ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministrul Justiţiei: Cred că trebuie să facem mai mult pentru cooperarea judiciară europeană

23 Mai 2022   |   Agerpres

El a participat la o ceremonie organizată de Ambasada Italiei la Bucureşti pentru comemorarea a 30 de ani de la atentatul mafiei asupra judecătorului Giovanni Falcone.

 
 
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, luni, că este nevoie de eforturi suplimentare privind cooperarea judiciară europeană, astfel încât "hotărârile judecătoreşti să fie recunoscute şi legea să fie aplicată uniform pe tot cuprinsul UE".
 
El a participat la o ceremonie organizată de Ambasada Italiei la Bucureşti pentru comemorarea a 30 de ani de la atentatul mafiei asupra judecătorului Giovanni Falcone.
 
În cadrul acestui eveniment, desfăşurat în Parcul Kiseleff, unde este amplasată o plăcuţă în memoria magistraţilor italieni Giovanni Falcone si Paolo Borsellino, au mai avut intervenţii ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, şi ambasadorul Italiei la Bucureşti, Alfredo Durante Mangoni.
 
Cred că trebuie să facem mai mult pentru cooperarea judiciară europeană, astfel încât hotărârile judecătoreşti să fie recunoscute şi legea să fie aplicată uniform pe tot cuprinsul Uniunii Europene, pentru că numai în acest fel cetăţenii din toate ţările membre ale Uniunii Europene vor avea egală protecţie faţă de lege şi li se va cere şi impune un egal respect faţă de lege", a afirmat Predoiu, după ceremonie.
 
În intervenţia sa, ministrul a subliniat că felul cel mai simplu în care ar putea fi cinstită munca magistratului asasinat în urmă cu trei decenii şi a tuturor celor care i-au urmat "ar fi ca fiecare, în funcţia de stat, în magistratură, să-şi facă datoria, să urmeze calea profesionalismului, încrederii în lege şi în stat, calea muncii neobosite pentru prevalenţa competenţei, în dauna diletantismului, cum spunea Falcone".
 
"Nu există cale mai sigură pentru protejarea drepturilor cetăţenilor decât întărirea statului prin aplicarea legii. Astăzi, la 30 de ani de la asasinarea lui Giovanni Falcone, când asistăm în lume la o teribilă încleştare între democraţie şi autoritarism, (...) munca, lupta şi sacrificiul magistratului Giovanni Falcone ne apar în faţă cu şi mai mare măreţie. Înţelegem şi mai bine că Falcone nu a fost doar un magistrat devotat legii, ci a fost un vizionar şi un om de stat cu o profundă înţelegere a sensului muncii sale de magistrat, respectiv aplicarea legii pentru protejarea cetăţenilor", a punctat Predoiu.
 
La rândul său, ministrul Lucian Bode a evocat personalitatea şi activitatea magistraţilor Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino. "Moştenirea lor este vie şi astăzi în miile de poliţişti, procurori şi judecători care şi-au făcut un ţel, un crez, din a trimite infractorii acolo unde le este locul, pentru că nimeni nu poate ucide dreptatea", a afirmat ministrul de Interne.
 
El a subliniat că lupta de combatere a criminalităţii grave şi organizate trebuie să fie una permanentă". "Autorităţile statului nu au voie să lase garda jos, iar oamenii legii, fie ei poliţişti sau magistraţi, au obligaţia să-şi facă treaba cu profesionalism şi responsabilitate. Cooperarea între state pe linia judiciară sau poliţienească este decisivă în limitarea la maxim a efectelor nefaste ale criminalităţii sub diversele sale forme asupra societăţii", a adăugat Lucian Bode.
 
Ambasadorul Italiei a amintit că Falcone este cel care a elaborat celebra strategie investigativă "follow the money" (urmăreşte traseul banilor - n.r.), "pentru a sonda nivelul de infiltrare mafiotă în ţesutul social şi în economie".
 
"Lui i se datorează şi combaterea obţinerii veniturilor ilicite, confiscarea bunurilor personale ale exponenţilor crimei organizate, destinate apoi scopurilor sociale şi crearea de specializări investigative anti-mafia, coordonarea şi schimbul de informaţii", a completat Alfredo Durante Mangoni.
 
Magistraţii Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino au devenit simbolul luptei împotriva criminalităţii organizate după ce, în urmă cu 30 de ani, au fost ucişi în atentate organizate de mafie la data de 23 mai 1992, respectiv 19 iulie a acelaşi an.
 
În atentatele cu bombă îndreptate împotriva celor doi magistraţi au murit opt poliţişti şi Francesca Morvillo, soţia lui Giovanni Falcone, ea însăşi fiind magistrat. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1022 / 4451
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...