ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Secţia pentru procurori CSM: Unele modificări aduse legilor justiţiei diferă de cele transmise Consiliului pentru aviz

11 Martie 2019   |   Mediafax

Secţia pentru procurori îşi manifestă dezaprobarea cu privire la împrejurarea publicării în Monitorul Oficial a unor acte normative emise de Guvern a căror componenţă diferă de cele înaintate CSM spre avizare.

 
 
Mai multe modificări aduse de Guvern legilor justiţiei diferă faţă de cele transmise Consiliului Superior al Magistraturii pentru aviz, avertizează Secţia de procurori din CSM, precizând că este vorba de două articole referitoare la activitatea Secţiei de anchetă a magistraţilor.

Toate adunările generale ale procurorilor susţin punctul de vedere al secţiei pentru procurori a CSM, în sensul abrogării tuturor prevederilor din OUG 7/2019 referitoare la Ministerul Public, se arată într-un comunicat emis de Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), remis MEDIAFAX.

,,Secţia pentru procurori a Consiliului îşi exprimă îngrijorarea cu privire la modificarea succesivă a legilor justiţiei, prin 5 ordonanţe de urgenţă adoptate într-un interval de câteva luni, de natură a bulversa activitatea magistraţilor şi a instituţiilor din sistemul judiciar", precizează acelaşi document.


În egală măsură, Secţia pentru procurori îşi manifestă dezaprobarea cu privire la împrejurarea publicării în Monitorul Oficial a unor acte normative emise de Guvern a căror componenţă diferă de cele înaintate CSM spre avizare.

,,Astfel, constatăm că în forma publicată în Monitorul Oficial a OUG nr. 12/2019 sunt prevăzute două noi articole referitoare la desfăşurarea activităţii în cadrul Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie de către ofiţeri sau agenţi de poliţie judiciară ori de către specialişti în domeniul prelucrării şi valorificării informaţiilor, economic, financiar, vamal, informatic, precum şi în alte domenii, în condiţiile în care forma înaintată Consiliului Superior al Magistraturii spre avizare nu cuprindea nicio dispoziţie referitoare la această secţie", potrivit sursei citate.

De asemenea, forma OUG 8/2019, publicată în Monitorul Oficial, cu privire la unele măsuri pentru aplicarea de către România a Regulamentului UE 2017/1939, al Consiliului din 12 octombrie 2017, de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European, cuprinde o modificare faţă de varianta avizată favorabil de către CSM, în sensul că preşedintele CSM este parte a comisiei de selecţie, şi nu un membru desemnat de Plen, arată procurorii.

Secţia pentru procurori reaminteşte faptul că, la nivelul Ministerului Public, în 2016 au fost soluţionate 4.579 de cauze, dintre care 94(2%) au fost înregistrate în urma sesizării din oficiu. Dintre acestea s-au soluţionat 2.860, 19 cauze prin trimitere în judecată şi 2.841 prin clasare. În 2017, numărul total al cauzelor de soluţionat a fost de 4034, dintre care 77 (1,9%) au fost înregistrate în urma sesizării din oficiu. Dintre acestea, s-au soluţionat 2.580 de cauze, 10 prin trimitere în judecată şi 2.569 prin clasare. În 2018, numărul total al cauzelor soluţionate a fost de 2.321, dintre care, 39 (1,68%)de cauze au fost înregistrate în urma sesizării din oficiu, fiind soluţionate un număr de 1.008 cauze, 3 prin trimitere în judecată şi 1004 prn clasare.

,,Cu referire la situaţia statistică a cauzelor preluate de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, din raportul de activitate al Secţiei pe anul 2018 rezultă că au fost preluate 1242 cauze de pe rolul celorlalte parchete, dintre care 105 dosare au fost soluţionate în cursul anului 2018, respectiv 103 cauze prin clasare, iar în 2 cauze s-a dispus trimiterea în judecată", se precizează în încheierea comunicatului.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 55 / 18593
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
(P) Technology is transforming the property industry – Find out more at SEE Property Forum (21 March 2019)
RTPR Allen & Overy își consolidează echipa de litigii. Alexandru Stănoiu se alătură firmei, în poziția de Counsel
LadyLawyer.ro | Doamnele avocat dețin o pondere importantă în cadrul D&B David și Baias. Portretele unor avocate de succes și lunga listă a proiectelor coordonate
LegiTeam: PeliFilip is looking for an Associate (Finance & Banking )
LegiTeam: VASS Lawyers is looking for Mid-level to Senior Attorney, Corporate & Employment
LadyLawyer.ro | Doamnele avocat de la Mușat & Asociații s-au remarcat în toate ariile de practică și au gestionat proiecte mari, asumându-și standarde de exigență și rigurozitate maxime. ”Profesia modelează persoanele care i se dedică și intensifică anumite trăsături în toți”
Schoenherr susține echipa de studenți la drept care va reprezenta România la Jessup 2019
Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ICCJ | Organele fiscale, obligate la plata unor daune interese de 2,8 mil. lei către clientul asistat. Instanța a clarificat și situația transferului administrativ al contribuabilului
Dentons, singura firmă de avocatură semnatară a Cartei Diversității din România, susține Apelul la Acțiune la nivel de CEO pentru Egalitatea de Gen
Conferință ICC la București, cu acces liber, pe 21 martie. Speakeri și teme puse în dezbatere
(P) SEE Property Forum (21 March 2019)
Noi recunoașteri internaționale pentru departamentul de litigii al Maravela|Asociații. Partenerul Ioan Roman este ‘Dispute resolution Star’ în clasamentul Benchmark Litigation Europe 2019
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...