii de control au constatat că au fost acordate cu crearea de prejudicii".

Iniţiatorii propunerii, mai mulţi parlamentari PSD, arată în expunerea de motive că prin iniţiativa legislativă îndreaptă o problemă care a apărut "din cauza ambiguităţilor legislative în domeniul acordării ajutorului de urgenţă".

"Necesitatea acestei amnistii fiscale rezultă din ambiguitatea legislativă ce a dat naştere unor situaţii ce nu puteau fi prevenite sau anticipate de autorităţile locale la momentul acordării ajutoarelor de urgenţă", se spune în expunerea de motive.

Tot acolo se precizează că ajutoarele de urgenţă au fost acordate pentru următoarele situaţii: "intervenţii chirurgicale care impun costuri suplimentare necompensate; tratamente şi investigaţii în clinici de specialitate; achiziţionarea de dispozitive medicale sau fiziologice nesubvenţionate de către CNASS (proteze, orteze, cărucioare etc) pentru copii sau adulţi; achiziţionarea de medicamente necompensate sau pentru acoperirea procentului necompensat; pentru familiile cu venituri de sub 200 lei/ membru de familie, aflate în situaţii de nevoie, confirmate prin anchetă socială; pentru acoperirea unei părţi din cheltuielile de înmormântare a persoanelor fără venituri care nu sunt beneficiare de ajutor social şi care nu beneficiază de ajutor de deces; pentru persoanele eliberate din penitenciar, care nu au sprijin material şi financiar, în vederea prevenirii marginalizării sociale şi integrării lor în societate".

Iniţiatorii subliniază că "toate aceste ajutoare au fost acordate în baza legislaţiei în vigoare şi hotărârilor de consiliu local, care au stabilit efectiv situaţiile pentru care pot fi acordate ajutoare de urgenţă şi documentaţia ce trebuie depusă la autoritatea locală de către solicitant".

În aceeaşi expunere se arată că prin raportul Curţii de Conturi se constată că autorităţile locale "au urmat corect procedura de acordare a ajutoarelor de urgenţă, dar auditorii au susţinut că ulterior acordării acestor sume trebuiau depuse de către solicitant documente care să ateste modul în care beneficiarul a utilizat sumele acordate cu titlu de ajutor de urgenţă".

"Dorim să scoatem în evidenţă faptul că Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, în răspunsuri scrise remise autorităţilor locale, a subliniat că legislaţia în domeniu nu prevede prezentarea de documente care să ateste modul în care beneficiarul a utilizat sumele acordate cu titlu de ajutor de urgenţă. În plus, având în vedere că vorbim despre sume acordate chiar şi în 2010, există dificultăţi în a recupera sumele respective, deoarece mulţi beneficiari au decedat între timp, iar alţii sunt extrem de săraci, motiv pentru care au şi fost eligibili pentru a primi sume reprezentând ajutor de urgenţă", mai arată iniţiatorii proiectului.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 1222 / 13538
   

  Ascunde Reclama
   
   
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  LegiTeam: Popovici Nițu Stoica & Asociații recrutează
  Thomson Reuters Legal Advisers - Full Year 2018 | Cele mai active firme de avocați implicate în fuziuni și achiziții, anul trecut. Ce giganți cu prezență la București au intrat în Top 25 global, european și regional
  „The Lawyer European Awards 2019”: 4 firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: Eastern Europe and the Balkans” | PNSA, singura firmă domestica din lista scurtă a premianților. ZRP concurează la titlul „European litigation team of the year”
  Clifford Chance Badea atrage un nou avocat senior în practica de M&A Real Estate
  Topul problemelor din industria Pharma, creionat de avocații D&B David și Baias. Proiectele uneia dintre cele mai performante echipe de pe piața locală
  ELLINT, alianța internațională a firmelor de avocați specializate în dreptul muncii, se extinde în România. Suciu | The Employment Law a intrat în rețea
  Promovări în conducerea Mușat & Asociații: Paul Buta, Iulian Popescu și Răzvan Stoicescu devin Deputy Managing Partners | Partenerul Octavian Popescu se retrage
  Andreea Bende, promovată în calitate de Partener în cadrul NNDKP IP
  LegiTeam: PeliFilip recrutează avocați pentru departamentul de Real-estate
  bpv Grigorescu Ştefănică a asistat Molex SUA, în consolidarea prezenței sale pe piața din România. Colaborare cu Jones Day
  PeliFilip a reprezentat cu succes Hidroelectrica într-un litigiu complex de dreptul muncii
  Câți avocați au firmele de top în evidențele Baroului, la început de an. Plutonul fruntașilor și-a schimbat structura, iar tendința a fost de micșorare a efectivelor, în 2018
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...