ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Uniunea pieţelor de capital va deveni motorul investiţiilor în cadrul pieţei unice, oferind companiilor surse suplimentare de finanţare (CE)

18 Aprilie 2019   |   AGERPRES

Proiectul privind uniunea pieţelor de capital a ocupat un loc central în cadrul planurilor acestei Comisii de a stimula creşterea economică în Europa, de a investi în inovare şi de a promova competitivitatea UE la nivel mondial.

 
 
Uniunea pieţelor de capital (UPC) va deveni un adevărat motor al investiţiilor în cadrul pieţei unice, oferind întreprinderilor din UE surse suplimentare de finanţare şi cetăţenilor oportunităţi de a economisi pentru viitorul lor, se arată într-un comunicat publicat joi de Comisia Europeană, după votul final din Parlamentul European privind legislaţia care stabileşte elementele constitutive ale UPC.

Proiectul privind uniunea pieţelor de capital a ocupat un loc central în cadrul planurilor acestei Comisii de a stimula creşterea economică în Europa, de a investi în inovare şi de a promova competitivitatea UE la nivel mondial.

Uniunea pieţelor de capital direcţionează investiţiile în proiecte ecologice, contribuind astfel la agenda UE privind durabilitatea şi neutralitatea din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon. O uniune a pieţelor de capital puternică este, de asemenea, necesară în vederea completării uniunii bancare, pentru a consolida uniunea economică şi monetară şi rolul internaţional al monedei euro, apreciază Comisia Europeană.


În ansamblu, toate propunerile adoptate vor contribui la extinderea obiectivelor uniunii pieţelor de capital de finanţare inovatoare şi la crearea mai multor oportunităţi de investiţii, de la nivel local şi până la nivel european. Fiecare dintre acestea acoperă un domeniu de acţiune specific.

Astfel, în cazul fondurilor de plasament colectiv, prin eliminarea barierelor în materie de reglementare din calea fondurilor de investiţii şi a normelor naţionale divergente, această propunere va spori concurenţa şi va facilita distribuţia în interiorul UE a fondurilor de investiţii, va oferi investitorilor mai multe posibilităţi de alegere, un raport mai bun calitate-preţ şi o protecţie sporită.

Reexaminarea competenţelor autorităţilor europene de supraveghere va spori eficienţa şi eficacitatea sistemului european de supraveghere financiară. Printre obiectivele reformei se numără şi garantarea unei supravegheri proactive şi rapide a riscurilor de spălare a banilor în sectorul financiar. Reforma va asigura faptul că normele sunt aplicate în mod uniform în întreaga UE şi va conferi Autorităţii Bancare Europene un rol de coordonare în domeniile combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului, se mai arată în comunicat.

Reexaminarea cadrului privind firmele de investiţii va asigura norme mai proporţionale şi o supraveghere îmbunătăţită pentru toate firmele de investiţii în ceea ce priveşte cerinţele de capital, cerinţele de lichiditate şi alte cerinţe în materie de gestionare a riscurilor, asigurând totodată condiţii de concurenţă echitabile între instituţiile financiare mari şi de importanţă sistemică. De asemenea, legislaţia în cauză va consolida şi va clarifica normele de echivalenţă pentru furnizarea de servicii de investiţii de către firme din ţări terţe.

În plus, obligaţiunile garantate vor încuraja dezvoltarea instrumentelor financiare emise de bănci pentru finanţarea economiei în întreaga UE, datorită unui cadru armonizat la nivelul UE iar normele privind pieţele de creştere pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) vor facilita accesul IMM-urilor la pieţele publice şi vor reduce costurile aferente acestui acces, inclusiv prin intermediul unei categorii de locuri de tranzacţionare destinate micilor emitenţi.

Cerinţele de informare privind investiţiile durabile vor consolida şi vor îmbunătăţi informaţiile "verzi" pe care producătorii de produse financiare şi consilierii financiari le pun la dispoziţia investitorilor finali.

Regulamentul privind infrastructura pieţei europene (EMIR) va oferi norme mai simple şi mai proporţionale pentru instrumentele financiare derivate extrabursiere, contribuind la reducerea costurilor şi a sarcinilor de reglementare suportate de participanţii la piaţă, fără a pune în pericol stabilitatea financiară. De asemenea, regulamentul privind infrastructura pieţei europene (EMIR) 2.2. va asigura o supraveghere mai solidă şi mai eficace a contrapărţilor centrale care oferă servicii UE. În ultima instanţă, aceasta legislaţie va contribui la menţinerea stabilităţii financiare în UE, se precizează în comunicatul Executivului comunitar.

"Uniunea pieţelor de capital va permite întreprinderilor să găsească mai multe oportunităţi de finanţare, atât la nivel naţional, cât şi în întreaga Uniune, şi le va oferi consumatorilor mai multe opţiuni în ceea ce priveşte economisirea pentru viitorul lor. Sursele de finanţare alternative bazate pe piaţă sunt deosebit de importante pentru a finanţa inovarea, spiritul antreprenorial şi întreprinderile nou-înfiinţate, care sunt principalele motoare ale creării de locuri de munca. Proiectul va fi în beneficiul tuturor statelor membre şi va consolida în special uniunea economică şi monetară, prin promovarea partajării private a riscurilor", a precizat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene, responsabil cu stabilitatea financiară, serviciile financiare şi uniunea pieţelor de capital.

La rândul său, Jyrki Katainen, vicepreşedintele responsabil cu locurile de muncă, creşterea, investiţiile şi competitivitatea, a subliniat faptul că Executivul comunitar şi-a îndeplinit angajamentul de a stabili elementele constitutive ale uniunii pieţelor de capital până în 2019.

"Uniunea pieţelor de capital contribuie în mod direct la angajamentul Comisiei Juncker de a stimula investiţiile, locurile de muncă şi creşterea economică prin diversificarea finanţării bazate pe piaţă pentru întreprinderile europene. Am pus bazele uniunii pieţelor de capital şi eforturile trebuie să continue în următorul mandat, astfel încât întreprinderile mari şi mici, investitorii şi deponenţii să poată continua sa beneficieze de avantajele acesteia", a arătat Katainen.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4623 / 5142
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...