ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BNS cere Guvernului să iniţieze urgent consultări cu partenerii sociali pentru revizuirea PNRR

21 Decembrie 2020   |   Agerpres

În plus, agenda naţională de dezvoltare ar trebui să fie stabilită prin consens de clasa politică şi de partenerii sociali, având în vedere că 70% din resursele alocate prin PNRR ar trebui consumate în primii doi ani. În lipsa unui suport din partea întregii clasei politice şi a societăţii civile, în special a partenerilor sociali, aceasta oportunitate nu va putea fi valorificată, susţine BNS.

 
 
Planul National de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ar trebui să reflecte agenda naţională a României pentru reforme şi investitii, concepute în conformitate cu obiectivele de politică ale UE, axate în jurul tranziţiei verzi şi tranziţiei digitale, a apreciat duminică Blocul Naţional Sindical, într-un comunicat remis AGERPRES.
 
În plus, agenda naţională de dezvoltare ar trebui să fie stabilită prin consens de clasa politică şi de partenerii sociali, având în vedere că 70% din resursele alocate prin PNRR ar trebui consumate în primii doi ani. În lipsa unui suport din partea întregii clasei politice şi a societăţii civile, în special a partenerilor sociali, aceasta oportunitate nu va putea fi valorificată, susţine BNS.
 
"Consideram că în elaborarea PNRR este nevoie de o mai bună echilibrare în abordarea investiţiilor, între interesul economic şi cel social. În acest moment, în opinia noastră, PNRR este complet dezechilibrat în favoarea componentei economice şi, ca de obicei, oamenii aproape că nu contează", se arată în comunicatul BNS.
 
Potrivit sindicaliştilor, România a interpretat în sens foarte strict noţiunea de investiţii, referindu-se în mod aproape exclusiv la investiţii în capital fix şi in capital natural. Cea mai de preţ resursă a unei ţări, resursa umană, este lipsita de interes in alocarea resurselor in PNRR. Guvernul Romaniei a propus zero investiţii in capitalul uman, susţine BNS, ceea ce arată că forţa de muncă nu reprezintă o prioritate, nici la nivel de obiectiv şi nici la nivel de investiţii directe.
 
În plus, BNS susţine că în cazul celor mai multe dintre investiţii există foarte puţină transparenţă în ceea ce priveşte modul şi criteriile în baza cărora au fost selectate aceste investiţii. Nu există nici un fel de fundamentare de oportunitate pentru alegerea investiţiilor. În foarte puţine cazuri se cunosc nevoile reale de investiţii ale domeniului. Chiar şi acolo unde se cunoaşte nivelul nevoii de investiţii, nu există o viziune a modului în care pe un interval de timp rezonabil acestea pot fi eşalonate pentru a maximiza eficienta utilizării resurselor, precizează BNS.
 
Având în vedere aspectele sesizate mai sus BNS propune ca PNRR să fie restructurat pentru a respecta cerinţele Comisiei, deoarece în forma actuală, în multe puncte, documentul propus nu respecta indicaţiile transmise de Comisie. Documentul trebuie restructurat plecând de la obiectivele comunicate şi având ca element central recomandările de ţara şi iniţiativele flagship ale Comisiei.
 
Potrivit BNS, alocarea resurselor trebuie sa fie un proces transparent, atât în cazul PNRR, cât şi în cazul Programelor operationale. Trebuie să se facă cunoscut încă din acest stadiu ce anume se finanţează şi din ce program. PNRR trebuie sa fie un document asumat la nivel politic dar şi la nivelul societăţii civile, trebuie sa ne asiguram că decizia de selecţie a domeniilor de intervenţie este una echilibrată şi în interesul tuturor.
 
De asemenea, orientarea investiţiilor trebuie să fie realizată având în mod real ca obiective asigurarea coeziunii sociale, economice şi regionale, într-o abordare echilibrata astfel încât investiţiile finanţate să asigure premisele pentru creştere sustenabilă şi totodată să contribuie la reducerea inegalităţilor şi a disparităţilor pentru regiuni.
 
Educaţia, Sănătatea, pregătirea forţei de muncă pentru provocările ridicate de tranziţia verde şi tranziţia digitală trebuie să reprezinte priorităţile PNRR, subliniază BNS. Proiectele de investiţii susţinute prin PNRR trebuie să aibă o puternica componentă socială, atât în cazul firmelor beneficiare direct, dar şi în cazul celor ce se vor ocupa de execuţia de lucrări / furnizarea de echipamente, acestea trebuie să reprezinte modele de responsabilitate socială, consideră BNS. În acest sens, unul din criteriile de selecţie a planurilor dar şi de unul din criteriile de achiziţie pentru proiectele finanţate din PNRR trebuie fie existenţa unui contract colectiv de muncă la nivelul de unitate, acolo unde legea obliga la negocieri colective. În plus, ar trebui folosită aceasta oportunitate pentru elaborarea şi susţinerea unei politici publice pentru stoparea exodului forţei de muncă, în special forţa de muncă tânără.
 
În concluzie, Blocul Naţional Sindical cere Guvernului să iniţieze, în regim de urgenţă, consultări cu partenerii sociali pentru revizuirea Planului National de Redresare şi Rezilienţă.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2205 / 4450
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Concursul de Procese Simulate de Drept Civil Filip & Company și-a desemnat câștigătorii
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
A doua ediție a Summit-ului internațional pe teme de parteneriat public-privat, derulat sub egida IFC ̸ Băncii Mondiale, a reunit peste 100 de invitați speciali
CMS își extinde spațiul de birouri și prelungește pe termen lung contractul de închiriere în One Tower
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Statulat Albulescu anunță o nouă rundă de promovări în cadrul echipei. Cinci avocați au făcut un pas înainte în carieră
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...