ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ioana Vonica, soţia fondatorului Polisano, condamnată la 5 ani închisoare în dosarul reţetelor false

24 Iulie 2020   |   AGERPRES

Decizia nu este însă definitivă şi poate fi atacată cu apel.

 
 
Ioana Vonica, soţia omului de afaceri Ilie Vonica din Sibiu care s-a sinucis în anul 2014, a fost condamnată de Tribunalul Bucureşti la 5 ani închisoare cu executare pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani, în dosarul reţetelor false.

Procesul în acest caz a durat şase ani, însă decizia nu este însă definitivă şi poate fi atacată cu apel.

În anul 2014, Ilie Vonica, fondatorul grupului farmaceutic Polisano, s-a aruncat de pe terasa casei sale din Sibiu şi a decedat la spital. Omul de afaceri sibian a lăsat în urma sa o scrisoare de cinci pagini, în care menţiona scandalul reţetelor false, în care era implicată soţia sa.

Conform deciziei Tribunalului Bucureşti, Ioana Vonica a primit 5 ani închisoare pentru înşelăciune în formă continuată (1.100 de acte materiale şi un prejudiciu de 8.322.776 lei în dauna CASMB), 4 ani închisoare pentru evaziune fiscală în formă continuată (74 de acte materiale şi un prejudiciu la bugetul consolidat al statului de 1.727.372 de lei) şi 4 ani închisoare pentru spălarea banilor în formă continuată (29 de acte materiale şi o sumă spălată de 8.322.776 lei), fapte săvârşite în perioada octombrie 2008 - decembrie 2010.


Tribunalul a decis că pedepsele sunt concurente, urmând ca Ioana Vonica să fie execute condamnarea cea mai grea de 5 ani închisoare.

În acelaşi dosar, trei medici de la Spitalul Fundeni - Otilia Fănica Georgescu, Aristica Poenaru Smântână şi Emilia Niculescu-Mizil - au primit câte 4 ani închisoare cu executare pentru complicitate la înşelăciune.

Alte condamnări: Decebal Valentin Oprea - 5 ani închisoare, Bogdan Mihai Năstăsie - 4 ani şi Iuliana Ilincea - 5 ani.

De asemenea, Anca Mariana Hotinceanu şi Alina Ioana Mănescu, diriginţi de farmacie, au primit câte 3 ani închisoare cu suspendare.

Pe latură civilă, Tribunalul a constatat că prejudiciile produse prin infracţiunile de evaziune fiscală şi înşelăciune au fost parţial recuperate de ANAF de la SC Sibpharmamed SRL.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti susţin că, în luna decembrie 2010, cu ajutorul lui Decebal Oprea şi Bogdan Năstăsie, Ioana Vonica şi Iuliana Ilincea, reprezentante ale Sibpharmamed SRL, au creat circuite economice şi financiare fictive pentru sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat, constând în TVA şi impozit pe profit.

Astfel, Decebal Oprea şi Bogdan Năstăsie au pus la dispoziţia inculpatelor Ioana Vonica şi Iuliana Ilincea firmele cu comportament de tip fantomă SC F.L. SRL şi SC BMG Interservice SRL, de la care inculpatele au înregistrat în numele SC Sibpharmamed SRL achiziţii fictive de medicamente oncologice şi hematologice.

De asemenea, Oprea şi Năstasie au emis, în numele celor două societăţi comerciale pe care le reprezentau, 74 de facturi fiscale fictive - în valoare totală de 7.531.342 lei - facturi fiscale pe care SC Sibpharmamed SRL le-a înregistrat contabil şi declarat fiscal, deşi operaţiunile atestate de acestea nu s-au realizat în realitate.

Cele 74 de facturi fiscale atestau, în mod nereal, că SC Sibpharmamed SRL ar fi achiziţionat de la SC F.L. SRL şi SC BMG Interservice SRL medicamente oncologice şi hematologice. SC Sibpharmamed SRL a introdus medicamentele doar scriptic în gestiunea societăţii, marfa nefiind în realitate livrată.

În aceeaşi perioadă, Ioana Vonica şi Iuliana Ilincea au decontat, în mod ilegal, de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, 1.100 de reţete fictive în valoare totală de 8.322.766 lei, cunoscând caracterul fals al acestora.

Reţetele fictive au fost întocmite de mai mulţi medici specialişti (hematologi), printre care Emilia Niculescu-Mizil, Aristica Poenaru Smântână şi Otilia Fănica Georgescu, care au completat în fals aceste reţete, cunoscând că urmau a fi introduse la decontare, prin intermediul unui lanţ de farmacii, ce aparţine de SC Sibpharmamed SRL.

Astfel, medicii specialişti au prescris 1.100 reţete medicale false, eliberate pe numele mai multor pacienţi, fără ca aceştia din urmă să beneficieze de medicamentele prescrise în acest fel.

Din sumele de bani decontate de CASMB, 7.531.342 de lei au intrat în conturile SC Sibpharmamed SRL, care le-a virat ulterior, integral, în conturile SC F.L. SRL şi SC BMG Interservice SRL, de unde au fost retrase în numerar de către Decebal Oprea şi Bogdan Năstăsie sau virate în alte conturi ale unor societăţi, controlate tot de aceştia, asigurându-se astfel o aparenţă de legalitate a acestor tranzacţii şi a originii banilor.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2453 / 4454
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...