ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Specialistii spun ca OUG 230 este neconstitutionala, pentru ca se aplica retroactiv

09 Ianuarie 2009   |   Bizlawyer

 
 
 Potrivit unor analisti si specialisti în drept, ordonanta de urgenta a guvernului Boc privind cumului pensiei cu salariul de la stat este neconstitutionala, deoarece o lege nu poate actiona retroactiv, modificarea OUG prin ordin încalcând, de asemenea, legea fundamentala.

Gheorghe Piperea, avocat si conferentiar universitar la Facultatea de Drept Bucuresti, sustine ca respectiva ordonanta de urgenta prin care pensionarii ar fi obligati sa returneze salariile compensatorii primite la momentul pensionarii încalca Constitutia României si Conventia Europeana a Drepturilor Omului, sumele respective fiind un drept legal câstigat. "Respectiva ordonanta este conforma cu populismul, nicidecum cu Constitutia", a declarat, pentru NewsIn, Piperea.


Pe de alta parte, conferentiarul universitar mai sustine ca masura interdictie de a cumula pensia cu salariul de la stat este normala, deoarece pensia înlocuieste salariul. În ceea ce priveste emiterea unui ordin de ministru prin care anumite categorii profesionale sunt exceptate de la aplicarea controversatei ordonante, Piperea sustine ca "legea nu poate fi batuta de un ordin de ministru. "Un ordin nu poate sa completeze o lege si nici sa o modifice", mai arata Piperea.

De aceeasi parere este si analistul Cristian Pârvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, care se arata neîncrezator fata de sansele de reusita ale demersului guvernamental. "Nu cred ca se poate cere asa ceva. Din câte stiu eu, o lege nu poate hotarî pentru trecut. Oamenii care au încasat respectivele salarii compensatorii nu au avut nicio vina. Este absurd sa le ceri banii înapoi, bani încasati legal la momentul pensionarii", sustine Pârvulescu. "Prezibilitatea juridica este o regula esentiala a statului de drept", a mai declarat pentru NewsIn Pârvulescu.

Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) arata ca respectiva ordonanta de urgenta este neconstitutionala si discriminatorie. "Domnul premier Emil Boc se pare ca si-a uitat meseria de baza, acea de jurist: o lege care prevede returnarea unor sume de bani legal obtinute la data la care au fost încasate este o lege cu efecte retroactive, adica neconstitutionala. De asemenea, <> prin întinerirea acestuia constituie o discriminare pe temei de vârsta", declara directorul executiv al CRJ, Georgiana Iorgulescu, agentiei NewsIn.

Pentru CRJ este neconstitutional si ordinul ce ar urma sa fie adaugat la respectiva ordonanta de urgenta, ordin prin care anumite categorii profesionale sunt exceptate de la aplicare. "Nu în ultimul rând, adaugarea la lege, respectiv la o ordonanta de urgenta, printr-un act cu forta juridica inferioara- respectiv prin ordin al ministrilor- este neconstitutionala", sustine Iorgulescu.

Potrivit acesteia, în notiunea de venit intra atât veniturile salariale, precum si orice alte forme de venituri, inclusiv din drepturi de autor ori conventii civile. Nu în ultimul rand, se trateaza în mod egal categorii profesionale aflate în situatii diferite, respectiv nevoi diferite ale statului în diferite sectoare", mai arata CRJ.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 8033 / 8134
   

  Ascunde Reclama
   
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  (P) BOHALTEANU & ASOCIAŢII recrutează
  Cum poți intra în echipa Voicu & Filipescu. Raluca Mihai (Partner V&F): Ușa firmei este deschisă pentru tinerii ambițioși, cu gândire deschisă și logică juridică impecabilă
  Banking & Finance - Avocații Stratulat Albulescu Attorneys at Law au avut pe masă, anul trecut, mai multe tranzacții de finanțare noi
  Nume grele de firme de avocatură locale, în clasamentul practicii de proprietate intelectuală ”IP Stars 2016”
  Maravela & Asociaţii participă la Conferinţa Naţională Antifraudă şi Anticorupţie a INCIR
  Dragne & Asociații încheie anul acesta un ciclu de creștere: ”Ne permitem financiar să plătim mai mulți oameni, dar nu vrem să creștem artificial”
  Cum poți fi recrutat de DLA Piper și ce te așteaptă după. Monica Zilberman, HR Advisor DLA Piper: ‘Îi încurajăm pe stagiari să lucreze pe proiecte cât mai diverse ale tuturor ariilor de practică din cadrul firmei’
  (P) Popovici Nițu Stoica & Asociații recrutează avocați de Concurență
  Reff & Asociatii si PeliFilip, in tranzactia prin care Banca Transilvania a achiziționat un portofoliu de credite performante de la Bank of Cyprus
  Inovația în avocatură aduce plusvaloare clienților. Pe ce pârghii apasă firmele de avocați pentru a se reinventa și a lua fața concurenței
  Promovări la Voicu & Filipescu. Marta Popa devine Senior Partner, un pas înainte și în linia a doua
  Banking & Finance – BSMP a avut pe masa finantari de peste 75 mil. E, anul trecut. Patru dintre acesteau au implicat „new money”