ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Generalul George Voinescu (SRI): Situaţia privind bugetul a luat o turnură gravă. Vorbim despre diminuarea capacităţii statului Român de a răspunde ameninţărilor

13 Februarie 2019   |   AGERPRES

”Serviciul a avut şi are toată înţelegerea pentru contextul economic în care ne aflăm, iar atunci când a trebuit să facă sacrificii nu a ezitat să o facă. Dar din păcate pentru cifrele actuale serviciul nu are nicio soluţie”, a arătat generalul.

 
 
Generalul George Voinescu, adjunct al directorului SRI, susţine că diminuarea bugetului serviciului este sinonimă cu diminuarea capacităţii operaţionale a instituţiei şi atrage atenţia că situaţia privind bugetul a luat o turnură gravă şi în acelaşi timp alarmantă.

"Diminuarea bugetului (SRI - n.r.) este sinonimă cu diminuarea capacităţii operaţionale a serviciului, iar un Serviciu de Informaţii slab capacitat înseamnă viteză de reacţie redusă. Încă o dată, nu vorbim de diminuarea bugetului, vorbim despre diminuarea capacităţii statului Român de a răspunde ameninţărilor cu care ne confruntăm în această perioadă. În momentul de faţă apreciez că s-a trecut de linia roşie, că punem în pericol securitatea naţională. Aprobarea bugetului pe coordonatele actuale anulează multe dintre acţiunile serviciului, iar o eventuala revenire ne va costa şi mai mulţi bani. În contextul de faţă, nu vom mai putea spune că România este un stat sigur pentru că nu are bani să fie un stat sigur. Am încredere (...) că m-am făcut înţeles, că putem conştientiza cu toţii pericolul în care ne aflăm şi că la finalul acestor zile se vor lua deciziile cele mai corecte şi cele mai înţelepte", a declarat generalul George Voinescu, la dezbaterile pe bugetul SRI din Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului.


În opinia sa, situaţia privind bugetul "a luat o turnură gravă şi în acelaşi timp alarmantă". "Mărturisesc că este pentru prima oară în cariera mea când mă confrunt cu un buget total nesustenabil. Serviciul a avut şi are toată înţelegerea pentru contextul economic în care ne aflăm, iar atunci când a trebuit să facă sacrificii nu a ezitat să o facă. Dar din păcate pentru cifrele actuale serviciul nu are nicio soluţie. Am prezentat aseară cum era în prima fază bugetul instituţiei, unde cheltuielile de personal reprezentau aproape 84%, toate ca urmare a modificărilor legislative produse în anul 2018. Este o percepţie eronată, generalizată în spaţiul public, o percepţie pe care regretabil nimeni nu se grăbeşte să o corecteze", a spus adjunctul directorului SRI.

El a precizat că o scădere suplimentară cu 445.000.000 a sumelor alocate serviciului înseamnă blocajul efectiv al activităţii serviciului.

"Realitatea este alta în acest moment, o scădere suplimentară cu 445.000.000 a sumelor alocate serviciului înseamnă blocajul efectiv al activităţii serviciului în ceea de a doua parte a anului curent. Înseamnă că nu vom avea salariile sau fondurile necesare plăţii pensiilor şi salariilor pe patru luni de zile, înseamnă că nu vom avea asigurate pentru o perioadă de trei luni fondurile plăţii facturilor la utilităţi, cheltuielile operative ale serviciului cele cuprinse în planul de cooperare precum şi alte cheltuieli de funcţionare. Înseamnă amânarea termenelor de finalizare sau blocarea tuturor proiectelor investiţionale iniţiate. Fac precizarea că pe 15 aprilie avem un obiectiv care trebuie pus în funcţiune pentru care trebuia să plătim 19,3 milioane lei din 10 milioane câţi au mai rămas la cheltuieli pentru investiţii este foarte greu. Ne întrebăm cu toată onestitatea cum să procedăm aplicând legislaţia referitoare la plata actualilor şi foştilor angajaţi şi cea privind responsabilităţile SRI în asigurarea securităţi naţionale şi bineînţeles ce rezultă în această seară - reducerea de buget", a explicat Voinescu.

El a susţinut că eventualele constrângeri bugetare vor pune în pericol securitatea cetăţeanului.

"Securitatea cetăţeanului este un element esenţial şi multe lucruri care ni se par normale astăzi ca stat civilizat vor fi puse în pericol de eventualele constrângeri bugetare. Multe dintre succesele operaţionale ale serviciului nu se văd la televizor şi nu ajung în presă din raţiuni contra-informative. Nu ne putem face reclamă şi nu putem pune succesele operaţionale pe masă, dar vă pot afirma cu convingere faptul că fără SRI România ar arăta altfel astăzi", a menţionat Voinescu.

El a invitat parlamentarii să facă o analiză riguroasă şi să decidă care sunt zonele de activitate ale serviciului care nu ar trebui bugetate. "Ce domenii aflate în responsabilitatea şi competenţa legală a SRI nu ar mai trebui investigate. Prevenirea şi combaterea terorismului, securitatea cibernetică, contra-spionajul, securitatea energetică şi promovarea intereselor şi oportunităţilor economice ale României. Ţara noastră este una dintre puţinele ţări europene în care nu a avut loc niciun atentat terorist. (...) În egală măsură ameninţarea cibernetică ne obligă să ţinem pasul cu tehnologia utilizată de agresori. (...) Tot din perspectiva cibernetică aduc în discuţie contextul electoral din acest an - imaginaţi-vă un atac cibernetic reuşit asupra infrastructurii informatice utilizate în cadrul scrutinelor europarlamentar şi prezidenţial decideţi dumneavoastră relevanţa acestuia în ecuaţia democraţiei", a punctat generalul SRI.

De asemenea, el a punctat că activităţile de contraspionaj derulate de serviciu deşi la prima vedere nu implică eforturi considerabile permanente, cu atât mai mult intruziunea şi ofensivitatea actorilor statali este una la cote semnificative anul acesta având în vedere mandatul României la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

"Vă rog să faceţi un exerciţiu de imaginaţie în care informaţii cu valenţe strategice ale Uniunii Europene sau NATO gestionate în prezent de România ar fi obţinute de entităţi externe şi utilizate împotriva noastră şi a partenerilor europeni şi euroatlantici. SRI a avut constant ca prioritate asigurarea suportului informativ pentru factorii de decizie în stat pe zona de securitate economică în special pentru asigurarea securităţii energetice. Actuala conjunctură regională şi internaţională impune cu mai multă atenţie date fiind riscurile de obţinere de către entităţi ostile statale sau non-statale a unor pârghii economice cu impact major. Dezechilibrele în funcţionarea şi stabilirea sistemului energetic naţional, riscul de punere în dependenţă sau perturbarea exploatării normale a infrastructurilor cu valenţe critice. În lipsa unor capacităţi eficiente şi adaptate continuu pentru prevenţie şi reacţie rapidă anticiparea, gestionarea acestor ameninţări de securitate devin imposibile. Ajutaţi-ne dvs care dintre aceste riscuri, ameninţări, oportunităţi nu mai sunt suficient de importante pentru a aloca fonduri. Trebuie să fim conştienţi cu toţii de consecinţele deciziei de astăzi şi să vă asumaţi posibilele efecte din punctul de vedere al securităţii naţionale", a mai explicat Voinescu.

El a mai precizat că recentele restricţii bugetare nu fac altceva decât să încetinească şi să slăbească activitatea de culegere de informaţii prin amânarea unor proiecte vitale, stagnarea celor în derulare sau restrângerea artificială a planului de măsuri propuse pentru anul 2019.

Comisiile de buget-finanţe ale Parlamentului au acordat marţi raport favorabil bugetului Serviciului Român de Informaţii aprobând o diminuare faţă de forma transmisă de Guvern Parlamentului cu 150 de milioane de lei.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4273 / 4448
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...