ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Fostul preşedinte al CJ Braşov Aristotel Căncescu, trimis în judecată de DNA; prejudiciu în dosar - 12,8 milioane de lei

14 Ianuarie 2019   |   AGERPRES

Căncescu va fi judecat, alături de alte şapte persoane fizice şi trei persoane juridice, într-un dosar privind atribuirea şi executarea unui contract privind modernizarea de refugii şi trasee turistice în judeţul Braşov din bani publici.

 
 
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Braşov Aristotel Căncescu a fost trimis în judecată, luni, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Braşov într-un dosar în care este acuzat de fapte de corupţie, prejudiciul fiind estimat la 12,8 milioane de lei, se arată într-un comunicat de presă transmis de DNA.

Potrivit sursei citate, Căncescu va fi judecat, alături de alte şapte persoane fizice şi trei persoane juridice, într-un dosar privind atribuirea şi executarea unui contract privind modernizarea de refugii şi trasee turistice în judeţul Braşov din bani publici.

În acelaşi dosar vor mai fi judecaţi, printre alţii, fostul administrator public al judeţului Braşov şi preşedinte al comisiilor de evaluare şi de negociere a ofertelor, Petru Radu Ispas, directorul executiv al Direcţiei Investiţii, Urbanism, Amenajarea Teritoriului (DIUAT) din cadrul CJ Braşov şi membru al comisiilor de evaluare şi negociere a ofertelor, Cristian Emil Cirica, fostul şef al Serviciului Achiziţii Publice, ulterior director al DIUAT şi membru al comisiilor de evaluare şi negociere a ofertelor, Emilia Iordan, directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont şi preşedinte al comisiei de recepţie a lucrărilor, Ciprian Pais, sau Nicolae Rădoiu, care, la data faptelor, era consilier judeţean - Serviciul Achiziţii Publice - Compartimentul Lansare, Urmărire, Evaluare Investiţii în judeţul Braşov şi ulterior în cadrul Serviciului Investiţii, Achiziţii Publice şi membru în procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare.


De asemenea, în judecată au fost trimişi administratorul şi directorul general al societăţii comerciale Ramb Sistem SRL Braşov, Gabriel Bâgiu, şi, respectiv, Virgil Rezuş, administratorul societăţii Pyo SRL, Ovidiu Parfene, şi administratorul societăţii Romtrans Construct Gmbh SRL, Nicolae Emilian Pătraşcu.

Potrivit procurorilor, în perioada iunie 2009 - ianuarie 2012, fostul preşedinte al CJ, alături de funcţionarii instituţiei, a folosit funcţia publică de autoritate locală în interesul societăţii Ramb Sistem SRL şi al lui Gabriel Bâgiu, cel care deţinea şi administra această societate şi căreia i-a fost atribuită, cu încălcarea dispoziţiilor legislaţiei în materie, un contract de achiziţii publice derulat de CJ Braşov vizând "Dezvoltarea infrastructurii turistice din zona montană înaltă - modernizarea bazelor de salvare, refugii alpine şi trasee turistice".

Concret, cei şase funcţionari publici "au iniţiat şi coordonat o procedură formală de achiziţii publice în cadrul căreia trebuia declarată câştigătoare inculpata SC Ramb Sistem SRL".

"După ce membrii comisiei de selecţie a ofertelor au declarat inacceptabilă oferta singurului participant, inculpata SC Ramb Sistem SRL, contractul respectiv a fost atribuit aceleiaşi societăţi, printr-o procedură de negociere directă fără publicarea unui anunţ de participare, în condiţiile în care oferta depusă nu era conformă, firma respectivă necalificându-se din punct de vedere al capacităţii tehnice şi profesionale", se arată în comunicatul DNA.

De asemenea, aceştia "au iniţiat şi coordonat procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare vizând achiziţia unor lucrări suplimentare la acea investiţie, deşi acestea nu îndeplineau caracterul imprevizibil prevăzut de lege, activităţi finalizate cu încheierea unui act adiţional prin care a fost suplimentată valoarea contractului cu suma de 1.244.999,68 lei cu TVA", dar în acelaşi timp "au semnat şi aprobat decontarea sumelor pretinse de inculpata SC Ramb Sistem SRL, în condiţiile în care lucrările erau neexecutate, executate necorespunzător, supraevaluate şi unele neprevăzute în ofertă. Mai mult, lucrările au fost subcontractate nelegal, fiind interzis expres acest lucru chiar prin contract".

Procurorii DNA susţin că, pe 18 ianuarie 2012, deşi nu a fost efectuată nicio examinare faptică a lucrărilor existente, Aristotel Căncescu a dat dispoziţii să fie admisă fără obiecţii recepţia la terminarea lucrărilor pentru toate obiectivele care au făcut obiectul respectivului contract de lucrări. Astfel, au fost semnate mai multe documente de către membrii comisiei de recepţie, de reprezentantul societăţii executante, dar şi de dirigintele de şantier, Ionuţ Aghiană, documente în care s-a consemnat că valoarea totală a investiţiei este în sumă de 13.561.433 lei.

Prin aceste demersuri, funcţionarii au prejudiciat bugetul local al judeţului Braşov cu suma de 12.863.382 lei, concomitent cu asigurarea unui folos necuvenit, în cuantum 13.519.882 lei, pentru societatea Ramb Sistem SRL.

Totodată, în perioada decembrie 2010 - ianuarie 2012, Gabriel Bâgiu, beneficiind de ajutorul a doi dintre inculpaţii din dosar, Pătraşcu Nicolae Emilian şi Parfene Ovidiu, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale, a înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii operaţiuni comerciale fictive, pretins derulate cu societăţile administrate de ultimii doi.

"Prin această conduită infracţională, a fost cauzat bugetului consolidat al statului un prejudiciu în valoare totală de 3.064.824 lei (compus din TVA în valoare de 959.402 lei, impozit pe profit în valoare de 639.601 lei). În cauză, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Braşov a precizat că se constituie parte civilă în cadrul procesului penal cu suma totală de 3.168.502 lei. De asemenea, Consiliul Judeţean Braşov a comunicat că se constituie parte civilă, fără însă a preciza cu ce sumă anume", se menţionează în comunicat.

Procurorii au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin celor 14 persoane fizice şi juridice trimise în judecată.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Braşov, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 422 / 18613
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mihai Mareș, coordonator Mareș Danilescu Mareș, a devenit membru al Academiei Internaționale a Litigatorilor specializați în Infracțiuni Financiare. Colaborare cu profesioniști de top în materie de litigii
Rundă de promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații. Șapte avocați urcă în ierarhia firmei
The Lawyer European Awards 2019: Zamfirescu Racoți & Partners are cea mai bună echipă de litigii din Europa
Mandate complexe și variate în practica de Dreptul muncii de la Bondoc & Asociații. Mihaela Bondoc, Partener: Experiența în a lucra cu echipe pluridisciplinare este importantă când asiști clienții în restructurarea businessului
Dentons lansează “Ghidul de investiții în proiecte de energie regenerabilă in Europa”, ediția 2019
RTPR Allen & Overy își consolidează echipa de litigii. Alexandru Stănoiu se alătură firmei, în poziția de Counsel
Avocații Voinescu Lawyers obțin clasarea pentru una dintre societățile importante din domeniul pazei și protecției
LadyLawyer.ro | Doamnele avocat dețin o pondere importantă în cadrul D&B David și Baias. Portretele unor avocate de succes și lunga listă a proiectelor coordonate
LegiTeam: PeliFilip is looking for an Associate (Finance & Banking )
LegiTeam: VASS Lawyers is looking for Mid-level to Senior Attorney, Corporate & Employment
LadyLawyer.ro | Doamnele avocat de la Mușat & Asociații s-au remarcat în toate ariile de practică și au gestionat proiecte mari, asumându-și standarde de exigență și rigurozitate maxime. ”Profesia modelează persoanele care i se dedică și intensifică anumite trăsături în toți”
Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ICCJ | Organele fiscale, obligate la plata unor daune interese de 2,8 mil. lei către clientul asistat. Instanța a clarificat și situația transferului administrativ al contribuabilului
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...