ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

UNTRR solicită suspendarea urgentă a asigurărilor RCA pentru 3 luni pentru autovehiculele neutilizate în transportul rutier

29 Martie 2020   |   AGERPRES

Potrivit sursei citate, deşi această posibilitate este prevăzută în Legea 132/2017, nu poate fi operată, deoarece nu există o procedură pentru returnarea plăcuţelor de înmatriculare.

 
 
Transportatorii rutieri din România cer suspendarea urgentă a asigurărilor RCA pentru o perioadă de trei luni pentru autovehiculele neutilizate în activitatea de transport rutier, potrivit unui comunicat remis spre difuzare.

"Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Guvernului, Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Ministerului Finanţelor Publice (MFP), Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor (MTIC) şi Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) modificarea Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie şi a Normei nr. 20/2017 privind asigurările auto din România, astfel încât firmele de transport rutier din România afectate de criza noului coronavirus să-şi poată suspenda asigurările RCA fără a depune plăcuţele de înmatriculare/înregistrare la autoritatea care le-a eliberat", se arată în comunicatul UNTRR.


Potrivit sursei citate, deşi această posibilitate este prevăzută în Legea 132/2017, nu poate fi operată, deoarece nu există o procedură pentru returnarea plăcuţelor de înmatriculare.

"Totodată, Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) ne-a confirmat că de când este în vigoare Legea 132/2017 nu s-au înregistrat cazuri de suspendare a asigurării RCA prin depunerea plăcuţelor de înmatriculare", afirmă transportatorii.

În plus, UNTRR solicită ASF şi MAI realizarea unei proceduri simple de notificare electronică a suspendării utilizării vehiculului şi a asigurării RCA.

"Din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus, firmele de transport rutier de mărfuri româneşti care realizează transport rutier internaţional au raportat o scădere cu 80% a afacerilor. Firmele de transport rutier de mărfuri care activează în zona de automotive înregistrează scăderi de 100%, după ce în Europa industria de automotive s-a oprit, iar în România mai multe fabrici, precum Dacia, Ford sau Pirelli, şi-au suspendat activitatea. În plus, statele europene au închis şi alte fabrici considerate neesenţiale în situaţia actuală, astfel că transportatorii care activează pe această zonă înregistrează, de asemenea, scăderi ale activităţii. De reţinut este faptul că, în pofida informaţiilor apărute în media, tarifele încasate de transportatori de la clienţi nu au crescut, contractele semnate anterior rămânând neschimbate", susţin transportatorii rutieri.

În cazul transportului rutier naţional de persoane - linii regulate - numărul de pasageri a scăzut cu 80%, iar pentru transportul de persoane ocazional scăderea este
de aproximativ 100%. În cazul transportului rutier de persoane internaţional, scăderea este de 100%. Astfel, firmele de transport rutier nu-şi pot folosi activele şi de aceea este necesară o suspendare a asigurărilor RCA. Vehiculele pot fi duse într-o parcare şi încheiată o poliţă CASCO de stoc pentru camioanele care nu sunt utilizate, spune UNTRR.

"UNTRR solicită găsirea unei soluţii cât mai rapide de suspendare a asigurării RCA, fără a returna plăcuţele de înmatriculare, pentru ca firmele de transport rutier să-şi poată folosi asigurările RCA actuale după ce criza provocată de coronavirus va trece şi fără a parcurge proceduri birocratice cu depunerea plăcuţelor de înmatriculare şi pe urma cu recuperarea acestora. Totodată, UNTRR solicita Guvernului acordarea unei reduceri de 10% firmelor care îşi plătesc integral taxele aferente lunii februarie până la 31.03.2020 - impozit pe salarii, CAS, CASS, impozit pentru microîntreprinderi, impozit pe dividende, contribuţia asiguratorie pentru munca, TVA. O facilitate similară este oferită de statul elen companiilor din Grecia, acestea urmând să primească o reducere de 25% pentru plata integrală şi la timp a impozitelor şi contribuţiilor sociale", precizează sursa citată.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie profesională şi patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează şi apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise - operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3509 / 5141
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...