ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Rompetrol Rafinare a furnizat toate documentele şi informaţiile necesare soluţionării investigaţiei DIICOT Ploieşti

24 Noiembrie 2021   |   Agerpres

Potrivit unui comunicat de presă al DIICOT, începând cu anul 2018, mai multe persoane, printre care şi trei angajaţi în cadrul SC Rompetrol Rafinare SA, au constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a înşela atât statul român, reprezentat de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în calitate de beneficiar al 44,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare, cât şi pe ceilalţi acţionari ai companiei.

 
 
Grupul KMG International a luat act cu surprindere de acţiunea DIICOT Ploieşti din această dimineaţă, privind proiectul de ecologizare a batalelor istorice de la rafinăria Vega Ploieşti, parte a companiei Rompetrol Rafinare, dar a cooperat cu autorităţile judiciare şi a furnizat toate documentele şi informaţiile necesare soluţionării investigaţiei, se arată într-un comunicat al companiei remis miercuri AGERPRES.

"Menţionăm că Rompetrol Rafinare a răspuns imediat solicitării de informaţii a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Ploieşti şi, ca de fiecare dată, a cooperat cu autorităţile judiciare şi a furnizat toate documentele şi informaţiile necesare soluţionării investigaţiei. Până în acest moment, niciunul din angajaţii Rompetrol Rafinare nu a fost citat anterior pentru a furniza detalii suplimentare privind derularea acestui proiect", susţin reprezentanţii Rompetrol Rafinare.


Compania vine cu câteva precizări legate de acest proiect de ecologizare şi menţionează că în momentul privatizării rafinăriei Vega Ploieşti - 1999, cantitatea de deşeuri pe care viitorul acţionar urma să o preia în vederea ecologizării era estimată la circa 62.000 tone, ulterior constatându-se că volumul existent în batale este de cel puţin 6 ori mai mare. Respectându-şi angajamentul din contractul de privatizare, Rompetrol a eliminat, până la această dată, o cantitate totală de 142.000 tone de deşeuri, costurile suportate de companie fiind de circa 26,1 milioane de dolari dolari.

În 2019, Rompetrol Rafinare a anunţat continuarea programului de ecologizare a batalelor istorice din cadrul rafinăriei Vega Ploieşti, care implică tratarea deşeurilor de gudroane şi transformarea acestora într-un deşeu stabil şi solidificat, depozitat în batale curăţate şi impermeabilizate în prealabil, fiind eliminate în acest mod eventualele pericole pentru sănătatea oamenilor şi a mediului, precum şi valorificarea prin coincinerare în unităţi autorizate (fabrici de ciment), se menţionează în comunicat.

În ceea ce priveşte situaţia batalului 18, lucrări de ecologizare a acestuia de gudroane acide şi reziduuri petroliere au fost executate până în 2009.

"În perioada 2009 - 2015, în acest batal s-au strâns, pe fondul precipitaţiilor/infiltraţiilor, alte cantităţi de ape şi sol contaminat. Astfel, lucrările din batalul 18 au fost reluate în 2019, fiind continuate şi finalizate acţiunile de ecologizare, inclusiv montarea unui sistem de senzori pentru monitorizarea stării membranei de impermeabilizare şi, în final, eliminarea deşeurilor tratate, conform cerinţelor legale", arată documentul citat.

Reprezentanţii companiei spun că toate sumele investite pentru realizarea acestui proiect au fost asigurate din resurse interne, nefiind solicitate fonduri publice/europene sau ajutoare de stat.

"Batalele reflectă evoluţia industriei de rafinare de peste 160 de ani, gudroanele acide şi reziduurile petroliere fiind rezultate şi depozitate în proporţie covârşitoare în perioada anterioară privatizării rafinăriei Vega Ploieşti (1905-1999), rezultate din utilizarea unei tehnologii primare de prelucrare a ţiţeiului, bazată pe utilizarea acidului sulfuric. Deşeurile existente în batale au proprietăţi şi caracteristici fizico-chimice neomogene, cum ar fi nivelul de aciditate sau densitate, diferenţele fiind generate de modalităţile de procesare a ţiţeiului care au fost utilizate în trecut, precum şi de produsele rafinate obţinute", precizează compania.

În prezent, Rompetrol Rafinare are în derulare lucrările pentru ecologizarea batalelor L16 şi L17 şi va continua lucrările în toate batalele rămase, având în vedere faptul că proiectul de reabilitare a batalelor din rafinăria Vega este esenţial să fie dus la îndeplinire corespunzător,
"compania acordând o deosebită şi constantă atenţie îmbunătăţirii condiţiilor de mediu".

În actualul context economic, compania acordă o deosebită atenţie îmbunătăţirii condiţiilor de mediu şi depune diligenţele necesare în vederea îndeplinirii obligaţiei de mediu, prin alocarea unor resurse financiare semnificative, mai susţin sursele citate.

În acest context, Rompetrol Rafinare va acţiona în continuare cu maximă diligenţă atât în vederea protejării drepturilor sale, cât şi a cooperării cu autorităţile judiciare. "De asemenea, avem încredere că investigaţia va fi soluţionată cât mai rapid şi vom coopera, ca şi până acum, cu autorităţile competente, în măsura în care sunt necesare detalii şi/sau clarificări suplimentare", a transmis compania.

Procurorii DIICOT Ploieşti şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Ploieşti au efectuat, miercuri, trei percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Constanţa şi Prahova şi a municipiului Bucureşti într-un dosar de fals în înscrisuri sub semnătură şi înşelăciune în care sunt vizaţi, printre alţii, angajaţi ai SC Rompetrol Rafinare SA.

Potrivit unui comunicat de presă al DIICOT, începând cu anul 2018, mai multe persoane, printre care şi trei angajaţi în cadrul SC Rompetrol Rafinare SA, au constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a înşela atât statul român, reprezentat de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în calitate de beneficiar al 44,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare, cât şi pe ceilalţi acţionari ai companiei.

"În urma investigaţiilor efectuate s-a reţinut faptul că, prin declaraţii false depuse la Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova, membrii grupului infracţional organizat au creat aparenţa că Batalul nr. 18 din cadrul Rafinăriei Vega Ploieşti a fost ecologizat în totalitate, extrăgându-se atât gudron acid, cât şi sol contaminat, în condiţiile în care, în respectivul batal, gudronul acid fusese deja extras, operaţiunea respectivă de extragere fiind finalizată în cursul anului 2009", precizează sursa citată.

Procurorii spun că gruparea infracţională organizată a funcţionat pe două paliere, membrii acesteia având roluri bine definite.

Astfel, pe primul palier au activat reprezentanţii legali ai beneficiarului Rompetrol Rafinare SA care au semnat contractul încheiat cu societatea comercială prestatoare, precum şi anexa la acesta, având ca obiect ecologizarea batalului 18, prin care se atesta în fals necesitatea eliminării gudronului acid existent în batal.

"Prin activitatea întreprinsă în cadrul grupării, semnând contractul şi actul adiţional la acesta, înscrisuri ce au stat la baza efectuării unor plăţi în valoare cumulată de 10.097.575,35 lei pentru eliminare gudron acid care în realitate nu exista depozitat în batal, pe adâncimea de un metru, au creat aparenţa existenţei respectivului deşeu, care ar fi trebuit eliminat", arată DIICOT.

Pe al doilea palier au activat reprezentanţii legali ai prestatorului care, de altfel, au şi semnat din partea acestuia contractul încheiat cu Rompetrol Rafinare SA şi anexa la acesta, precum şi procesul-verbal de predare-primire amplasament în cuprinsul căruia se atesta în fals necesitatea efectuării unor lucrări de tratare, eliminare şi valorificare gudroane acide, inclusiv din batalul 18, în condiţiile în care această materie nu mai exista în respectivul batal.

"Aceştia au întocmit în fals un număr de 4 facturi fiscale emise de prestator către Rompetrol Rafinare SA şi anexele la acestea, respectiv a tichetelor false de cântar prin care se atesta aparenta transportare, în vederea ecologizării, a gudronului acid din batalul 18 prin efectuarea a 920 de curse", precizează anchetatorii.

În urma descinderilor vor fi duse la sediul DIICOT Ploieşti şapte persoane, în vederea audierii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1392 / 4451
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...