ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bilanţ DIICOT pe şase luni: 816 rechizitorii întocmite şi 1.601 inculpaţi trimişi în judecată

28 Iulie 2020   |   AGERPRES

În perioada de referinţă, au fost soluţionate 5.189 de cauze, media pe un procuror operativ fiind de 25,9.

 
 
Procurorii DIICOT au întocmit 816 rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei prin care s-a dispus trimiterea în judecată a 1.601 inculpaţi, dintre care 524 în stare de arest preventiv, potrivit bilanţului activităţii acestei unităţi de Parchet în perioada ianuarie - iunie 2020.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în ultimele şase luni, cei 200 de procurori operativi ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au avut de soluţionat 20.717 cauze, dintre care 5.601 nou înregistrate.

În perioada de referinţă, au fost soluţionate 5.189 de cauze, media pe un procuror operativ fiind de 25,9.

În numărul cauzelor soluţionate, ponderea cea mai însemnată au avut-o cele având ca obiect traficul de droguri (3.667 cauze), urmată de dosarele referitoare la infracţiuni informatice (727 cauze) şi de cele privind traficul de persoane (322 cauze).


Au fost întocmite 816 rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei prin care s-a dispus trimiterea în judecată a 1.601 inculpaţi, dintre care 524 în stare de arest preventiv.

Valoarea totală a bunurilor indisponibilizate prin măsuri asigurătorii în dosarele soluţionate prin trimitere în judecată a fost de 22.820.206 lei.

Au fost indisponibilizate în vederea confiscării 76,97 kg droguri de mare risc şi 123,35 kg droguri de risc, cu o valoare de piaţă de 1.701.580 euro.

De asemenea, au fost indisponibilizate 2.184.754 comprimate droguri de mare risc şi 7.395 comprimate droguri de risc, 35,98 kg plante şi fragmente vegetale conţinând THC, cu o valoare totală de piaţă de 179.924 euro.

Cei 200 de procurori operativi ai DIICOT au organizat 529 activităţi investigative complexe, dintre care 186 pentru combaterea traficului de persoane, a traficului de minori şi a pornografiei infantile, în cadrul cărora au fost efectuate percheziţii domiciliare şi s-au pus în aplicare mandate de aducere, activităţi finalizate cu luarea unor măsuri preventive în dosarele înregistrate la această structură specializată.

DIICOT spune că, în ceea ce priveşte fenomenul traficului de persoane/minori, procurorii tratează cu prioritate investigarea tuturor cazurilor de acest gen, fără a face vreo diferenţă între modurile de exploatare a victimelor, apreciind deosebit de importante toate dosarele ce implică victime minore ori în care viaţa şi integritatea corporală a acestora se află în pericol iminent.

În plus, DIICOT continuă să îşi specializeze procurorii în domeniul traficului de persoane prin Biroul pentru coordonarea activităţii de pregătire profesională şi programe.

Totodată, în primul semestru al anului 2020, au fost soluţionate 322 cauze având ca obiect infracţiuni de trafic de persoane, dintre care 58 cu rechizitoriu, 169 de inculpaţi trimişi în judecată, dintre care 70 arestaţi preventiv.

Numărul victimelor traficate în vederea exploatării, în perioada de referinţă, a fost de 168, dintre care 91 minore.

În primele şase luni ale anului 2020, procurorii DIICOT au utilizat intens şi instrumentele de cooperare judiciară internaţională, atât prin cooperarea directă, cât şi prin mecanismele puse la dispoziţie de EUROJUST.

Astfel, în materia combaterii traficului de persoane, au fost înregistrate 34 de ordine europene şi comisii rogatorii active.

În cursul acestui an, au fost încheiate trei acorduri de constituire a unor echipe comune de anchetă cu autorităţile din Finlanda, Marea Britanie, Italia, Franţa şi Moldova, având ca obiect combaterea traficului de persoane.

La data de 6 februarie 2020, între DIICOT şi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane a fost semnat un plan comun de măsuri în materia prevenirii şi combaterii traficului de persoane/minori, care priveşte realizarea de activităţi de prevenire în unităţile de învăţământ, având ca beneficiari minori cu vârste cuprinse între 8 şi 18 ani, precum şi derularea unor sesiuni de informare şi instruire a specialiştilor implicaţi în prevenirea şi combaterea traficului de persoane şi asistenţei şi protecţiei victimelor.

În prezent, se află în derulare proiectul WESTEROS - ISFP-2017-AG-THBX- 815267, având ca obiectiv întărirea capacităţii de combatere a traficului de persoane şi a produselor acestei infracţiuni prin investigaţii financiare avansate, pe linia de finanţare a Comisiei Europene, cu un buget total de 313.396 euro. Proiectul este implementat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi DIICOT, în parteneriat cu Ministerul de Interne din Austria şi Parchetul General al Olandei.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2445 / 4451
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...