ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

PE susţine că L.C. Kovesi este competentă pentru candidatura la şefia Parchetului European. Scrisoare către Tajani: Reluăm negocierile când Consiliul UE se întoarce cu un nou candidat

12 Aprilie 2019   |   Mediafax

Documentul adresată preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, este semnată de toţi cei trei membrii din cadrul echipei de negociere pentru desemnarea procurorului-şef european din PE.

 
 
Echipa Parlamentului European pentru şefia Parchetului UE i-a transmis o scrisoare preşedintelui PE, Antonio Tajani, în care precizează că negocierile cu Consiliul UE nu vor fi reluate dacă instituţia nu va veni cu un nou candidat, potrivit documentului postat de Siegfried Mureşan pe Facebook.

„Delegaţia Parlamentului este foarte deschisă continuării negocierilor cu Consiliul de îndată ce acesta se poate întoarce la masa negocierilor cu o nouă abordare, luând în considerare preocupările Parlamentului. Câtă vreme acest lucru nu se întâmplă, nu vedem posibilitatea de a ajunge la un acord şi suntem nevoiţi să vă informăm că pentru moment niciun acord nu a fost stabilit între cele două echipe de negociatori cu privire la alegerea procurorului-şef european”, se arată în scrisoarea transmisă preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, de către echipa de negociere pentru desemnarea procurorului-şef european.


Oficialii europeni amintesc de atacurile venite din România la adresa Laurei Codruţa Kovesi, care ar putea influenţa candidatura ei pentru funcţia de procuror-şef european.

„În lumina recentelor evenimente din România, unde candidatul Parlamentului a fost pus sub control judiciar şi a fost atacat moral şi profesional de către autorităţile române, delegaţia Parlamentului a insistat că discuţiile nu pot continuă că şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, ingnorand situaţia politică actuală din România care afectează direct candidatură doamnei Kovesi (trebuie să notăm şi faptul că decizia asupra controlului judiciar a fost ridicată de către Înaltă Curte a României în 3 aprilie 2019)”, se mai arată în scisoarea transmisă lui Antonio Tajani.

Echipa de negociere a PE susţine că această situaţie ar putea afecta şi candidatura susţinută de Consiliul UE pentru funcţia de procuror-şef european.

„Nu poate fi ignorat faptul că situaţia descrisă anterior ar putea fi în detrimentul candidatului Parlamentului European şi ar putea, de asemenea, afecta şi candidatul Consiliului, pe care Parlamentul nu-l susţine. Lipsa de voinţa a Consiliului să recunoască faptul că ultimele evenimente din România reprezintă o criză judiciară care subminează candidatul Parlamentului a fost considerată drept innacceptabila de către delegaţia Parlamentului, care a cerut un mandat de negociere reînnoit din partea COREPER. Delegaţia Consiliului a afirmat că EPPO a fost pe fiecare agendă a COREPER şi a refuzat să ia în considerare această sugestie. Negociatorii Parlamentului au subliniat alte elemente care sunt relevante pentru decizie, precum faptul că doamna Kovesi este foarte competentă, şi au reamintit că dumneavoastră, în numele Parlamentului, aţi scris deja o scrisoare Consiliului în martie anul curent, în care cereaţi Consiliului să respecte principiul balanţei de gen în numirile în poziţiile cheie ale UE”, potrivit sursei citate.

Echipa PE susţine că L.C. Kovesi este competentă pentru candidatura la şefia Parchetului European.

„Negociatorii Parlamentului au subliniat alte elemente care sunt relevante pentru decizie, precum faptul că doamna Kovesi este foarte competentă, şi au reamintit că dumneavoastră, în numele Parlamentului, aţi scris deja o scrisoare Consiliului în martie anul curent, în care cereaţi Consiliului să respecte principiul balanţei de gen în numirile în poziţiile cheie ale UE. În plus, a fost menţionat şi faptul că România nu deţine nicio poziţie cheie în cadrul UE. Cu toate acestea, argumentele nu au reuşit să schimbe poziţia delegaţiei Consiliului privind reînnoirea mandatului”, se mai arată în scrisoarea echipei de negociere din Parlamentul European pentru desemnarea procurorului-şef european”, conform textului scrisorii.

Documentul adresată preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, este semnată de toţi cei trei membrii din cadrul echipei de negociere pentru desemnarea procurorului-şef european din PE.

Echipa Parlamentului European şi Consiliul UE au anulat, miercuri, a patra rundă de negocieri pentru şefia Parchetului European. În urmă cu o săptămână Consiliul UE a reiterat susţinerea pentru numirea francezului Jean-Francois Bohnert în funcţia de procuror-şef european, semnalând că negocierile ar putea fi transferate viitoarei legislaturi a Parlamentului European.

În urma unui vot secret, în luna februarie, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kövesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european. Rezultatul a fost: Laura Codruţa Kovesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot. Kovesi a fost preferată anterior şi în Comisia CONT.

În schimb, în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene, Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc pe lista pentru desemnarea procurorului-şef european, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3856 / 4448
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...