ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Protestul avocaţilor, pe treptele CAB: În 2019 nu putem vorbi de acelaşi nivel al onorariilor

11 Februarie 2019   |   Mediafax

Preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR), Gheorghe Florea, a spus că există resurse financiare pentru a fi mărite onorariile avocaţilor.

 
 
Mai mulţi avocaţi au protestat, luni, pe treptele Curţii de Apel Bucureşti, faţă de onorariile din oficiu, care spun ei, sunt cele stabilite din 2015 în cadrul unui protocol. Apărătorii spun că nivelul de trai din 2019 este mult mai ridicat şi au dat exemplul magistraţilor, care au salariile mărite.

„Am fost acuzaţi pe nedrept că recurgem la asemenea formă de protest pentru că este an electoral. Informez opinia publică că barourile care au iniţiat acest demers nu au alegeri anul acesta.

Este orice, numai an electoral nu. Am putea să luăm exemplul Baroului Iaşi, în care decanul este la al doilea mandat, deci nu va mai candida şi nu face demers electoral, ci se poată firesc susţinând demersul colegilor. (...) Protocolul din 2015 (cel care viza onorariile avocaţilor, n.r.) a fost negociat într-un mod atipic şi are nişte omisiuni, care trebuie completate. Totul trebuie corijat. Nu suntem la ipoteza la care vrem un nou protocol, dar vrem unul care să fie actualizat şi care să cuprindă toate prestaţiile”, a declarat Mihnea Stoica, prodecanul Baroului Bucureşti.


La rândul său, Şerban Lovin, decanul Baroului Ilfov, a precizat că principala principala revendicare a avocaţilor vizează faptul că Ministerul Justiţiei nu doreşte să renegocieze protocolul încheiat în 6 iunie 2015.

„S-a vehiculat că noi suntem cei care nu dorim. Răspunsurile de la Ministerul Justiţiei sunt trase la indigo, sunt aceleaşi răspunsuri sterile şi politicoase şi au vizat faptul că nu facem propuneri legate de cuantumul sau cum să se cuantifice onorariile. Plecând de la situaţia economică şi cea a nivelului de trai din 2015, trebuie să avem o minimă logică, un minim calcul că în 2019 nu putem vorbi de acelaşi nivel al onorariilor. (...) Vă rog să luaţi în calcul următoarea situaţie: care era salariul magistrat în 2015 şi care este salariul unui magistrat în 2019. Exact în aceeaşi măsură dorim, nu în altă măsură”, a declarat decanul Baroului Ilfov.

Totodată, preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR), Gheorghe Florea, a spus că există resurse financiare pentru a fi mărite onorariile avocaţilor.

„Din activitatea desfăşurată de un avocat la asistenţa judiciară este o sumă care este apropiată de venitul minim pe economia naţională. Din acest punct de vedere, eforturile depuse de avocaţi nu sunt eforturi care să fie aruncate în derizoriu câtă vreme sunt surse financiare bugetare prin care negocierile pot fi făcute, sunt surse financiare anunţate pentru plăţi compensatorii la cei care au făcut şi au executat pedepse executate pe bază de lege, asta înseamnă că sunt resurse şi pentru plata corespunzătoare a remuneraţiei unui avocat”, a declarat Gheorghe Florea.

Apărătorii din Bucureşti s-au strâns, pe treptele Curţii de Apel Bucureşti pentru a trage un semnal de alarmă privind onorariile din oficiu. Aceştia se alătură apărătorilor din alte 14 barouri din ţară care au anunţat proteste până la soluţionarea cererilor lor.

Iniţal, ministrul Tudorel Toader a precizat, luni, pe Facebook, că în scurt timp va publica solicitările avocaţilor, pe care le consideră nemotivate.

„Mesajul anterior nu a constituit si nu constituie un atac la avocati, categorie profesionala din care fac parte! In scurt timp voi face publice solicitarile absolut nemotivate ale avocatilor. Ex - onorariu pentru depunere actiune de divort - se propune majorarea de la 100 lei la 600 lei. La intrebarea mea - este vorba doar de depunerea actiunii sau si de sustinerea acesteia in instanta ? Raspuns - " nu stiu"/cel mai probabil este faptul ca autorul afirmatiei nu doreste sa ii dau numele”, a scris ministrul Tudorel Toader pe Facebook.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4288 / 4451
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...