ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Producătorii de mobilă din România îşi rezervă dreptul de a acţiona în instanţă încercările de defăimare a sectorului (asociaţie)

19 Noiembrie 2019   |   AGERPRES

Precizările APMR survin după ce activistul de mediu Gabriel Păun, preşedintele organizaţiei Agent Green, a declarat în presa centrală că atunci "când vine vorba despre mobilă ieftină, de proastă calitate, care devastează pădurile şi se vinde pe toată planeta, România este cap de listă".

 
 
Producătorii de mobilă din România îşi rezervă dreptul de a acţiona în instanţă orice încercare de defăimare a acestui sector, indiferent că vine din partea reprezentanţilor unor ONG-uri sau a unor jurnalişti care nu se informează din mai multe surse, aşa cum cere deontologia, precizează Aurica Sereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR), într-un comunicat de presă, transmis marţi AGERPRES.

"Având în vedere eforturile pe care APMR şi companiile membre le fac pentru dezvoltarea industriei româneşti şi a exportului de mobilier, Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România îşi rezervă dreptul de a acţiona în instanţă orice încercare de defăimare a acestui sector, indiferent că vine din partea reprezentanţilor unor ONG-uri sau a unor jurnalişti care nu se informează din mai multe surse, aşa cum cere deontologia", susţine Sereny.


Precizările APMR survin după ce activistul de mediu Gabriel Păun, preşedintele organizaţiei Agent Green, a declarat în presa centrală că atunci "când vine vorba despre mobilă ieftină, de proastă calitate, care devastează pădurile şi se vinde pe toată planeta, România este cap de listă".

Reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Mobilă arată, în context, că, de peste 27 de ani, organizaţia este parte activă în reglementarea actului legislativ şi a insistat la autorităţile statului (Preşedinţie, Parlament, Guvern, Consiliul Concurenţei) pentru gestionarea durabilă a pădurilor, valorificarea superioară a masei lemnoase şi prelucrarea locală conform principiilor Codului Silvic, pentru vânzarea masei lemnoase de către RNP Romsilva sub formă de lemn fasonat şi sortat pe clase de calitate, care asigură pe de o parte valorificarea superioară a lemnului în funcţie de destinaţie, precum şi evitarea furtului din pădure, întrucât vânzarea din depozite impune măsurarea corectă a lemnului".

"Mai mult decât atât, din cauza preţurilor foarte mari practicate în România pentru vânzarea materiilor prime lemnoase şi pentru a rămâne competitivi pe piaţa externă, producătorii români de mobilă apelează la importuri pentru a-şi asigura necesarul de lemn. Din acest motiv, importul de cherestea în anul 2018 a crescut cu 30,6% ajungând la o cifră de 123,6 milioane de euro. Conform statisticii vamale, preţul mediu la importul de cherestea este mai mic cu 22,6% decât preţul mediu la exportul României de cherestea. Vă informăm că industria mobilei din România aduce, an de an, un aport pozitiv substanţial la balanţa comercială de export-import a României de peste 1,5 miliarde de euro, având un raport valoare adăugată brută/producţie de 55%, după sectorul IT, care are 57%, potrivit studiului elaborat de Ziarul Financiar împreună cu Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM), în anul 2017", se arată în comunicatul citat.

Din datele publicate, marţi, reiese faptul că producţia de mobilă este de 2,5 miliarde de euro pe an, fiind orientată cu precădere la export, în condiţiile în care 86% din ceea ce se produce se comercializează peste hotare.

În ceea ce priveşte exportul, industria românească de mobilier se află pe locul 11 în lume şi pe locul 5 în Uniunea Europeană (UE), iar principalele ţări destinatare ale exportului românesc de mobilă sunt, în ordine, Germania, Franţa, Italia, Slovacia, Cehia, Marea Britanie, Olanda, Spania, Belgia, Polonia, Suedia, Austria, Ungaria, SUA, Elveţia şi Federaţia Rusă, precizează APMR.

Totodată, cifrele arată că a crescut diferenţa între preţul de export şi cel de import de la 15,5%, în 2016, la 28,4%, în 2018, adică aproape s-a dublat.

Problema pădurilor din România va fi subiectul unui documentar produs de platforma de streaming Netflix. Activiştii de mediu, printre care şi Gabriel Păun, i-au condus pe realizatorii documentarului Netflix prin Retezat şi Domogled, pentru a vedea situaţia la faţa locului.

Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România cuprinde peste 400 de societăţi comerciale membre, având mai mult de 37.500 de salariaţi şi realizează circa 60% din producţia de mobilă din România, din care 65% se exportă.

Industria mobilei are un aport net valutar de peste 1,5 miliarde euro/an în balanţa comercială a ţării, potrivit datelor Asociaţiei.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 109 / 19713
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Avocații de concurență de la Bondoc & Asociații au în lucru proiecte care ating toate segmentele acestei arii de practică. Lucian Bondoc, Managing Partner: Suntem implicați în dosare pe toată linia, putem gestiona profesionist orice caz, de la început până la sfârșit, prin echipe mixte care includ și litigatori
Modificări importante în materie de fiscalitate, la orizont | Theodor Artenie, Tax Director - Schoenherr Tax Bucharest: Așteptăm forma finală în care vor fi adoptate proiectele de modificare a Codurilor Fiscal și de procedură fiscală. Cele două Directive europene care nu au fost încă transpuse în legislația națională ar putea genera anumite complicații pentru contribuabilii români
Țuca Zbârcea & Asociații se aliază cu Trident Capital Investments, companie fondată și condusă de Liviu Giugiumica
Allen & Overy, alături de PKO Bank Polski la finanțarea unei bănci de celule stem. Avocați din București, în echipă
CMS România își extinde echipa cu 10 avocați și își consolidează practica de drept penal, finanțe și tranzacții. Alina Tihan și Mihai Jiganie Șerban, doi avocați cu un profil profesional bine conturat și o bogată experiență, se alătură biroului CMS București
Mergermarket: Clifford Chance este Consultantul Juridic al Anului în M&A pentru Europa Centrală și de Est
Crina Baltag și Cosmin Vasile, editorii noului ghid practic multi-jurisdicțional dedicat soluționării disputelor în domeniul construcțiilor și publicat de Wolters Kluwer
CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații i-a reprezentat pe fondatorii 7Card în legătură cu investiția în proiectul Holde Agri. Echipa, coordonată de partenerul Sergiu Gîdei
Rundă de promovări la Țuca Zbârcea & Asociații | Dan Cristea și Ciprian Timofte intră în echipa partenerilor, alți cinci avocați fac un pas înainte în carieră
Confesiunile unui avocat din prima linie, partener al biroului Dentons din București și autor de cărți pentru copii vândute azi în SUA și UK. Bogdan Papandopol vorbește despre pasiunea secretă pentru scris și desenat, inspirată de ”muza” sa, care iubește ”cărțile colorate ale lui tati”
LegiTeam | Job Opportunity: DLA Piper Dinu SCA – Associate, Litigation
În spatele scenei, alături de avocații de Employment de la Wolf Theiss | Experiență vastă, acumulată într-un spectru larg de proiecte, implicare profundă, conexiuni internaționale și “outside the box thinking”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...