ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Congresul SUA vrea sancţiuni pentru companiile implicate în Nord Stream 2, printre care şi una din România

11 Decembrie 2019   |   MEDIAFAX

Votul final în Congresul american pe proiectul de lege ar urma să fie dat săptămânile acestea, până la încheierea anului.

 
 
Comisiile pentru servicii armate din Congresul american au convenit asupra unor amendamente la legea apărării naţionale care ar forţa administraţia Trump să aplice sancţiuni economice asupra companiilor implicate în construcţia gazoductului rusesc Nord Stream 2, transmite miercuri Financial Times.

Printre companiile care ar putea fi vizate de sancţiunile administraţiei americane se numără şi OMV, compania austriacă care în 2004 a cumpărat de la statul român producătorul de petrol şi gaze Petrom.

Luni, deputaţii şi senatorii americani au ajuns luni la un acord de principiu asupra Legii privind Autorizarea Apărării Naţionale (National Defense Authorization Act) pentru 2020, care include măsurile de sancţionare a companiilor care ajută Gazprom să construiască gazoductul către Germania, precum şi a celor care sunt implicate în construcţia unui alt gazoduct rusesc, Turk Stream, care trece prin Marea Neagră către Turcia.


Jeanne Shaheen, senator democrat şi initiator al proiectul de lege, a declarat că amendamentele vor transmite „un mesaj inconfundabil, bipartizan, de la Congres către Vladimir Putin, potrivit căruia SUA nu vor sta indiferente în timp ce Kremlinul încearcă să-şi extindă şi mai mult influenţa malignă”.

Parlamentarii americani vizează în acest fel blocarea finalizării conductei şi operaţionalizarea acesteia, în condiţiile în care construcţia este 80% terminate. Votul final în Congresul american pe proiectul de lege ar urma să fie dat săptămânile acestea, până la încheierea anului.

Alte companii implicate în construcţia gazoductului, pe lângă austriecii de la OMV, sunt Royal Dutch Shell, companiile germane Uniper şi Wintershall şi francezii de la Engie. OMV este un susţinător activ al proiectului, în special prin vocea directorului general al companiei, Rainer Seele.

Numărul companiilor care deţin în general know-how-ul tehnologic necesar construcţiei gazoductului de apă adâncă este foarte mic, iar niciuna nu este rusească, ceea ce înseamnă că Rusia ar putea avea dificultăţi în finalizarea proiectului dacă companiile ameninţate cu sancţiuni respectă directivele americane.

Preşedintele american Donald Trump a criticat frecvent Germania în privinţa construcţiei gazoductului, spunând că va ajuta Moscova să "ţină Germania captivă".

Gazoductul prin Marea Baltică Nord Stream 2 va dubla livrările de gaze în Germania la 110 miliarde de metri cubi oferind o rută alternativă către Vest pentru gazele ruseşti ce vor evita astfel ruta clasică prin Ucraina.

Ameninţarea sancţiunilor vine în contextul în care construcţia Nord Stream 2 este aproape de finalizare. În finalul lunii octombrie, Danemarca a acordat autorizaţia finală pentru ca gazoductul să treacă prin apele sale teritoriale, eliminând unul din obstacolele finale pentru proiect.

Pe lângă considerentele strategice, Statele Unite sunt de asemenea interesate să vândă propriile gaze de şist în Europa.

După ce gazoductul a primit permisiunea danezilor, Gazprom a informat că poate finaliza construirea celor 140 de km de conductă rămaşi în cinci săptămâni. Luna trecută, viceprim-ministrul rus, Dmitry Kozak, a declarat că Nord Stream 2 ar putea deveni operaţional la jumătatea anului 2020.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2904 / 4457
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...