ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Senatul a modificat regimul conflictelor de interese privind aleşii locali. Încălcarea de către aleşi a normelor conflictului de interese - abateri disciplinare

15 Aprilie 2019   |   Mediafax

Senatul a adoptat proiectul legislativ în calitate de for decizional.

 
 
Senatul a adoptat, decizional, proiectul asupra Legii privind statutul aleşilor locali, astfel încât încălcarea legislaţiei privind conflictul de interese de către aleşii locali constituie abatere disciplinară şi este sancţionată prin reducerea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de 6 luni.

Legea pentru modificarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, a fost adoptată în plenul Senatului cu 78 de voturi „pentru”, 28 de voturi „împotrivă” şi o abţinere.

Iniţiativa a fost reexaminată de către Senat, în urma deciziei CCR, care a admis parţial sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis pe acest act normativ.

Comisiile de administraţie publică, juridică şi cea pentru constituţionalitate au întocmit un raport comun de admitere a legii, cu amendamente admise.


„Legea are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, în sensul introducerii în sfera fapelor ce constituie abateri disciplinare a încălcării nornemor în materia conflictului de interese”, potrivit raportului comisiilor.

Astfel, „fapta aleşilor locali de a încălca legislaţia în materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum şase luni”, potrivit completării aduse articolului 75.
Altă modificare

Parlamentul a modificat, de asemenea, articolul 57 (1) astfel: „Încălcarea de către consilieri a prevederilor Legii nr 215/2001, republicată, cu modificprile şi completările ulterioare, a prevederilor prezentei legi, a pevederilor legale referitoare la conflictul de interese şi ale regulamentului de organizare şi funcţionare a consişiului, atrage aplicarea următoarelor sancţiuni: a). avertismentul; b). chemarea la ordine; c). retragerea cuvântului; d). eliminarea din sala de şedinţă; e). excluderea temporară de la lucrprile consiliului şi ale comisiei de specialitate; f). diminuarea indemnizaţiei de şedinţă cu 10% pentru maximum şase luni; g). retragerea indemnizaţiei de şedinţă, pentru o şedinţă sau două”.

În forma în vigoare. articolul 57 (1) prevede că: „Încălcarea de către consilieri a prevederilor Legii nr. 215/2001, cu modificările şi completările ulterioare, a prevederilor prezentei legi şi ale regulamentului de organizare şi funcşionare a consiliului atrage aplicarea următoarelor sancţiuni? a) avertismentul; b), chemarea la ordine; c). retragerea cuvântului; d) eliminarea din sala de şedinţă; e) excluderea temporală de la lucrările consiliului şi ale comisiei; f). retragerea indemnizaţiei de şedinţă pentru una sau două şedinţe”.

„Cel mai problematic lucru este că nu se mai reţine decât o sancţiune echivalentă cu diminuarea cu 10% a indemnizaţiei consilierului local timp de 6 luni. Noi interpretăm această nouă interpretare ca o tentativă de scăpa de măsura complementară pe care o dispunea ANI în astfel de cazuri de conflict de interese şi anume interdicţia de a mai ocupa o funcţie publică eligibilă timp de 3 ani de la constatarea acestui conflict de interese. Avem de a face cu o încercare de slăbi criteriile sau standardelede integritate în funcţia publică”. a declarat Florina Presadă, senator USR în plenul de luni.

CCR a admis parţial, pe 16 octombrie 2018, obiecţia preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la modificarea Legii privind Statutul aleşilor locali, care argumentează că schimbările introduc noi sancţiuni pentru consilierii locali şi judeţeni, prevăzute în altă lege, cea referitoare la conflictul de interese. Astfel, Curtea a declarat constituţional art. 75 alin.(2) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali care prevede sancţiuni pentru aleşii locali care se confruntă cu conflicte de interese.

„Fapta aleşilor locali de a încălca legislaţia în materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum 6 luni”, prevedea art 75 alin (1) votat în Parlament înaintea sesizării CCR.

Senatul a adoptat proiectul legislativ în calitate de for decizional.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4638 / 5141
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...