ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CET Grozăveşti, amendată cu 100.000 de lei pentru că nu a notificat APM Bucureşti că a folosit păcură în producerea de energie

09 Martie 2020   |   AGERPRES

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a repetat că, dacă în Bucureşti ar fi fost implementate măsurile din Planul integrat de calitate a aerului, "nu am fi avut poluare excesivă în ultima perioadă".

 
 
Poluarea din Bucureşti înregistrată în noaptea de 1 spre 2 martie a fost reprezentată de un cumul de factori, printre care arderile necontrolate de la marginea Capitalei şi din judeţul Ilfov, incendiul de la Crevedia şi traficul, iar CET Grozăveşti a fost amendată cu 100.000 de lei, pentru că nu a notificat Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti despre folosirea păcurei în producerea energiei, a declarat, luni, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, într-o conferinţă de presă.

"A fost un cumul de factori care a dus la aceste valori ridicate (de poluare - n. r.) de 8, 9, chiar de 10 ori la anumite staţii din cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului. Acest episod de poluare a fost favorizat şi de lipsa condiţiilor dispersiei poluanţilor de pe cerul Bucureştiului. În ceea ce priveşte acest cumul de factori, repet încă o dată, arderile care au avut loc necontrolat la marginea Bucureştiului şi în judeţul Ilfov, incendiul de la Crevedia, traficul de duminică seara şi, mai ales, că în momentul de seară avem arderi necontrolate pe depozitele de deşeuri din jurul Bucureştiului şi este şi această temă a CET-urilor, care a plecat de la Primăria Generală (...) În ceea ce priveşte CET Grozăveşti, s-a intrat în control pe data de 4 martie, controlul a fost finalizat pe 6 martie, iar comisarii Gărzii de Mediu au aplicat o sancţiune de 100.000 de lei, nu pentru faptul că a folosit o cantitate de păcură nesemnificativă comparativ cu poluarea din Bucureşti, ci pentru faptul că nu au notificat APM Bucureşti privind folosirea păcurei în producerea energiei. De asemenea, nu au respectat unele condiţii din autorizaţia de mediu. Aş vrea să vă spun că CET Grozăveşti a consumat, pe perioada câtorva zile, o cantitate de 261 de tone de păcură, reprezentând sub 7% din cât putea folosi. Faptul că cei de la CET Grozăveşti au folosit păcură nu a fost principalul factor al poluării Bucureştiului în acest episod de duminică spre luni", a spus Alexe.


Acesta a repetat că, dacă în Bucureşti ar fi fost implementate măsurile din Planul integrat de calitate a aerului, "nu am fi avut poluare excesivă în ultima perioadă".

"Doamnei Firea (Gabriela Firea, primarul general al Capitalei - n. r.) îi place, în ultima perioadă, misterul şi teoria conspiraţiei, invocând pe oricine altcineva, dar nu pe ea ca sursă a poluării din Bucureşti. (...) Am vrut să spulber teoria conspiraţiei doamnei Firea, cu care a ieşit pe data de 7 martie. Vă spun încă o dată: ea nu ia în calcul şi nu-şi asumă faptul că neputinţa şi nepăsarea ei a dus la aceste valori ridicate ale poluării aerului, în ultimii ani, în municipiul Bucureşti. În momentul de faţă, consider că dacă în Bucureşti am fi avut implementate măsurile din Planul integrat de calitate a aerului nu am fi avut poluare excesivă în ultima perioadă sau nu am fi avut acest caz izolat cu valori de opt sau zece ori mai mari, cum a fost cel de duminică spre luni (1/2 martie 2020 - n. r.). Dacă ne uităm pe datele din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului, observăm că, în acest an, în ianuarie şi în februarie, am mai avut astfel de cazuri, poate nu cu valori atât de ridicate, dar care nu s-au resimţit la nivelul Bucureştiului atât de pregnant. Am mers pe mai multe piste în această săptămână", a susţinut oficialul.

Recent, Electrocentrale Bucureşti (Elcen) a respins categoric "orice afirmaţii tendenţioase" care leagă nivelul de poluare excesiv înregistrat în Bucureşti în noaptea de 1 spre 2 martie (duminică spre luni) de activitatea companiei şi a anunţat că pune la dispoziţia opiniei publice toate detaliile necesare în vederea clarificării oricăror aspecte referitoare la consumul de păcură în centralele proprii.

"Având în vedere faptul că folosirea păcurii de către Elcen a reprezentat în perioada 27.02 - 3.03.2020 doar 1,2% la nivelul centralelor faţă de nivelul de poluare record înregistrat în Bucureşti în noaptea de duminică spre luni (800% peste limitele maxim admise), considerăm esenţial să se identifice sursele care au determinat poluarea cuprinsă în intervalul 4,5% - 800%", precizează Electrocentrale Bucureşti.

Compania susţine că nu a înregistrat nicio depăşire a limitelor emisiilor prevăzute de legislaţia europeană de mediu, fapt confirmat şi de controalele Gărzii de Mediu.

Reacţia Elcen a survenit după ce, sâmbătă, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că poluarea care a afectat Bucureştiul în weekend-ul trecut a fost cauzată de CET Grozăveşti, care a ars păcură. Edilul Capitalei a afirmat că are dovezi că "poluarea imensă a fost de la faptul că s-a ars foarte multă păcură în toate CET-urile din Bucureşti, în special Grozăveşti şi Progresul, cel care a poluat cel mai mult şi a dat peste cap calitatea aerului din Bucureşti fiind CET Grozăveşti". Gabriela Firea a subliniat că măsurile antipoluare "trebuie să fie luate de toate instituţiile care au responsabilitate în domeniu".

În noaptea de duminică spre luni, staţiile pentru măsurarea calităţii aerului din Bucureşti au înregistrat depăşiri chiar şi cu 900-1.000% peste limitele maxim admise la poluarea cu PM2,5 şi de aproape 800% la poluarea cu PM10.

Conform informaţiilor apărute în mass-media, cele mai mari valori pentru PM10 s-au înregistrat în zona de nord-est a capitalei, în zonele Barbu-Văcărescu, Obor, Calea Moşilor.

Tot sâmbătă, ministrul interimar al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a afirmat că toate măsurile asumate de Primăria Generală a Capitalei pentru a reduce poluarea aerului în Bucureşti "sunt zero sau aproape de zero", iar Primăria Municipiului Bucureşti şi primăriile de sector au fost amendate cu 75.000 lei de comisarii Gărzii de Mediu pentru neimplementarea măsurilor asumate în Planul integrat de calitate a aerului.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2639 / 4451
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...