ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Procesul lui Dragnea, ultimul termen. DNA renunţă la cererile de sesizare a CCR

20 Mai 2019   |   Mediafax

Instanţa supremă a luat act de retragerea cererilor DNA de sesizare a Curţii.

 
 
Procurorul de şedinţă din procesul lui Liviu Dragnea a anunţat, luni, instanţa supremă, că renunţă la cele două solicitări de sesizare a Curţii Constituţionale, dar şi la cererea de schimbare a încadrării juridice pentru trei inculpaţi, instanţa luând act de aceste renunţări. Între timp, având în vedere amânarea de la CCR a soluţiei pe constituirea completurilor, avocaţii lui Liviu Dragnea contestă pe fond completul de 3 judecători.

Decizia DNA de luni vine după ce în luna aprilie, procurorul de la termenul respectiv, Raluca Mirică, a solicitat ca instanţa să sesizeze Curtea Constituţională cu două excepţii de neconstituţionalitate.

"Vă rog să luaţi act că renunţăm la susţinerea acestora. Din punctul nostru de vedere, niciuna nu are legătură cu soluţionarea acesteia cauze", a spus în faţa judecătorilor procurorul DNA.


Instanţa supremă a luat act de retragerea cererilor DNA de sesizare a Curţii.

Apoi, procurorul DNA a renunţat şi la solicitarea proprie de schimbare a încadrării juridice a trei inculpaţi, printre care şi Liviu Dragnea.

"În raport de limitele apelului declarat de noi, care vizează 3 din 11 inculpaţi, apreciez că solicitarea de analizare a încadrarii juridice ar crea premisele unei analize inechitabile pentru toţi inculpaţii. Abuzul în serviciu este comis în participaţie, ca şi falsul intelectual, iar încadrarea juridice ar trebui făcută în echitate. Prin cererea noastră, nu s-ar putea schimba. Renunţăm şi la cererea de schimbare a încadrării juridice", a anunţat procurorul.

Judecătorii instanţei supreme au luat act şi de renunţarea la cererea de schimbare a încadrării juridice.

DNA a schimbat procurorul de şedinţă în procesul lui Liviu Dragnea. Astfel, dacă la termenul trecut procuror a fost Raluca Mirică, acum procuror de şedinţă este Elena Grecu, cea care a candidat şi pentru conducerea DNA.
Avocaţii lui Liviu Dragnea contestă constituirea completului de 3 judecători de pe fond

Avocatul lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu, a contestat, luni, maniera în care a fost constituit completul de 3 judecători de pe fond, când liderul PSD a fost condamnat la 3,5 ani de închisoare cu executare, acuzând membrii Colegiului de conducere ÎCCJ de ”autoritate folosită cu exces de putere".

"Am studiat site-ul ÎCCJ şi am constatat că există elemnete care ne pun în dificultate în ceea ce privelşte judecata. Invocăm o nulitate parţială a Colegiului din iunie 2017 prin care a fost stabilită componenţa completului de 3 şi modificată ulterior componenţa. A fost înlocuit un judecător cu altul. Această hotărâre a Colegiului creează suspiciuni cu privire la legalitatea completului şi includerea lui Epure în locul lui Dascăl. Citaţi Colegiul de conducere şi Înalta Curte astfel încât ei să-şi poată formula apărarea (...) Credem că există o autoritate care a fost folosită cu exces de putere, iar cele două hotarari ale Colegiului au fost date cu exces. Noi considerăm că articolul cu privire la specializarea completelor trebuia obligatoriu aplicat şi acesta este al doilea motiv pentru care credem că deciziile Colegiului au fost nelegale", a declarat Flavia Teodosiu, avocata lui Liviu Dragnea în faţa judecătorilor.

Apărătorul lui Liviu Dragnea a invocat în proces şi două excepţii de neconstituţionalitate.

"Invocăm o excepţie pe articolul 421. Această dispoziţie încalcă dreptul la apărare. Proba se obţine în procesul penal aşa cum ştim, iar dacă legea spune că la apel se precizează că se administrează doar anumite probe restrictiv se încalcă dreptul la apărare. Când un text de lege limiteaza un mijloc de probă, iar la apel se spune că se administrează doar o singură categorie de probe este îngrădit dreptul la apărare", a mai spus Flavia Teodosiu în faţa instanţei.

Cea de-a doua excepţie vizează articolul de lege referitor la schimbarea încadrării. "Ridicăm excepţia dupa ce Parchetul a solicitat cererea de schimbare a încadrării juridice. O cerere de schimbare în apel încalcă dreptul la apărare. Azi au renunţat, dar textul de lege a ridicat probleme constituţionale", a mai spus avocatul.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 149 / 19069
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu românca nominalizată la titlul de “Cel mai bun Avocat al Anului 2019” în Connecticut | Dana Bucin, partener al firmei americane Murtha Cullina LLP și consulul onorific al României: Mă bucur să asist antreprenori, investitori și oameni de afaceri din România care vor să acceseze piața SUA
LegiTeam: Job Opportunity | CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang LLP SCP – Business Development and Marketing Manager
Ministerul Finanțelor caută avocați pentru arbitraje investiționale internaționale UNCITRAL. Ofertele, așteptate până la sfârșitul lunii
LegiTeam: Reff & Associates is looking for Experienced Lawyer | Competition
LegiTeam: Reff & Associates is looking for Experienced Lawyer | Employment
Victorie importantă pentru Electrica, reprezentată de RTPR Allen & Overy şi Schoenherr într-un litigiu cu Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie
Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ÎCCJ cu privire la condițiile instituirii măsurilor asigurătorii în procedura fiscală
LegiTeam: NNDKP is recruiting lawyer with experience in Intellectual Property
LegiTeam: Wolf Theiss is looking for highly motivated lawyers - Banking & Finance | Competition | Corporate M&A | Employment
Proiectele de suflet ale avocaților | PNSA a clarificat situația juridică a Casei Enescu. Procesul de renovare poate fi finalizat, iar imobilul - inclus în proiecte culturale ambițioase
LegiTeam: NNDKP is recruiting lawyers with experience in Real Estate
LegiTeam: Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen is recruiting lawyer | Banking & Finance
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...