ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Wolf Theiss si Transparency International Romania vorbesc despre afaceri si coruptie

12 Iulie 2017   |   BizLawyer

Impartit in 2 sectiuni, evenimentul a abordat teme actuale ale justitiei din Romania cum ar fi principiile care guverneaza lupta anticoruptie in general si caracteristicile fenomenului coruptiei in sistemul administratiei de stat si in societatile comerciale (corporatiile) private.

 
 
Societatea de avocatura Wolf Theiss in parteneriat cu Transparency International Romania au organizat evenimentul "Afacerile si coruptia – un duo incompatibil", ce a avut loc la sediul Transparency International din Bucuresti.

Impartit in 2 sectiuni, evenimentul a abordat teme actuale ale justitiei din Romania cum ar fi principiile care guverneaza lupta anticoruptie in general si caracteristicile fenomenului coruptiei in sistemul administratiei de stat si in societatile comerciale (corporatiile) private.

In prima parte a conferintei au participat doamna Liliana Ciuperca, Judecator al Tribunalului Bucuresti si domnul Victor Alistar, Presedinte Transparency International Romania. Vorbitorii au analizat in detaliu aspectele procedurale relevante pentru instrumentarea cauzelor de coruptie, implicatiile Deciziei Curtii Constitutionale privind pragul la abuzul in serviciu, aspecte specifice privind Legea 98/2016, precum si nevoia uniformizarii practicii judiciare in anumite materii.


„Cadrul juridic national acopera intreaga arie de vulnerabilitati la coruptie din toate perspectivele, insa practica companiilor este inca neacoperitoare pentru complexitatea reglementarilor. Companiile corecte care sunt prejudiciate de practicile corupte de piata au foarte multe instrumente de recuperare a pierderilor si de sanctionare a competitorilor incorecti, dar le utilizeaza intr-o foarte mica masura”, a declarat Victor Alistar, Presedinte Transparency International Romania.

Reprezentantii Wolf Theiss, alaturi de Lector Dr. Adriana Luminita Popa, expert AML, au discutat in partea a doua a conferintei aspecte privind coruptia administrativa si coruptia corporatista.

Doamna Ligia Cecilia Popescu, Partener Wolf Theiss si Expert Achizitii Publice, a analizat reglementarea conflictului de interese in legislatia penala si in noua legislatie a achizitiilor publice. "Chiar daca conflictul de interese este actualmente inclus in categoria infractiunilor in legatura cu serviciul si nu printre infractiunile de coruptie, practica judecatoreasca a confirmat interpretarea conform careia aparitia acestuia prefigureaza in cele mai multe cazuri incidenta uneia sau a mai multe infractiuni de coruptie. Reglementarea ampla a conflictului de interese in cadrul noii legislatii a achizitiilor publice este un pas important in directia crearii unui climat de legalitate pentru atribuirea contractelor in cadrul acestor proceduri", a declarat Ligia Cecilia Popescu.

Domnul Adrian Ster, Partener Wolf Theiss, a discutat despre legislatia concurentei in contextul achizitiilor publice si trucarea licitatiilor, punand un accent special pe consortii. "Depistarea intelegerilor anticoncurentiale survenite cu ocazia procedurilor de licitatii publice sau private este o prioritate a Consiliului Concurentei, dupa cum o arata atat legislatia secundara emisa pe aceasta tema cat si numarul ridicat de cazuri instrumentate in acest sens. Totodata, o atentie sporita este acordata riscurilor concurentiale ridicate de asocierea in cadrul consortiilor. Acestea reprezinta de cele mai multe ori, pe langa o forma de asociere permisa de legislatia concurentei cat si de legislatia achizitiilor publice, singurul mijloc prin care intreprinderi mici si mijlocii pot indeplini conditiile documentatiei de licitatie si pot astfel sa participe la procedura respectiva. Cu toate acestea, riscurile pe care participarea la consortii le ridica din perspectiva concurentiala sunt considerabile si necesita implementarea unei politici de conformare interne exhaustive", a declarat Adrian Ster.

Lector Dr. Adriana Luminita Popa, Expert AML a discutat despre noua directiva europeana in materia spalarii de bani (2015/849), stadiul implementarii sale si problemele specifice in Romania.

Din audienta au facut parte reprezentanti ai bancilor, firme din sectorul energetic, farma si IT.

Infiintata in 1957, Wolf Theiss este una dintre principalele firme de avocatura din Europa Centrala si de Est, specializata in acordarea de asistenta in domeniul afacerilor internationale. In cele 13 birouri din Albania, Austria, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ucraina, isi desfasoara activitatea 340 de avocati care acorda consultanta pentru societati comerciale locale si internationale, cu operatiuni in domeniul industrial, comert si servicii, precum si pentru banci si societati de asigurare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 616 / 11042
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR Allen & Overy câştigă un litigiu împotriva ANAF pentru restituirea TVA în valoare de 1 mil. €. Ce avocați au făcut parte din echipă
Wolf Theiss își extinde echipa. Patru noi avocați se alătura firmei
Mușat & Asociații - Ethics & Compliance Hub. Politici de conformitate și etică profesională în era consumatorilor
Maravela|Asociații, partenerul român al primei GC Powerlist din CEE a The Legal 500. 10 români, printre cei mai puternici General Counsels din regiune
CEE Attorneys - Boanță, Gidei & Asociații SCPA, alături de grupul Keswick Enterprises în vânzarea filialei din România, Tibbett Logistics
Muşat & Asociaţii - “Nou şi vechi în Codul Muncii. Soluţii de implementare. Bune practici în situaţii de criză în organizaţie”
Suciu Popa: Pachetul legislativ în domeniul achizițiilor publice continuă să genereze probleme de interpretare și aplicare. Firma are multe mandate pe dispute din contracte de achiziție publică, soluționate pe calea arbitrajului internațional
LegiTeam: ZRP recrutează avocat definitiv pentru departamentul Litigii
Povestea fabuloasă a unui avocat care s-a reinventat continuu. Etapele determinante din cariera Cristinei Metea, partener într-o firmă de top în anii ‘fierbinți’ ai avocaturii, acum relocată în Asia, pe poziția de Regional Compliance Attorney la Microsoft Corporation India
Temele puse în discuție de Wolf Theiss la primul eveniment organizat în Cluj-Napoca. Adrian Șter, Partener: Am întâlnit practicieni remarcabili, extrem de interesați de riscurile pe care le ridică lipsa de conformare
Țuca Zbârcea & Asociații a contribuit la lansarea, în premieră pe piața locală, a unui studiu de impact al GDPR la nivel multi-jurisdicțional
(P) Primul cartier de case active ce oferă costuri ZERO la energie e în Snagov
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...