ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia specială din CSM: Nu se impune sesizarea Plenului pentru revocarea şefului Inspecţiei Judiciare

08 Septembrie 2021   |   Agerpres

Pe 23 martie, Secţia pentru procurori a CSM a decis sesizarea Comisiei speciale a Consiliului cu propunerea de analizare a revocării lui Lucian Netejoru din funcţia de inspector-şef al Inspecţiei Judiciare.

 
 
Comisia specială din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii constituită să analizeze cererea Secţiei pentru procurori de analizare a revocării lui Lucian Netejoru din funcţia de inspector-şef al Inspecţiei Judiciare a decis, marţi, că nu se impune sesizarea Plenului pentru destituirea acestuia.

"Comisia constituită în vederea analizării sesizării privind revocarea inspectorului-şef al Inspecţiei Judiciare, în baza art.67 alin.5 din Legea 317/2004, republicată, cu modificările ulterioare, cu majoritate, a decis că nu se impune sesizarea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii pentru revocarea din funcţie a inspectorului-şef", potrivit unei informări a CSM.

Pe 23 martie, Secţia pentru procurori a CSM a decis sesizarea Comisiei speciale a Consiliului cu propunerea de analizare a revocării lui Lucian Netejoru din funcţia de inspector-şef al Inspecţiei Judiciare.

"Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea comisiei formate conform art.67 alin.5 raportat la alin.31 din Legea nr.217/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu propunerea de analizare a revocării din funcţia de inspector şef al Inspecţiei Judiciare a domnului judecător Lucian Netejoru", se arăta în minuta deciziei.

La acea dată, procurorul Cristian Ban, membru al CSM, a solicitat analizarea revocării lui Lucian Netejoru din funcţie.

"Avem pe ordinea de zi de analizat adresa Inspecţiei Judiciare privind acel control dispus de către Secţia pentru procurori în ianuarie 2020, un control dispus la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie privind prioritizarea soluţionării dosarelor în cadrul acestei unităţi de parchet (...). La şedinţa trecută s-a suplimentat materialul cu o analiză a soluţiilor de respingere a acţiunilor disciplinare pe motive de netemeinicie şi de nelegalitate, iar vineri a avut loc dezbaterea raportului de activitate a Inspecţiei Judiciare aferent anului 2020. Din punctul meu de vedere, toate aceste trei elemente au legătură între ele. Tocmai datorită concluziilor care se degajă din aceste trei materiale, eu vă solicit să fiţi de acord cu sesizarea Comisiei speciale (...) din cadrul CSM în vederea analizării şi propunerii ulterioare către Plenul CSM a revocării din funcţia de inspector-şef a domnului Lucian Netejoru", a declarat Cristian Ban în cadrul şedinţei Secţiei pentru procurori a CSM.

El a arătat că primul motiv este cel care rezultă "în mod clar" din rapoartele de activitate şi, în special, din ultimul raport de bilanţ, cel aferent anului 2020.

"Mi-am permis să fac o analiză mai aprofundată a ceea ce a însemnat activitatea Inspecţiei Judiciare în ultimii patru ani, din 2016 până în 2020, şi am constatat că în această perioadă au fost înaintate către Secţia pentru procurori în materie disciplinară de către Inspecţia Judiciară un număr de 50 de acţiuni disciplinare. Dintre acestea, nu mai puţin de 18 au fost respinse şi 10 au fost anulate de către Secţia pentru procurori în materie disciplinară, într-un procent de 90% fiind menţinute la ÎCCJ. Din statistica pe care am avut-o în vedere rezultă clar trendul descendent în ceea ce înseamnă activitatea aceste instituţii esenţiale pentru sistemul judiciar, care a culminat cu activitatea din anul 2020, când s-a ajuns la un record, din păcate, istoric negativ, în ceea ce priveşte acţiunile admise de către Secţia pentru procurori. În anul 2020, o singură acţiune disciplinară a fost admisă, şase acţiuni disciplinare au fost respinse ca neîntemeiate iar şapte au fost anulate pentru nerespectarea dispoziţiilor legale care guvernează activitatea de efectuare a cercetării disciplinare", a explicat procurorul.

De asemenea, a susţinut acesta, au fost încălcate "flagrant" dispoziţiile articolului 45 din Legea 317/2004, cel care reglementează sesizarea din oficiu a inspectorilor judiciari cu privire la aspecte cu care au fost deja învestiţi, pentru a se repune în acest fel în termen.

"S-a mai constatat că s-au avizat de către Lucian Netejoru trei referate întocmite de către inspectorul judiciar desemnat să instrumenteze cauza, respectiv cele de prelungire a termenului de efectuare a verificărilor prealabile, de modificare a obiectului cererii şi de desemnare a celui de-al doilea inspector cu încălcarea dispoziţiilor legale şi regulamentare privind principiul imparţialităţii. De asemenea, s-a avizat confirmarea rezoluţiei de exercitare a acţiunii disciplinare cu încălcarea principiului imparţialităţii, care ar trebui să guverneze activitatea Inspecţiei Judiciare. Şi, nu în ultimul rând, s-a constatat în mod definitiv că s-a încălcat principiul repartizării aleatorii a cauzelor de către Inspecţia Judiciară, cu consecinţa afectării ordinii de repartizare a lucrărilor. Eu, unul, mă aşteptam din partea inspectorului-şef să-şi prezinte demisia de onoare. Însă, acest lucru nu s-a întâmplat", a afirmat Cristian Ban.

Un alt motiv care, din punctul său de vedere, este de natură să atragă revocarea lui Lucian Netejoru este acela al "consemnării de menţiuni false" în raportul de activitate pe anul 2020.

"Astfel, se menţionează în raportul prezentat vineri ca o vulnerabilitate instabilitatea legislativă şi practica neunitară a Secţiei pentru procurori. Or, aceste două aspecte sunt nişte minciuni grosiere. În primul rând, în anul 2020 nu au existat modificări legislative în materie. În al doilea rând, din datele pe care le am, din cele 18 acţiuni respinse ca neîntemeiate, una singură a fost modificată în recurs la ÎCCJ, iar din cele şapte acţiuni anulate de către Secţia pentru procurori, tot o singură acţiune a fost modificată la ÎCCJ", a menţionat Cristian Ban.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1523 / 4451
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...