ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Delegaţia Comisiei de la Veneţia se întâlneşte cu reprezentanţii Parlamentului | Iordache: Ei nu sunt Dumnezei

25 Aprilie 2019   |   Mediafax

Reprezentanţii Comisiei de la Veneţia sunt săptămâna aceasta în România pentru a avea discuţii cu reprezentanţii instituţiilor de forţă din justiţie pe tema modificării legilor Justiţiei, a înfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) şi a modificărilor preconizate de puterea PSD-ALDE la codurilor penale, pregătită de puterea PSD-ALDE.

 
 
Delegaţia Comisiei de la Veneţia se va întâlni joi cu reprezentanţii Parlamentului, discuţiile urmând să vizeze modificarea legilor Justiţiei. Echipa Comisiei de la Veneţia a avut a avut întrevederi miercuri cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu ministrul demisionar al Justiţiei, Tudorel Toader.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a declarat că experţii Comisiei de la Veneţia „nu sunt Dumnezei”, România fiind ţară suverană, iar experţii neputând să spună Parlamentului cum să legifereze în acord cu Legea fundamentală.

„Punctul meu de vedere va fi aşa: ei nu sunt Dumnezei. Vin să se informeze, vin să facă anumite recomandări, dar România până la urmă este stat suveran. Până la urmă nişte experţi de oriunde în lume, că ştiu de unde vin, ce poate să îi spună Parlamentului României? Să se oprească din legiferare? Poate să îmi spună mie cineva că nu pot legifera în concordanţă cu Constituţia României?”, a afirmat Florin Iordache, miercuri seară la Realitatea TV.


Acesta a adăugat că delegaţia Comisiei de la Veneţia va discuta cu reprezentanţi ai Parlamentului despre ordonanţele de urgenţă care au modificat legile justiţiei, pentru că PNL, USR şi Klaus Iohannis a transmis că se întâmplă „grozăvii” cu legile justiţiei.

„Ei vin mâine (joi – n.r.) să discutăm despre ordonanţele care vizează legile justiţiei pentru că pârâcioşii de serviciu, adică USR, PNL şi Klaus Iohannis au sesizat Comisia de la Veneţia că vezi Doamne nu ştiu ce grozăvii se întâmplă cu legile justiţiei. S-au dat patru ordonanţe 90, 92, 7 şi 12, cele care în linii mari au pus în concordanţă cele trei legi ale justiţiei, pentru că cele trei legi ale justiţiei, dacă suntem corecţi, aveau anumite neconcordanţe între ele. De la buna funcţionare a Secţiei specializate, de la promovarea în magistratură, de la modul în care se raportează o instituţie faţă de alta, Inspecţia Judiciară faţă de CSM. Aceste ordonanţe, în parte, au fost necesare, în parte cred că s-a depăşit, cum a fost avea chestiune ca posibilitatea ca un judecător să poată ajunge şi procuror general, dar în sfârşit, sunt chestiuni criticabile în acele ordonanţe. Una peste alta aceşti experţi vin mâine (joi – n.r.). S-au întâlnit azi cu serie de instituţii, de la preşedinte până la Minsiterul Justiţiei. Mâine se văd cu noi, cu CSM şi Inspecţia Judiciară”, a conchis deputatul PSD.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a anunţat, marţi, că întâlnirea dintre Comisia de la Veneţia şi reprezentanţii Parlamentului va avea loc joi. El a afirmat că discuţiile se vor baza pe legile justiţiei, nu pe modificarea codurilor penale.

”Comisia de la Veneţia se va întâlni cu noi joi. Până atunci reprezentanţii Comisiei de la Veneţia se vor întâlni cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei, CSM şi aşa mai departe. Comisia de la Veneţia va veni punctual să discute pe legile justiţiei. Aşa cum ştiţi, pârâcioşii de serviciu, PNL şi USR, au mers la Strasbourg şi s-au plâns că nu ştiu ce s-a întâmplat. În aceste condiţii Comisia de la Veneţia a venit să vadă dacă OUG 90,92,7, prin modificările care s-au făcut s-au adus atingere la legile justiţiei. Vom avea un punct de vedere la această întâlnire, dar nu avea nicio legătură modificarea Codului penal cu discuţia pe legile justiţiei cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia. De aceea nu am amânat discuţiile”, a declarat Florin Iordache, în Parlament.

Întrebat dacă se aşteaptă ca experţii de la Veneţia să critice modificările aduse Codului penal, Iordache a răspuns: „Criticile pe care le-a avut Comisia de la Veneţia le-am explicat celor care au vrut să audă. Cine vrea să critice, poate să critice indiferent de argumentele aduse de noi. Legislaţia şi deciziile CCR ţin cont şi de tratatele şi de legislaţia internaţională cât şi de acele prevederi pe care cineva doreşte să le critice. Cine e de bună credinţă le ia ca atare, cine nu e de bună credinţă atacă şi contestă la infinit”.

Întâlnirea are loc după ce Parlamentului a aprobat proiectele de lege privind modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală.

Întâlnirea dintre Toader şi delegaţia Comisiei de la Veneţia

Ministrul demisionar al Justiţiei a avut o întrevedere, miercuri dimineaţa, cu delegaţia Comisiei de la Veneţia, subiectele abordate fiind modificarea celor trei legi ale justiţiei şi ordonanţele de urgenţă ale Guvernului în domeniu, anunţă Tudorel Toader.

"În data de 24 aprilie 2019, ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a avut o întrevedere, la sediul Ministerului Justiţiei, cu delegaţia Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), compusă din doamna Claire Bazy-Malaurie, domnul Martin Kuijer, domnul Nicolae Esanu, domnul Kaarlo Tuori (membri ai Comisiei de la Veneţia) şi domnul Grigory Dikov (Secretariatul Comisiei de la Veneţia)", se arată într-un comunicat de presă postat pe pagina de Facebook a lui Tudorel Toader.

Ministrul demisionar al Justiţiei precizează că subiectele abordate în cadrul discuţiei au vizat aspecte privitoare la legile justiţiei, cu un accent pe cele cinci ordonanţe de urgenţă ale Guvernului iniţiate de către Ministerul Justiţiei şi adoptate în perioada septembrie 2018 – martie 2019, respectiv OUG nr. 77/2018, OUG nr. 90/2018, OUG nr. 92/2018, OUG nr. 7/2019 şi OUG nr. 12/2019.

Şi Klaus Iohannis a discutat cu delegaţia Comisiei de la Veneţia despre OUG emise în domeniul justiţiei, a informat Administraţia Prezidenţială Şeful statului le-a spus oficialilor străini că PSD foloseşte excesiv ordonanţele de urgenţă, iar acest lucru a devenit o „problemă serioasă”.

Şeful statului a discutat, miercuri la Palatul Cotroceni, cu delegaţia Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia), despre evoluţiile legislative din domeniul justiţiei generate de adoptarea, de către Guvern a celor cinci ordonanţe de urgenţă începând cu luna septembrie 2018 (OUG nr. 77/2018, OUG nr. 90/2018, OUG nr. 92/2018, OUG nr. 7/2019 şi OUG nr. 12/2019), a transmis Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă remis, miercuri, MEDIAFAX.

„În cadrul discuţiilor, Preşedintele României şi-a exprimat nemulţumirea faţă de modul defectuos în care PSD legiferează, cel mai recent exemplu fiind adoptarea modificărilor la Codurile Penale. Acest mod de legiferare are un caracter extrem de nociv şi creează, deliberat, instabilitate în interiorul sistemului de justiţie”, a mai precizat sursa citată.

Reprezentanţii Comisiei de la Veneţia sunt săptămâna aceasta în România pentru a avea discuţii cu reprezentanţii instituţiilor de forţă din justiţie pe tema modificării legilor Justiţiei, a înfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) şi a modificărilor preconizate de puterea PSD-ALDE la codurilor penale, pregătită de puterea PSD-ALDE, au declarat pentru MEDIAFAX surse autorizate din domeniul justiţiei.

Delegaţia are programate întâlniri şi cu membrii din conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), a Parchetului de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3781 / 4448
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...